Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Megnyílt az új Millenáris Széllkapu Park

2020. augusztus 31.

Területében és funkciójában is bővült a több lépcsőben átadott Millenáris Széllkapu beruházás. Az egykori Ganz-gyár ipari területén augusztus 20-tól a Marczibányi tér és a Margit körút között egybefüggő park várja a látogatókat.

A Millenáris Széllkapu-projekt keretében a II. kerület, Buda és az egész főváros modern városi parkkal és multifunkcionális közösségi térrel gazdagodott. A remények szerint a beruházás a környéken élőknek nemcsak jobb levegőt és kedvezőbb klimatikus viszonyt hoz, hanem egyben megnyugvást is jelent a hét évig tartó bontási és építkezési munkálatok után.

A most átadott terület rehabilitációja – amiről a kormány még 2013-ban döntött – mintegy 18 milliárd költségvetési forintba került. Az összeg jelentős részét a környező közterületek és közművek felújítása, valamint az egykori iparterület kármentesítése emésztette fel, de a tíz-harminc éves előnevelt fák is sokba kerültek. A területen még a park kialakításakor is helyenként erősen szennyezett talajt találtak, amit ártalmatlanítani kellett. A beruházás – a projektcég tájékoztatása szerint – a tervezők és kivitelezők bonyodalmas kiválasztása, valamint a talajcsere, illetve a volt ipari minisztérium bontása miatt húzódott el jelentősen. A bontás 2014-ben, a kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019 szeptemberében lett kész.

A Millenáris régi területe korábban szintén megújult, a most átadott parkba azonban az első látogatók augusztus 20-án 15 órától léphettek be, egy órával később pedig már a park kivitelezéséért felelős cég képviselői maguk kalauzolták őket a felfedezésre érdemes területen.

A bevásárlóközpont felől az épületet részben örökzöldekkel takaró függőkert épült, ahonnan a panoráma is látványos, a tetőre lifttel és gyalog is fel lehet jutni. Az előnevelés után telepített kúszónövények különösen hatékonyak a szálló por megkötésében.

A területet sétálásra és pihenésre is alkalmas dombok tagolják. A növényzetet fákból, cserjékből és évelő fajokból alakították ki.

A parkban és közvetlen környékén összesen 355 előnevelt fát telepítettek, hogy már kiültetéskor jelentős zöldfelületet képezzenek a mintegy 17 ezer négyzetméteren.

Nagyobb összefüggő faállományt ad a százötven díszcseresznyefa, amelyek virágzás idején lesznek igazán látványosak. A parkot rengeteg díszfű, 25 ezer cserje és 120 ezer lágyszárú növény színesíti.

A közel 700 négyzetméteres tóban vízinövények nőnek, a pihenést faburkolatú stég, parti napozóágyak és padok szolgálják.

Már az első napon a gyerekek kedvence lett a párásító fúvókákkal felszerelt, színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarakat lövellő vízi játék. Aki az elmúlt hónapokban járt a Margit körúton, a park főbejárata mellett láthatta a digitális vízfüggönyt is, amely nyáron hűti a levegőt, a vízcseppekből pedig betűket, szavakat formál.

Az új parkrészt a régi Millenárissal összeköti az akadálymentes függőkert, a Fény utcai gyalogátkelőhely, de az utca felett kialakított dombon és a tavaly októberben megnyílt új játszótéren keresztül is összeköttetésben van a két parkrész.

A sétautak három, napelemmel borított gombaforma építménynél futnak össze, a helyet tágas találkozóhelynek szánták, de a park több pontja is alkalmas különálló rendezvények lebonyolítására. A tervek szerint két, teraszos vendéglátóegység is nyílik a parkban.

A parkot a zöldfelületet használók (a park egyik szlogenje: „Fűre lépni szabad”) miatt kutyával nem lehet látogatni, a kerékpárokat pedig a tárolókhoz lehet tolni, átkerekezni a Margit körúttól a Fény utcáig a bevásárlóközpont melletti sétányon lehet. A park alatti mélygarázs ötszáz kocsinak biztosít férőhelyet, a környék lakói számára ugyanakkor a II. Kerületi Önkormányzattal kötött megállapodás kedvezményes éjszakai parkolási lehetőséget nyújt. A Margit körúti részen elektromoskerékpár-töltő állomás üzemel, a sétányon és a Kis Rókus utcában pedig Mol Bubi-állomás épült. A látogatók biztonságát térfigyelőkamera-rendszer szolgálja.

A parkot a II. kerület két országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter adta át látványos fényjáték keretében

Nyitvatartás és elérhetőségek: a park mindennap 6–23 óráig látogatható (a nyitvatartás a rendezvények idején ettől eltérhet). A Zöld Péter játszótér minden nap reggel 6 órakor nyit és sötétedéskor zár. Elérhetőségek: millenaris@millenaris.hu, www.millenaris.hu. Munkaidőben hívható telefonszám: (06 1) 336-4000. Munkaidő után, éjjel is hívható telefonszám: (06 70) 511-5381. A rendezvények ideje alatt hívható telefonszám: (06 70) 510-8100.