Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Környezettudatos temetkezés

2018. október 20.

A XXI. század a temetkezés terén is környezettudatos megoldásokat kíván. Az ökológia globális kihívásai életünk minden területét érintik, s szinte minden téren változnunk és változtatnunk kell bolygónk, gyermekeink és unokáink jövője érdekében.

Miközben küzdünk a PET-palackok ellen, óvodai és iskolai tájékoztató programokkal igyekszünk csökkenteni a jövő generációinak ökológiai lábnyomát, a kegyeleti szokások, a temetkezés terén is változik a világ. A kérdés a második kerület életében a Pesthidegkúton lakossági kezdeményezésre létesítendő kegyeleti emlékhely miatt aktuális.

Földünk népességének növekedésével a temetkezési szokások is egyre jobban az ökológiai értelemben fenntartható modellek alkalmazását teszi szükségessé. Talán a legtöbben nem is gondolunk bele, hogy az élők számának emelkedésével a holtak iránti tiszteletadás is mind több körültekintéssel járó feladat. A hagyományos, koporsós temetkezést a szakemberek nemzetközi szinten ma a legkörnyezetkárosítóbb eljárások közé sorolják. A hagyományos temetkezési modell a nagy energia- és nyersanyagigényes koporsógyártás, a lassan elbomló műszálas szemfedők és egyéb szintetikus anyagok használata, a balzsamozás során használt, súlyosan környezetkárosító formaldehid, valamint az elfoglalt földterület miatt ökológiai szempontból ma már nem elfogadható. 

2018-ra a világban a temetkezéssel kapcsolatos legfontosabb szempont a fenntarthatóság, amelyre számos kísérleti projektet indítottak. Martin Ruiz de Azua és Gerard Moline tervezőpáros megalkotta például az eco-urnát: az urnába egy magot helyeznek, majd kókuszhéjjal és tőzeggel bélelik. Az elhunyt hamvai, a benne található foszfor miatt, táplálják a magot, amiből a földbe helyezve növény fejlődik. Hasonlóan működik Veronika Gantioler Gaia, azaz Földanya elnevezésű tőzegurnája is, amelynek anyagába ugyancsak az elhunyt családja által kiválasztott növény magjait helyezik el. Amikor az urnát elföldelik a hamvakkal együtt, egy idő után az lebomlik, a hamvak pedig természetes növényi táplálékká változnak, és a növény életre kel. 

Népes nagyvárosokban a temetkezésre felhasznált terület csökkentése érdekében számunkra, európaiak számára kulturálisan nehezen befogadható megoldásokat is alkalmaznak. Kuala Lumpurban hatalmas, csarnokszerű építményt húztak fel az urnák tárolására, amit egy automatizált rendszerrel működtetnek. A kívánt urnához használni kell a hozzá tartozó mágneses kártyát, így lehet a hozzátartozó hamvait megtekinteni. Hong Kongban a ’80-as évek végén kialakított temetők gyorsan megteltek, és jelenleg egy privát sírhely ára 30 ezer dollárba kerül. Alternatív megoldásként, körülbelül ötéves várakozás után lehet hozzájutni egy közösségi urnás temetkezési helyhez, ahol tízezrével találhatóak az elhunytak hamvai. 

Magyarországon napjainkban átlagosan 60 százalék körüli a hamvasztásos temetkezések aránya, de Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ez az arány már 70–90 százalék között mozog. A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést részesítik előnyben, de folyamatosan nő a szórások aránya a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva. Budapesten mindössze a búcsúztatások tizedében döntenek a koporsós végtisztesség mellett. A hamvasztásos temetések esetében is a sírkerti elhelyezés a leggyakoribb, de egyre többen döntenek a hajós búcsúztatás mellett, ennek keretében környezetbarát, lebomló temetkezési kellékek segítségével természetes vizekben helyezik el a hamvakat.

A saját hidegkúti temető újbóli megvalósításának kezdeményezésekor kiderült, hogy a vonatkozó jogszabályi környezet a kerületek számára kizárólag urnás kegyeleti helyek kialakítását teszi lehetővé. Gáti Pálné dr. Révész Piroska így fogalmaz a 2011-ben indított aláírásgyűjtést követően a Dankó Virág alpolgármesternek küldött beadványban: „A Pesthidegkúti Civil Szervezetek Kulturális Egyesületének képviseletében és a plébánosok egyöntetű támogatásával az alábbi kéréssel fordulok Önhöz: a pesthidegkúti lakosok régi és egyre erősödő igényét támogatva Egyesületünk kezdeményezi a településen urnatemető létrehozását.”

A pesthidegkúti polgárok célkitűzése, a jogszabályi környezet nyújtotta lehetőségek és a temetkezéssel kapcsolatos XXI. századi ökológiai kihívások ebben az esetben egy irányba mutatnak. Így minden akadály elhárulhat Pesthidegkút saját kegyeleti emlékhelyének megvalósítása elől, amennyiben a hidegkútiak a november közepén lebonyolított helyi, véleménynyilvánító szavazáson megerősítik ezirányú szándékukat. A tervezett pesthidegkúti kegyeleti emlékhely projekt és a szavazás részleteiről következő lapszámunkban adunk tájékoztatást.

(A képen egy közösségi térként is működó modern urnatemető Ázsiában)