|
Életmód
Nem mindennapi kenyerek2023. december 28.
Kifejezetten üdvözlendő és hasznos, hogy egyre nagyobb fókuszt kap a gluténmentes pékáruk minősége. ![]() Vaníliás kerek kalács A II. Kerületi Önkormányzat támogatásával idén nyáron háromalkalmas gluténmentes főző- és sütőtanfolyamot rendeztek a kerületi Idősügyi Tanács szervezésében, Henter Izabella dietetikus közreműködésével. Az elméleti tudás mellett gyakorlati szinten is gazdát cserélhettek hasznos tippek, metódusok és receptek a gluténra vonatkozó ételintolerancia vagy allergia kapcsán, gazdagítva a résztvevők ismereteit.
Első alkalommal az Egészséges étrend glutén nélkül is? témakör, másodszorra a Háztartási praktikák, harmadik alkalommal a konyhai gyakorlat vette át a főszerepet. Emellett bemutatták a hazai gluténmentes élelmiszerek egyre bővülő palettáját is. Az időkeret a nyári programsorban hamarabb elfogyott, mint a megvalósítani kívánt finomságok sora, ezért új alkalmat biztosítottak a gluténmentes kenyérsütés témakörének.
A konyhai műveleteket Králl Mária, a Hunorganic cég egyik alapítója moderálta (a másik alapító a férje, Horváth Miklós). Tanácsai alapján a lelkes csapat közreműködésével készült zöldfűszeres partykenyér, cirokcipó, kerek kalács és sokmagvas kenyér is. Az említett cöli cirokcipó 2022-ben Az év gluténmentes kenyere lett, idén pedig OMÉK Innovációs Nagydíjat nyert.
Aki gluténmentesen étkezik, az tudja, hogy az ilyenfajta pékáruk körében mekkora kincs, ha a gluténmentes kenyér jó ízű, rugalmas, szellősen könnyed, a héja pedig ropogós. AÉ |
|