Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A régi Petőfi új élete

2010. március 22.

Az egykori Petőfi Művelődési Központ hasznosításával az önkormányzat szeretné a nagy múltú helyet újra bekapcsolni a környék vérkeringésébe. Az új tulajdonos egészségközpontot fog a területen létesíteni.

 

 

A Máriaremetei út 80. szám alatt található ingatlan tulajdonjogának értékesítésére kiírt nyilvános, kétfordulós pályázat sikeresen lezárult. A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság illetve a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat egyhangúlag jóváhagyta, majd a képviselő-testület is áldását adta a terület hasznosítására. Az önkormányzat a pályázati nyertes Hajnóczy Ingatlanfejlesztő Kft. által benyújtott vételi ajánlatot elfogadva,  az ingatlan értékesítésére vonatkozó szerződést hamarosan megköti a pályázóval.

A szóban forgó terület Kerületi Szabályozási Tervének (KSZT) korábbi elfogadásakor a helyi önkormányzat legfontosabb szempontja az volt, hogy olyan beépítést semmiképpen se tegyen lehetővé az új szabályozás, amely az itt élők érdekeit sértheti. A szigorú KSZT-nek köszönhetően elképzelhetetlen minden olyan funkció, amely nem lakókörnyezetbe illő. Vagyis a pályázók számára is világos volt, hogy ezen a területen nem lehet lakóparkot vagy bevásárlóközpontot építeni, csak valamilyen egészségügyi-, szociális- vagy oktatási jellegű funkció képzelhető el.

 A nyertes pályázó parkosított wellness-központot, korszerű egészségcentrumot, négy kisebb épületet és az egész területet kiszolgáló, zöld sávokkal szegélyezett parkolót fog építeni. A wellness-részben gyermek- és felnőtt medencét, fitnesztermet, szaunát, gőzfürdőt, kisebb hideg-melegvizes merülő medencéket, kül- és beltéri pihenő területeket, napozókat, kerti pavilonokat, szabadtéri élménymedencét és egy önállóan is látogatható, üvegfalú kávézót fognak kialakítani.

 Mindezen tervek megvalósítása persze nem megy egyik napról a másikra. A több ütemű beruházás első szakaszában, az idei évben várhatóan véglegesítik a fent vázolt funkciók pontos arányát, elkészítik a végleges üzleti és műszaki terveket. Az építés első ütemére előreláthatóan 2011-2012-ben kerül sor A központ látogatóközönségét – az előzetes közvélemény kutatások alapján – elsősorban helyi , hidegkúti lakosokból és a közeli várják a befektetők. A kivitelezés során végig elsődleges szempont lesz a helyi igények kiszolgálása és a gyönyörű természeti környezetbe, tájba illő építészeti megoldások alkalmazása.   

 Az egészségcentrumban szakgyógyászati rendeléseket, egynapos műtéti beavatkozásokra alkalmas műtőhelyiségeket, és a látogatók fogadására szolgáló vendégszobákat találunk majd. A négy kisebb épület a wellness- és egészségközponthoz csatlakozó funkciókat, mint például masszázs- vagy lézerterápia, fogadna be, de lehetőséget biztosítana szálláshelyek kialakítására is.  

 Szentirmai-Zöld Máté

 

A Hidegkúton csak Petőfiként emlegetett épületegyüttes az 1920-as évek végétől Wippner Mihály vendéglősé volt. Az elegáns vendéglátóhelyet főleg a Hűvösvölgybe kirándulgató úri társaság látogatta. 1943-ban bezárták, a szovjet csapatok istállónak és tankszerelő műhelynek használták, majd kocsma lett belőle, amelyet tulajdonosa 1952-ben „önként” felajánlott a magyar államnak. Ezt követően művelődési házként és könyvtárként, 1991-től Petőfi Művelődési Központként működött. A kulturális központ utóda, a Klebelsberg Kultúrkúria 2005 nyarán nyitotta meg kapuit, Pesthidegkút szellemi és kulturális életéhez méltó környezetben, Ófalu szívében.

 VÉGKIÁRUSÍTÁS. A volt Petőfi Művelődési Központ hasznosítása miatt az ott lévő bútorok, ingóságok vásár keretében eladásra kerülnek április10-én, 10–16 óra között, jelképes áron. (1028 Máriaremetei út 80.)