Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egy boldog zenész

2019. november 26.

Bátorság nélkül ma nem egy boldog zenész, hanem egy nagyon szomorú fogorvos lennék.

 

A többszörös Fonogram díjas Halott Pénz tette ismertté Járai Márkot, de rengetegen rajonganak egy szál gitáros koncertjeiért is, amelyeken cseh Tamástól kezdve a Nirvánán át sokféle előadó dalait megidézi. Fogorvos édesapja ma már beletörődött abba, hogy a diploma küszöbén otthagyta az egyetemet a zenéért, és harmincadik születésnapján egy dedikált Ed Sheeran gitárral lepte őt meg. A fiatal zenész igazi világjáró, vonzzák a különleges ázsiai tájak, és az extra éttermek, de imádja a Fény utcai piac lángosát és a Bambi melegszendvicsét is.

– Győri születésű vagyok, hat éve élek Budapesten. Nehéz döntések sorozata előzte meg az ideköltözésemet. Édesapám fogorvos, és minden arra mutatott, hogy belőlem is az lesz. Egy ferences iskola biológiafaktos osztályába jártam, aztán a pécsi egyetemre. De nem voltam a helyemen, pánikrohamaim voltak. Már csak egy évem volt hátra a diploma megszerzéséig, amikor kezdett beindulni a zenészkarrierem. Átalakult az életem, egyszerűen nem lehetett kétfelé megfelelni. Úgy döntöttem, hogy halasztok és felköltözöm Budapestre. A második passzivált év után megszűnt a jogviszonyom, és itt maradtam.

Ijesztő volt, hogy nincs visszaút?

Nem, mert összejött, amit elterveztem. Szerencsés vagyok. Valahogy mindig ráéreztem az irányra, ami boldoggá tud tenni. Egy hátizsákkal és egy gitárral érkeztem első pesti albérletembe. Belevetettem magam a nagyvárosi életbe, azt éreztem, kinyílt minden, ez az ország szíve csücske. Ahogy Pécset bevettem, úgy a fővárost is sikerült. Tudtam már, hogyan lehet zenészként érvényesülni. Elég egyszerű, a pult mellett kell állni és elmerülni az éjszakai életben, mivel a zenészek éjszakai lények. A sikert persze nem adják ingyen, rengeteg munkát kell belerakni, de a zenélés akkor is egy hatalmas, véget nem érő buli.

Marsalkó Dávidnak (Halott Pénz alapítója) nagy szerepe volt a döntésben?

Haragudott rá az édesapja? Á, nem. Ő egy tünemény, rettentő sokat köszönhetek neki. Persze első körben az egész életemet, összes addigi tervemet tönkre vágta. Édesapámat természetesen megrázta, amikor jött egy magas vörös csávó és én egyszer csak otthagytam a biztos megélhetést jelentő pályát, amire egészen addig készültem. 

Hogy ismerte meg Dávidot?

Az egyik pécsi akusztikus koncertemen lépett oda hozzám. Neki azóta is az a gitáros srác vagyok, akit akkor hallott, és hálás vagyok azért, hogy nem akarta, hogy más legyek. Sokan nem tudják, hogy ő marketinget végzett, ez a zenekar szerencséje. Mindig volt egy előremutató víziója, a Halott Pénz így vált branddé. Nekem csak ahhoz kellett hozzászoknom, hogy gitár nélkül, egy szál mikrofonnal állok a színpadon.

Duóban Marsalkó Dáviddal

Megszokta?

Nem. De azért a fellépés nem esik kívül a komfortzónámon. És egyfajta rutinom is van már, rengeteg koncert és próba van a hátunk mögött. Másodpercre pontosan tudom, mi fog történni a színpadon.

Milyen érzés, hogy megismerik az utcán?

Jó! De tény, hogy a zenekar felfutását nehezen realizáltam a fejemben. A haverokkal összeültünk zenélni, és ez odáig jutott, hogy ma már ki tudom fizetni belőle az albérletemet, el tudom vinni nyaralni a feleségemet. Meseszerű.

Nehéz volt vidéki zenekarként labdába rúgni?

Épp ellenkezőleg. A Halott Pénz ereje abban rejlett, hogy Pécsről indult, az ott szerzett attitűd segítette az elindulást és a folyamatos építkezést. Szerintem könnyebb volt helyzetbe kerülnünk, mint egy budapesti zenekarnak. De nézd végig a nagy zenekarokat. A Tankcsapda Debrecenből, a HoneyBeast Szegedről, a Kispál és a Borz is Pécsről, a Quimby Dunaújvárosból indult. Lépésről lépésre építették fel magukat. Budapest könnyebben felejt, túl sok minden történik itt. Ide kész vízióval kell érkezni, és nagyon ügyesnek kell lenni.

Az a siker, ha egyre nagyobb közönség előtt játszhatnak?

