Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Királynő a kerületből

2017. június 16.

 Melyik kislány ne álmodozna arról, hogy egyszer királykisasszony lesz szép ruhában, csillogó koronával a fején. 

 Persze, a legtöbben idővel szembenézünk a realitásokkal, és lemondunk nagyravágyó álmainkról, de olyan is van, akire rámosolyog a szerencse, és mint a mesében, szépsége és kedvessége elnyeri méltó jutalmát. Ilyen kivételes lány a kerületünkben élő Gelencsér Tímea, akit 2016-ban Magyarország szépének választottak.

– Szemüveges, fogszabályzós kislány voltam, akinek az anyukája mindig jó rövidre lenyírta a haját, hogy erősödjön – meséli Tímea egy budai cukrászdában. – Álmomban se gondoltam arra, hogy modell legyek, nemhogy szépségkirálynő. Egyszer azután, anyukámmal vásárolni voltam, amikor észrevettem, hogy egy férfi nagyon néz engem. Szóltam anyunak, mert nagyon zavart. A férfi akkor odajött, bemutatkozott, és elmondta, hogy egy modellügynökség vezetője, és szívesen dolgozna velem. Tizenkét éves voltam akkor, és addig csak a sport és az iskola körül forgott az életem. Elhívtak egy tesztfotózásra, ami annak ellenére nagyon jól sikerült, hogy pont előtte törtem el a kezem – így az első profi képeken gipszben vagyok. Hát, így indult a modellkarrierem.

Milyen a modellek élete?

Nem olyan rózsaszín, mint amilyennek kívülről látszik. A fotózásokon nagyon el lehet fáradni, órákon át kell tökéletesnek lenni, mosolyogni. Jártam külföldön is, voltak jobb és rosszabb utak, de összességében mégis érdekes és élvezetes foglalkozás. Szerencsére, emellett nem kellett lemondanom a sportról, ami mindig is fontos volt számomra, és ma is az életem része. Gyerekkoromban három évig dzsesszbalettra jártam, utána kezdtem a fit kidet, és showtáncban is versenyeztem.

Fotó: Soós Dániel

Egy szépségkirálynő szerint mi a szép?

Mindenkinek más. Én a természetesség híve vagyok. A hétköznapi életben nem használok sminket, és nincs se műszempillám, se póthajam. A szép vonások mellett szerintem az is fontos, hogy ápoljuk és formában tartsuk a testünket. Nem kockás hasra gondolok, de a szálkás izomzat nagyon szép. Én szerencsés alkat vagyok: ha fel is szalad néhány kiló, gyorsan le is tud szaladni. Ez az állandó sportolás mellett a gluténmentes diétának is köszönhető, amit azért kell követnem, mert gluténérzékeny vagyok.

A külső szépség mellett a belső értékek is fontosak. Mi hárman vagyunk nővérek, és kiskorunk óta mindig mindenben segítjük egymást. Szívesen eljárok idősotthonokba is, mert szeretem az idősek társaságát, sokat lehet tanulni tőlük, és nekik is szívesen segítek, amiben tudok. Mivel sokat sportolok, a sportban próbáltam jótékonysági tevékenységet folytatni, így lettem az UNICEF futó nagykövete, ami azt jelenti, hogy pénz gyűjtünk rászoruló – éhező, vagy az ivóvíz hiányától szenvedő – gyerekeknek. Most, legutóbb a Szent Márton Gyermekmentő Alapítványnak futottam, hogy minél többen ajánlják fel nekik adójuk egy százalékát. A közösségi oldalakon sok követőm van, és ott is igyekszem népszerűsíteni azokat a programokat vagy ügyeket, amelyek mellé teljes szívvel oda tudok állni. Ilyen volt most például az Ezer Lámpás Éjszakája, ami az eltűnt vagy csellengő fiatalokra hívja fel a figyelmet.

Egy évvel ezelőtt került a fejére a korona, lassan lejár a „királynői” év. Milyen volt?

Nagyon élveztem, sok mindenben megváltozott az életem, sok mindent láttam és tapasztaltam, de az maradtam, aki voltam. Amióta láttam a Beépített szépség című filmet Sandra Bullockkal, az volt az álmom, hogy egyszer szépségkirálynő legyek. De nemcsak álmodoztam erről, tettem is érte. A nagy országos vagy világversenyeknek vannak alversenyeik, amiken szintén meg kell felelni. A szép arc és a jó alak csak a belépő. A zsűri arra is kíváncsi, hogy milyen ember vagy, milyen motivációid vannak, miben vagy tehetséges. Nagyon örülök, hogy megláttak valamit bennem, és elnyerhettem a koronát és az autót, amit nagyon szeretek! A királynőség ugyanakkor felelősséggel is jár. Én képviseltem a hazámat, és sok olyan lánnyal találkoztam, akik semmit se tudtak Magyarországról, én voltam az első magyar, akit megismertek. Ha jó benyomást teszek, azt gondolhatják, ilyen helyesek a magyarok.

Milyen érzésekkel adja át a koronát?

Keserédesen. Kicsit fáj a szívem, hogy vége, ugyanakkor örülök, hogy megélhettem. Ez egy szuper út, és sok lánynak kívánom, hogy végigmehessen rajta. Vannak persze nehezebb pillanatok, a média sem bánik feltétlenül kesztyűs kézzel a közszereplőkkel; többször éreztem úgy, hogy egy év pont elég.

Milyen tervei vannak?

A jótékonysági tevékenységemet mindenképpen folytatom. Emellett három dolog érdekel igazán: a marketing, amit tanultam, a sport – tíz évet töltöttem a versenysportban – és a színészet vagy szereplés. Az elmúlt évben mind a három területen kipróbálhattam magam, de hogy melyiket választom majd életpályámnak, az még számomra is kérdés. Ami biztos, hogy az angol mellett szeretnék spanyolul is megtanulni.

Mióta él a II. kerületben?

Itt születtem. Hűvösvölgyben nőttem fel a két nővéremmel. Amikor a szüleink elváltak, anyával elköltöztünk a XII. kerületbe, de nagyon nem szerettük, vissza akartunk jönni ide, mert itt van az otthonunk. Szerencsére vissza tudtunk költözni, és azóta is változatlanul imádjuk a II. kerületet, különösen a mi környékünket, ami gyönyörű zöld, csend van és nyugalom, de mégis a főváros, és néhány perc alatt már bent is lehet az ember a központjában. Kedvenc családi helyünk a Náncsi néni és a most nemrég nyílt Villa Rosa, ami szintén egy nagyon jó hangulatú kiülős étterem. Van egy kutyánk, vele nagyokat szoktunk sétálni a környéken, vagy futunk a Nagyréten. Két évet jártam a Móricz Zsigmond Gimnáziumba, akkor ismertem és szerettem meg a Rózsadombot, és ha vásárlásról van szó, akkor se hagyom el a kerületet. Szóval, minden megvan, és én nagyon szeretek itt élni. Sok helyen jártam már a világban, de mindig örömmel jövök haza.

Péter Zsuzsanna

 

A 23 éves Gelencsér Tímea sikeres sportoló, többszörös showtánc-bajnok. Több szépségversenyen is részt vett. 2016-ban megnyerte a Magyarország szépe – Miss World Hungary szépségversenyt, és ő képviselte hazánkat a Miss World világversenyen Washingtonban, ahol a legszebb húsz lány között végzett. 2016 szépe júniusban adja át a koronát utódjának.