Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből

2019. február 2.

A Keleti Károly utca elején megbújik egy kicsi étterem, ami gyakran telt házas ebédidőben. A Kisbödön ételbár vezetője nem mindig készült szakácsnak, elméleti matematikát is tanult, majd egy szakácstanfolyam után jött rá, hogy a főzés lesz az élete. 

Az itt készülő finomságokról, és a különleges kerületi vendégekről is mesélt lapunknak Lengyel Ákos.

Bő három éve kerültem a Kisbödönbe, először szakácsnak, majd átvettem a vezetését. Boldogan csinálom, még akkor is, ha anyagilag nem is mindig térül meg az az idő és energia, amit az ember belefektet. De szeretek jó ételt adni a vendégeknek, örülök, ha csak egy ebéddel is hozzájárulhatok az emberek egészségmegőrzéséhez. Korábban sportoló voltam, országos hegyikerékpáros versenyen második helyezést értem el. 12 évesen már versenyeztem és hamar rájöttem, hogy amit a menzán kapok, az nem igazán kielégítő az edzésekhez, ezért elkezdtem magamra főzni. Edzés előtt mindig összedobtam valamit, például a TV Paprika műsora alapján. Borzasztó volt látni, hogy egy ilyen természetközeli sportban, mint a bicajozás, annyi egészségtelen porral – táplálékkiegészítővel – tömi magát mindenki. Azóta kifejlesztettem egy speciális kenyeret, ami könnyen emészthető, élvonalbeli versenyzők tesztelik.

Lengyel Ákos szakács, üzletvezető

Érettségi idején már nem volt időm edzeni, ezért csak túrázni jártam. Sok mindennel foglalkoztam a szakácskodás előtt, elsők között vezettem bicajos városnézést, romkocsmatúrát. Jártam elméleti matematika szakra, de aztán úgy döntöttem, hogy majd visszatérek rá nyugdíjaskoromban, akkor ez lesz a hobbim. Tanultam kereskedelmet, de még mielőtt diplomáztam volna, a bürokratikus útvesztők miatt abbahagytam. A szakácstanfolyam után tudtam, hogy ez lesz az életem. Sok helyen dolgoztam, például egy neves hűvösvölgyi étteremben. Ott hirtelen séf lettem és sikerült helyt állnom, amire büszke vagyok. Nagy kihívás volt, rengeteg új ételt és technikát tanultam. A kisbödönös ételekhez friss zöldséget, friss húst veszek, félkész termékeket egyáltalán nem használunk. Igyekszem színesen főzni, felvillantani a világ ízeit, ma például thai leves van. Nagyon elfogadóak a vendégeim, bármilyen új dologgal rukkolok elő, megkóstolják, és szerencsére ízlik nekik. A lasagne örök kedvenc, ahogy a polentával tálalt konfitált húsok is. Sokszor a visszajelzések alapján állítom össze a menüt. A Kisbödön lokációja zseniális. Nagyon szeretem a környéket, az itt lakók igazi közösséget alkotnak. Remek társaságok fordulnak meg nálunk, nagyokat beszélgetnek olyanok is, akik máskor nem ülnének egymás mellé. Sok ismert ember járt már nálunk, volt, hogy egy egész filmes stáb itt ebédelt. Vannak olyan vendégeink, akik nálunk tartják az elviteles dobozkészletüket, ha szólnak, hogy indulnak, már csomagoljuk is az ételt.

Szeretem a kerületet. A Kossuth téren nőttem fel, a Medve utcában volt az első lakásom, onnan költöztünk ki Hűvösvölgybe, miután megtudtuk, hogy bővül a család. Remek helyet találtunk, minden irányból fák vesznek körül és mégis tíz perc alatt a Széll Kálmán téren vagyunk a villamossal. Feleségem keramikus, de nincs sok ideje a munkára, otthon van másfél éves kisfiunkkal, Boldizsárral. Gyönyörű lámpabúrákat, tányérokat készít, nemsokára átalakítjuk az éttermet, akkor majd felbukkannak a művei.