Oktatás
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ünnepi tanévet zár a Törökvész iskola

2019. június 3.

Hatvanadik tanévét kezdte meg 2018 szeptemberében a Törökvész Úti Általános Iskola. A jubileumot év közben számos programmal ünnepelték az iskola diákjai és pedagógusai, amelyeknek koronája a május 24-én, az iskola aulájában tartott gálaműsor volt.

Az eseményre az iskola egykori tanulói és tanárai is meghívást kaptak, az ünnepségen részt vett mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, Biró Zsolt, a II. Kerületi Önkormányzat Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottságának elnöke, valamint Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója.

A rendezvény védnökeként Hajnissné Anda Éva nyitotta meg az estet, aki rövid betekintést nyújtott az iskola történetébe. Mint mondta, az itt dolgozók mindig színes pedagógiai programot vállaltak, bevezették a Zsolnay-módszert, volt testnevelés-, majd angoltagozat, két évvel ezelőtt pedig a Gyermekek Házának mintájára felmenő rendszerben beindították a Gyermektér elnevezésű programot. Varga Mihály Németh László gondolatával köszöntötte a nézőket és fellépőket. Mint idézte, a pedagógusok munkájának eredményessége az iskola elvégzése után tíz évvel mutatkozik meg. Kiemelte a közösség jelentőségét, ami a Törökvész esetében – az együtt ünneplő régi diákok és tanárok láttán – erősnek, megtartónak és jól működőnek bizonyul. Mucsi Ágnes, az iskola igazgatója elmondta, hogy az ünnepség egyben múltidézés is, hiszen a jelenlegi tanulók mellett egykori diákok is fellépnek, de vetített képeken is viszontláthatjuk az iskola elmúlt hat évtizedét. A jelent illetően az intézményvezető elmondta, hogy a tantestülettel együtt igyekszik megtartani az iskola jól bevált hagyományait, a rendezvényeket és versenyeket, és újakat is meghonosítani, mint például a fenntarthatósági, valamint a digitális témahéthez való csatlakozás. Örömének adott hangot a Gyermektér népszerűsége kapcsán, mint mondta, a huszonnégy helyre száz tanuló jelentkezett, majd felidézte az ünnepi tanév eseményeit.

A változatos és színvonalas műsorban a legkisebbek és a már valamilyen művészi pályán tevékenykedő volt törökvészes fiatalok is megmutatták tehetségüket, majd két kiállítást tekinthettek meg a vendégek: gyermekrajzokból, valamint Megyeri Éva tanítónő munkáiból nyílt tárlat az iskola aulájában és folyosóin.

PZS

Köszönjük, Zsóka néni!

Rendhagyó búcsúajándékkal köszönte meg az együtt töltött éveket a Törökvész Úti Általános Iskola 6/a osztálya szeretett osztályfőnökének és énektanárának, Selényi Erzsébetnek. Az iskola előtti buszmegállóban helyeztek el plakátot, rajta a felirat: Köszönjük, Zsóka néni!

A következő tanévtől nyugdíjba vonuló tanárnőtől először azt kérdeztem, mit szólt ehhez a nem mindennapi meglepetéshez.

– Szóhoz sem jutottam – árulta el meghatottan Zsóka néni. – Amikor bementem az osztályba, hogy megköszönjem a gyerekeknek ezt a gyönyörűséget, tényleg nem találtam szavakat, csak a könnyeim potyogtak. Negyven év után megyek nyugdíjba, és úgy érzem, a plakát csodálatos koronája ennek a négy évtizednek. Amit ez idő alatt kaphattam a tanítványoktól, azt meg is kaptam.

Pécsett az általános iskolában nyolc éven keresztül Kodály Zoltán anyósa, dr. Péczely Lászlóné volt az énektanárom és felsőben négy évig az osztályfőnököm – mesélte Selényi Erzsébet a kezdeteket firtató kérdésemre. – Többen lettünk zenészek az osztályból, én is tőle kaptam az indíttatást. Zeneiskolai tanárképzőt végeztem, és lettem zongora-, szolfézs- és általános iskolai énektanár. Martonvásáron kezdtem a 

pályámat, ahol kilenc évig tanítottam zongorát, majd, mivel a férjem külföldön kapott munkát, én pedig a hároméves kislányunk mellett nem tudtam délutáni műszakban dolgozni, elmentem – már itt, Budapesten – általános iskolába tanítani. Eleinte a VII. kerületi Kertész utcában dolgoztam, onnan kerültem a II. kerületbe, a frissen felújított Törökvész úti intézménybe, álmaim iskolájába. Ez nekem valóságos csoda volt – és az is maradt hosszú éveken át.

Az énektanári pályámon sokat segített zongorás múltam. Az énekekhez mindig kitalálok zenei kíséretet, amit a gyerekek nagyon élveznek. A boldogan énekelő gyerekarcok jelentik számomra a sikert. Nagyon szeretek énekkarral is dolgozni. Nem kis munka összehozni egy kórust, de annál nagyobb öröm, amikor a gyerekek sikerrel és örömmel szerepelnek egy-egy versenyen, találkozón. Nagyon megtisztelő volt, hogy közel tíz éven át tanítványaimmal együtt kísértük Láng Zsolt polgármester urat karácsonyi körútján, amikor a kerületi idősotthonokat látogatta végig, mi pedig ünnepi műsorral igyekeztünk egy kis örömet vinni az otthonok falai közé. 

Nem bánom, hogy szeptembertől nyugdíjba megyek – várom, hogy mindennap legyen időm úszni, és vágyom egy kötetlenebb életformára is. A zene megmarad az életem fontos részének, hiszen eddig is rendszeresen jártunk a férjemmel hangversenyekre, operaelőadásokra, törzslátogatói vagyunk a Müpának. Eljött az idő, hogy átadjam a stafétát, sok türelmet, empátiát és lelkesedést kívánok az utódomnak. Remélem, hogy ugyanannyi örömet és szépséget fog találni ebben a hivatásban, amennyi nekem megadatott.              

Péter Zsuzsanna

A 6/a osztály nehéz szívvel búcsúzik Zsóka nénitől, azt is megfogalmazták, ki miért szereti. Íme, a gyerekek véleménye: jól zongorázik, és jó együtt énekelni vele, amikor zongorázik • az órán lehet viccet mesélni, ha azok jó viccek • sok érdekes dolgot mesél a zeneszerzők életéről • megértő és nem ordibál velünk, még ha rosszalkodunk is • megdicsér, ha jó dolgozatot írok • jó vele kirándulni menni, nem szól ránk, ha hangoskodunk a buszban, nem kell csendben ülni • érdeklődik irántam • jó a humora, érti a viccelődést • sokmindent megenged nekünk, mert megbízik bennünk • ha bajban vagyunk, segít • mindent megtesz az énekkarért • bármikor fordulhatok hozzá, segít és figyel rám • szavatartó, amit mond, az úgy lesz • jó osztályfőnök, gondoskodó az osztállyal • türelmes és meghallgat minket • igazságos, minden helyzetben mellettünk áll • jó történeteket mesél, sokszor a saját életéről is • csodálatos énekeket tanít az osztálynak • az énekkar szervezését nagy lelkesedéssel végzi • olyan, mint egy anyuka, gondoskodik rólunk • azt szeretné, hogy nekünk jó legyen, szeret minket.