Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Helyet a zöld rendszámos autóknak!

2019. január 14.

A Városrendészet figyelmet fordít a töltőállomásoknál kialakított parkolóhelyekre és bírságot ró ki a szabálysértőkre.

 

Örömteli, hogy a II. kerületben is mind több töltőállomás épül az elektromos meghajtású autók számára, de még jobb lenne, ha a szabálytalan sofőrök nem foglalnák el a zöld rendszámos járműveknek fenntartott várakozóhelyeket.

Az elektromos és hibrid autózás mind nagyobb teret hódít magának a közlekedésben. A környezetbarát üzemű járművek elterjedésének hozadék az is, hogy a városokban mind több elektromos töltőállomást helyeznek üzembe. A töltőberendezések mellett az akkumulátoros járművek részére parkolóhelyeket is kijelöltek, amelyet a töltés idejére használhatnak. De csak az arra jogosult autók. Ezek könnyen felismerhetők a zöld rendszámukról.
A II. kerületben is naponta állnak sorba az elektromos hajtású autók azért, hogy akkumulátoraikat feltöltsék. Feltéve, ha hozzáférnek a töltőberendezéshez azoktól a kocsiktól, amelyek a szabad parkolóhelyet látva, vagy csak egyszerű figyelmetlenségből elfoglalják a környezetbarát járművek részére fenntartott területet.
A töltőlehetőség biztosítása érdekében a Városrendészet közterület-felügyelői rendszeresen ellenőrzik töltőberendezések mellett kijelölt várakozóhelyeket, és bírságot rónak ki azokra a járművekre, amelyek a közlekedési szabályokkal ellentétesen foglalják el a zöld rendszámos autók helyét.
- Számos lakossági bejelentés érkezett hozzánk az elmúlt időszakban, hogy a városrészünkben hiába áll rendelkezésre mind több gyorstöltő, ha azokat a szabálytalanul parkolók miatt nem lehet használni – mondta el lapunknak a városüzemeltetési igazgatói feladatok ellátásával megbízott Kalocsai Tímea. – Aki arra nem jogosultként elfoglalja a töltőállomások mellett kijelölt várakozóhelyeket, ugyanolyan közlekedési szabálysértést követ el, mintha például a tilosban várakozna. Városrendészeink fokozottan ellenőrzik az elektromos töltők melletti várakozóhelyeket és bírságot szabnak ki, ha olyan autó foglalja a helyet, amely nem parkolhatna ott.
A jobb levegőjű város érdekében a II. Kerületi Önkormányzat is támogatja a töltőállomások telepítését. A közelmúltban a Mechwart ligetnél adták át az e-Mobi egyenáramú, DC 50 kW-os töltési teljesítményű villámtöltőjét. Elektromos töltőállomás üzemel még a Csatárka út 49.-nél, az Árpád fejedelem útja 12.-nél, a Harcsa utca 2.-ben, a Gábor Áron utca 74-76.-nál, a Frankel Leó út 27.-ben és 53.-ban, a Marczibányi téren, a Kis Rókus utcában a Millenárison, a Mammut I. és II. bevásárlóközpontban, a Lövőház utcában, a Budagyöngye bevásárlóközpontban, az OMV – Szilágyi Erzsébet fasor 53.-ban, a Rózsakert bevásárlóközpontban, valamint a Szabadság utca 22-26.-ban. Várhatóan a Kelemen László utcában és a Bánffy György emlékparknál is épül majd töltőállomás.