Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Megtisztították a Jane Godall-tanösvényt

2020. augusztus 31.

Parlagfű-mentesítő akcióra gyűlt össze tucatnyi természetvédő a Jane Goodall-tanösvénynél.

Augusztus 1-jén parlagfű-mentesítő akcióra gyűlt össze tucatnyi természetvédő a Jane Goodall-tanösvénynél. A Jane Goodall Intézet és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezte parlagfűirtáshoz szükséges zsákokat és kesztyűket a II. Kerületi Önkormányzat biztosította, az akcióban Őrsi Gergely polgármester is részt vett.

A parlagfűmentesítésben Őrsi Gergely polgármester is segített

A parlagfű-mentesítés megkezdése előtt Szabad Ágnes agrármérnök, fitoterapeuta beszélt röviden a gyógynövényekről, illetve arról, hogy az allergén parlagfű egyben gyógynövény is. Ennek ellenére fontos, hogy a tanösvény közelében ne találkozzunk vele, mert egyrészt kiszorítja az őshonos növényállományt a területről, másrészt kellemetlen tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. A sok érdekesség mellett említett egy olyan, az élővilág felvirágoztatására és a beporzó fajok megmentésére irányuló mozgalmat is, ami arra hívja fel a kerttulajdonosok figyelmét, hogy elég havonta csak egyszer füvet nyírni, így virágosabb és változatosabb lesz a terület, sok beporzót is odavonz és élelemmel lát el.

A polgármester elmondta, hogy a felmérések szerint, a lakosság mintegy 30-40 százaléka szenved parlagfű okozta allergiában. Az önkormányzat rendszeres kaszálással segít a gazok, allergén növények irtásában, amit még a virágzás előtt végeznek el. A pollenkoncentráció csökkentése mellett fontos célnak nevezte a biodiverzitást, a növényvilág sokféleségének fenntartását is, aminek érdekében minél több, a Nagyrét utcai körforgalomhoz hasonló kis zöld sziget kialakítását tervezik.

A természetvédelmi munka után a kis csapat végigsétált a kaszpi haragossikló élőhelyéül is szolgáló tanösvényen, és megcsodálhatta a magasabb pontokról nyíló panorámát, valamint a gazdag növényvilágot.    

Péter Zsuzsanna

Haparlagfűvel vagy más allergén gyommal fertőzött telket lát, a parlagfules@masodikkerulet.hu e-mail-címen tehet bejelentést.