A programon Fodor Fanni, az alapító és Faludi Julianna szociológus a fenntartható divatról beszélgettek.
Faludi Julianna találóan úgy fogalmazott, hogy a 'túlfogyasztás korát' éljük, amikor már nem gondolunk arra, hogy valamit megjavítsunk – legyen szó ruháról, élelmiszerről, mobiltelefonról lényegében a legtöbb fogyasztási cikkről –, hanem eldobjuk és újat veszünk. Ez a fajta fogyasztói attitűd a silány minőségnek, a hihetetlen árubőségnek és természetesen a célzott reklámoknak is köszönhető. A ruházati cégek többsége olcsó, szintetikus anyagok bevonásával olyan ruhadarabokat állít elő, amelyek akár el is szakadhatnak pár hónap után, hogy a fogyasztónak eszébe se jusson a varrással, javítással bajlódni. Ezen alapszik az eldobás, eldobhatóság kultúrája.
Fodor Fanni és Faludi Julianna
A fórumon elhangzott, hogy a tömeges mennyiségű divatipari termékek előállítása egyrészről rendkívüli környezetkárosító hatásokkal jár (vegyszerek, színezőanyagok körforgásba jutása, teméntelen mennyiségű hulladék keletkezése, amely aztán nem tud lebomlani stb.) másrészről a munkát végzők anyagi és fizikai kizsákmányolásával (nyomott bérek és a szörnyű munkakörülmények) is számolnunk kell.
A szociológus kifejtette, hogy a műszálas, kevert anyagok helyett nagyon jó lenne áttérni a kender használatára, bár annak feldolgozása sajnos jóval költségesebb. A divatipar megreformálását nem lehet csak egy szereplőtől elvárni. A munkakörülményeket államközi egyezményekkel lehetne szabályozni; 2025-től lép életbe egy EU-s direktíva, amely az ellátási láncok átláthatóságát írja elő. Ennek a szabályozásnak a révén minden az adott cég felelőssége lesz. Így a gyártás folyamatának minden szegmense transzparenssé, ellenőrizhető válik. Ez talán elhozhat egy elmozdulást. Hogy a pozitív átalakulás valóban megtörténjen, abban nekünk, fogyasztóknak nagyon komoly szerepünk lehet. Minél többen utasítjuk el a környezetkárosító és embertelen körülmények között előállított divatipari cikkeket, annál nagyobb esély van arra, hogy megváltozzon a piac és megtörténjen a jelenlegi előállítási modell megreformálása.
A program végén Fodor Fanni meghirdetett egy kihívást a csoportban, miszerint két hónapig semmilyen ruházati terméket nem vásárolnak. Bíznak abban, hogy minél többen csatlakoznak a kezdeményezéshez és a meghirdetett két hónapot majd újabb vásárlásmentes hónapok követik.
Beszélgetés a fenttartható élelmiszerekről:
A Budaiak a környezetért csoport legközelebb OKTÓBER 24-én 18.00 órától ingyenes kóstolással egybekötött beszélgetést tart a fenntartható élelmiszerekről. Előadó: dr. Neulinger Ágnes közgazdász (1022 Marczibányi tér 5/a).
A Budaiak a környezetért csoporthoz Facebookon lehet csatlakozni, ahol az aktuális kihívás mellett számos informatív tartalom is elérhető.