Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Nő az elektromos töltőállomások száma

2018. október 20.

Egyre több töltőállomás érhető el Magyarországon, a II. kerületben legutóbb a Mechwart ligetnél telepítettek újat. A közeljövőben újabb állomásokat is terveznek városrészünkben, többek között Pesthidegkúton.

 

Elektromos autózási és töltési etikett: • Csak akkor foglalj el egy elektromos töltőhöz tartozó parkolóhelyet, ha az autód elektromos, és csak akkor, ha tölteni szeretnél. • Becsüld meg a töltési időt, és állj át másik parkolóhelyre, ha a kocsid feltöltötted, hogy más elektromos autós is használni tudja a töltőt. • Légy körültekintő a parkolásnál, és ha kétfejes töltőnél parkolsz és töltesz, ne korlátozd egy másik autó töltőhöz való hozzáférését helytelen parkolással. • Éjszakai töltés esetén reggel mielőbb tedd szabaddá a töltőhöz tartozó parkolóhelyet! • Hagyd meg telefonos elérhetőségedet, ha magára hagyod a töltőn lévő autódat, hogy a következő elektromos autós érdeklődni tudjon, mikor válik szabaddá a töltő. • Ha egy töltő használatban van, de mellette van szabad parkolóhely, nem tiszteletlenség egy üzenetet hagyni a töltőn álló autó sofőrjének, hogy ha végzett, tegye fel a kocsidat a töltőre. • Ha a töltőre mások is várnak, akkor csak annyira töltsd fel az autót, amennyi energiára a következő útszakasz megtételéhez szükséged van.(Forrás: https://e-mobi.hu)

Sok országban már szélesebb körben elterjedtek az elektromos autók, amelyek a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, környezetbarát közlekedést segítik. Nincs szén-dioxid-kibocsátásuk, szemben a dízel és a benzines járművekkel. Az elektromos autókkal zajmentesen lehet közlekedni, olcsóbb a karbantartásuk. Budapest is élhetőbbé válhat, ha egyre többen választják majd az elektromos járműveket. Az elmúlt harminc nap alatt az e-Mobi töltőállomásain mért adatok szerint összesen 783 töltési tranzakció zajlott le a II. kerületben, melynek során a felhasználók 5922 kWh áramot vettek fel villanyautójukba.

Városrészünkben folyamatosan bővül a töltőállomások száma. Legutóbb a Mechwart ligetnél az e-Mobi telepített egyenáramú, DC 50 kW-os töltési teljesítményű, úgynevezett villámtöltő-állomást. Ezt régebbi gyártmányú autók is tudják használni. A kerületben további töltőállomás a Csatárka út 49.-nél, az Árpád fejedelem útja 12.-nél, a Harcsa utca 2.-ben, a Gábor Áron utca 74-76.-nál, a Frankel Leó út 27.-ben és 53.-ban, a Marczibányi téren, a Kis Rókus utcában a Millenárison, a Mammut I. és II. bevásárlóközpontban, a Lövőház utcában, a Budagyöngye bevásárlóközpontban, OMV – Szilágyi Erzsébet fasor 53.-ban, a Rózsakert bevásárlóközpontban, valamint a Szabadság utca 22-26.-ban található. Hamarosan további töltőállomások kiépítése is megkezdődik. Előreláthatólag a Kelemen László utcában és a Bánffy György emlékparknál is lesz töltőállomás. Hazánkban az elektromos autók nyilvános töltőállomásokon ingyenesen tölthetők. A zöld rendszámmal ellátott autók Budapesten és több vidéki nagyvárosban is ingyen parkolhatnak. A fővárosban – 2018. augusztusi adatok szerint – összesen 3981 zöldrendszámos járművet regisztráltak, melyből 3364 tisztán elektromos.

 

Így ne töltsünk!

Sajnos, vannak olyan autótulajdonosok, akik nem tartják tiszteletben sem a töltési etikettet, sem a KRESZ-szabályokat. A képen látható autós az út közepén állva harmadikként tölt, akadályozva mások biztonságos közlekedését. Ezzel szabálysértést követ el, amit a törvény büntet.