Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2019. november 6.

Nemrég csatlakoztam egy nagyobb baráti körhöz, amelynek tagjai évente összejönnek és ruhát cserélnek.

 

Ezen az izgalmas gardróbmegújítási akción ismertem meg Trom Katát, akiről kiderült, hogy különleges foglalkozása van: bár művészettörténészként végzett, térrendező lett belőle. Azt vallja, hogy az otthonunk a lelkivilágunkat tükrözi, a kettő pedig oda-vissza hat egymásra, vagyis érdemes tudatosan berendezni az élettereinket.

Trom Kata, a tér-lélek-tan szemlélet megalkotója

– Életem legfontosabb nagybetűs első élményei a II. kerülethez kötődnek. A Lévay utcába születtem, majd fiatal felnőttként a Nyúl utcában laktam akkori páromnál, és ez volt az első olyan otthonom, amit az én szempontjaim szerint rendeztünk be. A kitalálás és a megvalósítás minden mozzanata örömet szerzett. Már akkor rájöttem, hogy ez nekem többet jelent egyszerű lakberendezésnél.

Később egyre többen kértek tőlem tanácsot, végül ez lett a hivatásom. Az évek során kialakult bennem egy sajátos életszemlélet, ennek nyomán kidolgoztam a tér-lélek-tan elméletét és gyakorlatát. Erről könyvet is írtam, és közel tíz éve tanítom. A tér-lélek-tan a külső és belső tereinkről, otthonunk titkos üzenetéről szól – de az emberek közötti kapcsolatoknak is van tere. Japánban jártam gimnáziumba, ahol hatott rám a sintoizmus – amely szerint minden él, még a kő is –, de a szemléletem nem köthető szorosan valláshoz, viszont része egyfajta spiritualitás.

Ha jól működik egy otthon, akkor elég teret ad arra, hogy mindig megjelenjen benne az új, ahogy változik az ember élete. Szerintem jó, ha időnként átrendezzük a tereinket. Sok mindenről árulkodik az, ahogy az otthonunkkal bánunk: benne vannak a kötődéseink – a tárgyakhoz, az emlékekhez –, de tükrözi a jelenünket és mesél a kapcsolatainkról, vágyainkról is. A magazinokban gyakoriak a minimalista belsők, ezek sokszor sablonos kirakatlakások, ha bemész egy kockás ingben, máris elromlik a kép. Ugyanígy nem tartom szerencsésnek a tárgyhalmozást sem. Nem érdemes őrizgetni, ami nem rólunk szól, csak azt, ami pozitív érzést vált ki és a jelenben is fontos üzenete van számunkra. Például amikor a nagypapámtól rám maradt kalapácsot használom, szinte érzem az ő szeretetét, kreativitását.

A saját élettér kialakítása egy hosszú folyamat, önismereti út. Akkor lesz egy lakásból szerethető otthon, ha arról szól, aki ott él. Én ebben segítek, inspirálni tudok. Gyakran adok személyre szóló tanácsot, előadásokat és tanfolyamokat tartok. Büszkeség, hogy valaki már négy különböző kurzusomat elvégezte és szeretné folytatni. Motivált ő is, hogy megírjam az új könyvemet.

Élményeket viszont gyűjtök. Minden inspirál, akár a régi épületek szép ívű ablakaiban tükröződő fények, akár a Hűvösvölgybe tartó 61-es villamos vonala mellett az őszi napsütésben előtűnő szép villák.