barna

Tóth Barnabás filmrendezővel egy budai kávézóban beszélgettünk az Oscar-jelölés apropóján. Filmje, az Akik maradtak, ugyan nem jutott be a legjobb nemzetközi film mezőnyében az öt jelölt közé, de óriási büszkeség az is, hogy beválogatták az Oscar-díjra esélyes művek szűkített tízes listájába. Ráadásul ez a csoda nem először esett meg Barnabással, hiszen tavaly a Susotázs című alkotása a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában szintén bekerült az első tízbe.

 

Szeretem a szépet

Kedves Szomszéd
holczer
Hantosné Holczer Ágnes, művésznevén Sengahh idősebb korában talált rá újra az alkotás örömére. Szereti maga körül a szépet – legyen az bútor, kert vagy éppen ember –, ezért csak szép dolgokat örökít meg a vásznon.

Százados gesztenyefák

Környezetünk
geszteny
Budapest legvastagabb törzsű vadgesztenyefája a Margit-szigeten nő az Ybl Miklós tervezte Kaszinó közelében: törzskörmérete öt és fél méter.
endrodi
Több okunk is van arra, hogy 2020 tavaszán Endrődi Sándor alakját idézzük meg. Idén év elején volt születésének 170. évfordulója, novemberben pedig halálának centenáriumára emlékezhetünk.
sarosi
Annak a háznak a falán, ahol dr. Sárosi Bálint közel hat évtizede lakik, emléktábla hirdeti, hogy 1910 és 1924 között itt élt Kodály Zoltán. 
buszos
A Hármashatár-hegyi autóbusz története egyidős az oda vezető műút megépítésével. A hegytető forgalma az 1926-ban a csúcs közelében épített menedékházzal jelentősen megnőtt, így a közforgalmú közlekedést is kívánatos volt megszervezni.
hael
Heal Edina öt évig volt a Sláger Rádió vezérigazgatója, majd közel nyolc éven át irányította a Google Magyarországot, jelenleg pedig az általa létrehozott Egyenlítő Alapítvány vezetője, digitális és kommunikációs szakember.