Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Akik nem csak várják a csodát...

2018. augusztus 27.

 A pasaréti Pénzügyőr-pálya mögötti utcák rengeteg kincset rejtenek: híres épületeket, hangulatos utcákat.

 A kísérleti lakótelepről jó párszor olvashattak lapunk hasábjain, most azonban nem az, hanem egy hangulatos napraforgósziget ihlette a cikket. A városi kis csoda – túlzás nélkül állíthatjuk – minden sétáló szívébe belopta magát. Szó esik majd ehhez hasonló, szemet gyönyörködtető bel-budai varázslatokról is.

Zöldszigetek a Napraforgó utcánál...

Vetőmagok, néhány liter víz és egy kis trágya kellett a mi kis csodánkhoz – mesélte a napraforgók ültetője, Révhegyi Zoltán, aki „csupán” hobbikertész, egyébként tudományos konferenciákat szervez. Családi háza közelében található az a köz, amely sokáig elhanyagolt ugar volt. Zoltán szerint mindenki felvirágoztathatná a lakóhelyét egy kis elszántsággal. – Tettre kész ember vagyok, nem szeretem halogatni a feladatokat, így időt tudok szakítani mindarra, amit fontosnak érzek. Az ültetés kikapcsolódás volt – mesélte. Nevetve hozzátette, azért ahhoz, hogy ő lehessen az, akit a szomszédok napraforgós fiúként emlegetnek, szüksége volt felesége támogatására és türelemére is. Minden egy ajándék gesztenyefával kezdődött, amit negyvenedik születésnapjára kapott. Elsőként azt ültetette el a kis közben, majd gazolni kezdett. Zoltán első pozitív napraforgós élménye egy Napraforgó utcai tematikus helytörténeti sétához kötődik. – A végén odajött hozzám az egyik résztvevő és megkérdezte, nincs-e még egy ásóm, mert szeretne segíteni. Azóta pedig, hogy virágba borult a köz, mindennap kapok egy jó szót. Volt olyan, aki elmondta, hogy a műtétje után mindig erre sétált, mert úgy érezte, hogy a virágok látványa segíti a gyógyulásban – mesélte.

Margit körút

A méhek is felfedezték a mini rétet, így aztán énekes madarak, fecskék is megjelentek a közelben. Persze vannak, akik haza is visznek a virágokból, amiért ugyan Zoltán nem haragszik, de azért jobbnak tartaná, ha mindenki inkább csak gyönyörködne bennük. Megjegyezte, reméli, hogy a cikket olvasva mások is kedvet kapnak lakóhelyük szépítéséhez. – A focivébé idején a sajtó beszámolt róla, hogy a meccs végén a japánok összeszedték maguk után a szemetet, ezután az uruguayi szurkolók is követték a jó példát. Remélem, most is valami hasonló történik majd! A napraforgók csak időszakosan díszítik a környéket, a tervek szerint a jövőben egy Bauhaus tájékoztatóparkot alakítanak ki a területen. A környéken lakók szívükön viselik otthonuk sorsát. Mint arról korábban írtunk, egyesületet is alapítottak – amelynek Zoltán pártoló tagja –, hogy gondozzák és ismertté tegyék a különleges pasaréti negyedet. Azért küzdenek, hogy a harmincas évek stílusának megfelelően újítsák fel a Napraforgó utcai hidat, hogy ne szalagkorlát szegélyezze majd. Buda több pontján is fel lehet fedezni hasonló apró csodát, a Bimbó út elején például tavasszal megszépült egy fát körülölelő, gazzal és szeméttel teli ágyás: az utca kedvelt zöldségese ültette be virágokkal. A Margit körúton egy virágbolttal szemben borult virágba a járdasziget, igazi kis oázis a zajos út mellett, a Buday László utca tetején pedig már érik a paradicsom, amit egy ott lakó hölgy ültetett, hogy ezzel is szebbé, zöldebbé tegye környezetünket. Köszönet érte! 

NZSA