Oktatás
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tartásjavító hátizsák a fiatal feltalálótól

2018. július 6.

Berzsák Bulcsú, a Baár–Madas református gimnázium 11. osztályos tanulója az általa kifejlesztett tartásjavító hátizsákkal kiemelt dicséretet nyert el 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna tavaly ősszel hirdette meg a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt 14–20 év közötti fiataloknak. A legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóknak és tudósoknak tíz díjat, két különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki június 5-én a Magyar Innovációs Szövetség. Valamennyi díjnyertes pályamunkát, valamint a leglátványosabb, kiemelt dicséretben részesített találmányokat és tudományos kutatási eredményeket kétnapos kiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

Berzsák Bulcsú, a Baár–Madas református gimnázium 11. osztályos tanulója az általa kifejlesztett tartásjavító hátizsákkal kiemelt dicséretet nyert el. A gimnazista, aki érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán szeretné folytatni tanulmányait, szabadidejében gyerekkorától kezdve olyan fejlesztésekkel foglakozik, melyek megkönnyíthetik a hétköznapokat. Ez az évek óta tartó kísérletezés hozta meg idén gyümölcsét, mikor bő fél évig tartó komoly munka eredményeként tartásjavító táskát tervezett és valósított meg, amiért a verseny zsűrije kiemelt dicséretben részesítette. Konzulensének Bulcsú gimnáziumi fizikatanárát, Horváth Norbertet kérte fel, aki tavaly Mol-Mester M-díjat nyert, 2016-ban Ericsson-díjban részesült, ez alkalommal pedig büszkén kísérte el tanítványát a díjátadóra. A versenyre összesen 106 nevezés érkezett, közülük 69-et javasoltak továbbgondolásra – köztük Bulcsú táskatervét is.

Forrás: reformatus.hu, Magyar Innovációs Szövetség