Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2019. október 11.

Szőnyegeim összetéveszthetetlen életérzést sugároznak.– Alföldi lány vagyok, szőnyeggel 14 éves korom óta foglalkozom. Nagyon szeretem a fonalakat, a textileket, mindig van a zsebemben egy kis anyagdarab, amit morzsolhatok.

Brinkus-Vándor Kata - Rug Artist

Elsőre felvettek a szegedi kisképzőbe, azután az Iparművészeti Egyetem ipariszövő–szőnyeg szakára. Miután lediplomáztam, lakástextileztem, varrtam és hímeztem, mert arra volt kereslet. Majd a ’90-es évek közepén megkeresett egy szerb cég. Egy számomra még új, úgynevezett hand-tufting (tűzött) technológiával gyártottak szőnyegeket, és mindezt Magyarországon. Megörültem, hogy újra szőnyeggel foglalkozhatok, így több mint 25 éve tervezek tűzött szőnyegeket. Ezzel a módszerrel nemcsak szögletes és körszőnyeget lehet készíteni, hanem bármilyen bonyolult formát is. Sokszor megihlet egy tapéta mintája, egy természeti forma vagy egy elvont fogalom, mint például az energia. Sokak szerint munkáim kész műalkotások, amikre félő rálépni, én mégsem falra, hanem padlóra, valódi használatra szánom őket. A legjobb minőségű német fonallal dolgozom, amit külföldön festetek. Itthon, sajnos, megszűnt mind a fonalgyártás, mind a fonalfestöde. Vannak világító, fémbetétes és Swarovski-kristállyal díszített szőnyegeim is. Nem titkolom, ezek kifejezetten drága, prémium minőségű luxustermékek, melyek hónapokon át készülnek. Minden szőnyegemnek van mondanivalója, mesél a megrendelőről és arról, amit érzek. Épp ezért kap minden termékem nevet. Egyik kedvencem például az Energiamező szőnyeg, amely egy fiatal pár lakásába készült. Az ő magával sodró energiájukat akartam megmutatni, azóta is odavannak érte. Volt olyan ügyfelem, aki nem kívánt magyar tervezővel dolgozni, de a minőséget látva tett egy próbát velem. A lakásában minden arany volt, mégsem giccses, hanem finoman elegáns. Állt a nappaliban egy óriási kanapé, annak az apró mintáját vettem alapul és lyukacsos megoldással egy csipkehatású szőnyeget terveztem. Szerintem az a jó tervező, aki a megrendelő vágyait figyelembe véve meg tudja tartani saját stílusjegyeit. A legemlékezetesebb egy vak hölgy kérése volt, aki egy kis panellakásban élt. Nem akart felújíttatni, de jól akarta érezni magát a szobájában. A természet ihlette zöld, plasztikus szőnyeget terveztem számára, melynek átadása nagyon megható pillanat volt. Négykézláb, centiről centire tapogatva vette birtokba, örömkönnyek között. Van már termékem Franciaországban, Ausztráliában, Németországban, de Hollywoodban is. Egy amerikai turistahölgy beleszeretett egy szakmai fesztiválon kiállított darabomba és megvásárolta annak ellenére, hogy a szállítási költsége ugyanannyiba került, mint maga a szőnyeg.

2018 tavaszától van műtermem a Jurányi Házban. Pár éve költöztünk a II. kerületbe a férjemmel, nagyon szeretjük. Mindig csodáltuk ezt a szép környéket, nem hittem, hogy valaha is a Rózsadombon fogok élni. Jó a közlekedés, rövid idő alatt nemcsak a várost, de lelkes természetjáróként a közeli erdőket is hamar elérjük. Szuper a kutyás közösség, mindenki mindenkit ismer és támogat. Javaslom, hogy csatlakozzanak hozzá, kinyílik a világ!