Oktatás
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Óvodások ismerkedtek a KSH Könyvtárral

2018. november 18.

Vidám gyerekhangok töltötték meg a KSH Könyvtárát.

 

Vidám gyerekhangok töltötték meg a KSH Könyvtár folyosóját november 9-én kora délelőtt, mikor a Szemlőhegy Utcai Óvoda nagycsoportja látogatott el oda. Bekukucskáltunk az olvasóterembe, hogy megtudjuk, milyen különleges foglalkozással várták az ovisokat.

Színes szivacsokon foglaltak helyet a gyerekek, akik a II. Kerületi Önkormányzattal együttműködésben indult óvodai programra érkeztek. Bors Anikó könyvtáros mesélt nekik a könyvtár működéséről és kulisszatitkairól: bemutatta a legizgalmasabb mesekönyveket, sorozatokat, majd elmondta, miként lehet könyvet kölcsönözni. A kicsik elárulták, melyik mesét hallgatják a legszívesebben esténként, volt olyan, aki arról is mesélt, hogy a nagyobb testvére milyen könyveket szokott olvasni. A beszélgetés után a gyerekek átsétáltak a kölcsönzőpulthoz, ahol mindenki kipróbálhatta a könyvtárosok „lézerfegyverét”, amivel a könyvek vonalkódját olvassák le. Végül megnézhettek egy kedves papírszínházi előadást is, amelynek a végén ki-ki kedvére válogathatott a gyereksarok könyvei közül.

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár főigazgatója: – Azzal a felvetéssel kerestük meg a II. Kerületi Önkormányzatot, hogy szeretnénk tovább erősíteni a már évek óta meglévő kapcsolatot, és még inkább részt venni a kerület életében. Utaltunk arra, hogy nálunk minden korosztály talál magának olvasnivalót és programot, de készek vagyunk szélesíteni a palettát. Dr. Kolláth Adél kabinetvezető asszony vetette fel, hogy forduljunk az óvodás korosztály felé. Eredetileg arra gondoltunk, hogy házhoz vinnénk a kerületi óvodáknak a könyvet, illetve fogadni is tudnánk óvodás csoportokat. Az óvodavezetők tetszését végül is az utóbbi nyerte el, így már több csoportot is vendégül láthattunk könyvtárunkban. Fontosnak tartjuk, hogy a könyvekkel minél hamarabb meg tudjanak ismerkedni a gyerekek, és majd olvasó, a kultúra iránt érdeklődő és fogékony fiatalokká váljanak. 

Jó látni, hogy amíg a kutatóteremben elmélyült munka folyik, addig a Bibó István teremben zsibonganak az óvodások. Hosszú távra tervezünk. Azt szeretnénk, ha évről évre újabb csoportokat fogadhatnánk, illetve nagyon örültünk az egyik óvoda tervének, miszerint ugyanazt a csoportot többször is visszahoznák hozzánk. Jelenleg négy intézménnyel állunk kapcsolatban, és remélem, hogy a program jó híre elterjed majd. Az eddigi tapasztalataink nagyon jók, a gyerekek rendkívül érdeklődőek és lelkesek, egyaránt megcsodálják a kiadványokat és a vonalkód-leolvasót.Nem az az igazán lényeges, hogy később a papíralapú vagy az elektronikus könyvet fogják-e olvasni. Az a fontos, hogy – részben a mi segítségünkkel – eljussanak az olvasás élményéhez.

Bors Anikó, a KSH munkatársa: – A KSH Könyvtár kezdeményezésén a Törökvész Úti Kézműves Óvoda csoportja vett részt először, ma a Szemlőhegy Utcai Óvodából érkeztek hozzánk. Van olyan óvoda, amelyik kéthavonta jön, nekik tematikus foglalkozásokat fogunk tartani. Jómagam pedagógusként végeztem, de a kolléganőim is vezetnek majd foglalkozásokat. A gyerekek nagyon lelkesek, amikor megérkeznek, rögtön szaladnak a könyvekhez, és mindig örülnek, amikor felfedezik, hogy a tévéből ismert mesehősök – például Boribon vagy a Kisvakond – is itt laknak a polcainkon. Amikor mesélek, érdeklődve figyelnek, és az sem okoz nekik gondot, hogy csendben maradjanak. Sokan mondták a végén, hogy jó lenne visszajönni. Azt szeretnénk, hogy minél több gyerek fedezze fel a könyveket. 

Mivel minden műből kapunk köteles példányt, nagyon gazdag a gyerekkönyv-kínálatunk, mintegy kétezer könyv közül lehet válogatni a Bibó István teremben. Könyvállományunk nagy részét pedig törökbálinti raktárunkban őrizzük, itt helyben az alapművek, valamint az újdonságok érhetőek el. A gyerekek a foglalkozásunkon körülnézhetnek és kezükbe vehetik a könyveket. Akár már egyéves kortól fontos a képeskönyvek nézegetésének élménye, aminek során újra és újra rácsodálkozhatnak a könyvek sokféleségére és szépségére.

Lantosné Vitkóczi Erzsébet óvodavezető-helyettes: – A szülőkkel együtt nagyon örültünk annak a lehetőségnek, hogy óvodásainkkal ellátogathatunk a KSH Könyvtárba. Az olvasás a kultúra fontos része, és ez a foglalkozás az első lépések egyike, ami az olvasóvá váláshoz vezet. A könyvekkel az óvodában is folyamatosan ismerkednek a gyerekek, karácsonyra, húsvétra is kapnak a csoportok könyveket, hogy frissítsük a készletet. 

Mielőtt eljöttünk, sokat beszélgettünk a gyerekekkel arról, milyen egy könyvtár, mit lehet ott látni, hogyan kell viselkedni és vigyázni a kikölcsönzött könyvre. Örömmel tapasztaltam, hogy a csoport több mint fele járt már könyvtárban, többen rendszeresen mennek szüleikkel. A KSH Könyvtár meglátogatása azért is nagy élmény, mert gyönyörű épületben található, a gyerekek szépérzékét is fejleszti az impozáns termek és a végtelen mennyiségű könyv látványa.