A legnagyobb siker az, ha sok éven át tudod csinálni, amit szeretsz. Nagyon kezd átalakulni az egész zeneipar, a Youtube-bal és Spotify-jal. Ha nem egy refrénnel kezdődik a dalod, akkor öt másodperc alatt elveszted a hallgatót. Félelmetes. Nagy mázli, hogy mi még szerepelhettünk a Petőfi rádióban, akkoriban azok hallgatták, akik kíváncsiak voltak az újakra. Ma már nehéz fennmaradni. Egy slágert lehet írni, ami betalál, de azt meglovagolni, vagyis fenntartani hosszan az érdeklődést, óriási kihívás. A közönség, amilyen gyorsan fel tud emelni, olyan gyorsan el is tud felejteni.

Járai Márk 2013-ban csatlakozott a Halott Pénzhez

Mit lehet ez ellen tenni?

Számunkra az a cél, hogy kevesebb fellépést vállaljunk, viszont ezek a nagyobb koncertek a legmagasabb minőséget képviseljék, exkluzív élményt adjanak mind hangzásban mind látványt tekintve. Remélem, minél tovább él a Halott Pénz, idén alapításának 15. évfordulóját ünnepli, én hét éve vagyok velük. Tervezünk új dalokat és új lemezt is.

Mivel telnek a napjai, ha épp nincs fellépése?

Mindegyik másképp. Most éppen várom, hogy megérkezzen az új gitárom. Ez lesz a harmadik dedikált Ed Sheeran-gitárom. Az elsőt édesapámtól kaptam a harmincadik születésnapomra. Sokat jelentett számomra, szétdaráltam azt a hangszert.

Így ismerte el zenészként...

Igen. Fontos volt, hogy ne csalódjon bennem. Amikor megérkezett a papír, hogy megszűnt a jogviszonyom az egyetemen, akkor azt mondta, jó fiam, csináld azt, amit szeretnél, de profin. Az élet engem igazolt, és nem egy garázsban játszom ismeretlenül.

Ha lesz egy gyermeke, aki hasonlóan merész döntést hoz majd, nem fogja félteni?

Teljes mellszélességgel kiállok mellette, azt mondom, hogy igen, csináld, amit szeretnél! Azt tanultam, hogy ez a jó út. Bátorság nélkül, ma nem egy boldog zenész, hanem egy nagyon szomorú fogorvos lennék.

Ed Sheeran Grammy-díjas angol világsztárral

Volt a családjában más zenész is?

Nem. A szüleim elváltak, édesapámmal éltünk, és ő sokat hallgatott zenét, például Led Zeppelint. Egy elég erős bencés gimnáziumba jártam. Egy alkalommal biológiából a nyálkagombák törzseiből feleltem és ötöst kaptam. Apukám akkor elvitt vacsorázni – fehérboros fekete kagylót ettem – és vett nekem egy elektromos gitárt. Nagyon szerettem volna iszonyatosan jó szólógitáros lenni. Nem lettem. De rájöttem, amikor játszottam, hogy izgalmasabb a gyakorlás, ha közben dudorászok, vagy akár ráénekelek valamit. Apukám néha beszólt, hogy ne vinnyogjak.

A karcos hangja ma már a védjegye. Mindig ilyen volt?

Nem tanultam énekelni, de akiket hallgattam, azoknak ilyesmi hangja volt, őket utánoztam, így állt be. A beszédhang lenne a természetes énekhang, nálam a kettő nem egyezik, ami hiba, de a javamra fordítottam. Nemsokára indulok egyébként a beszédtanárhoz, mert a hadarást szeretném elhagyni. Lassan két hónapja járok, és máris érthetőbben beszélek. Visszatérve a kezdetekre, az elektromos gitár sokszor idegesítően hangos volt, és én mindig jobban szerettem a tábortűzi hangulatot. Így ébredtem rá lassan, hogy az akusztikus gitár az én hangszerem.

Csak a hangzása miatt?

Tudtam, hogy nem vagyok az a srác, aki iszonyat giffeket fog megtanulni, és nem fogom felgyújtani a gitáromat. A visszafogott melankólia, a romantikus gitározás passzol a lelkemhez és a hangomhoz. Úgy gondolom, ha az ember pár akkorddal nem tudja közvetíteni a mondanivalódat, akkor az veszett fejsze nyele. Amit egy akusztikus gitárral el lehet játszani, az egy jó dal. Jó példa rá Cseh Tamás, egyszer személyesen is találkoztam vele, mindig misztikus élmény volt a dalait hallgatni. Mostanában együtt dolgozom Bereményi Gézával és írjuk a dalokat, eszméletlen élmény. Van egy Cseh Tamás-műsorom, azzal is fellépek. De örömzenélés minden Pilvakeres koncert is. Emellett tervben van egy EP angol nyelven.

Miért angolul?

Szívesen énekelnék külföldön egy showcase fesztiválon. A nemzetközi zenei piacra lépés egyik lépcsőfoka ez. Ide nem bulizó közönség, hanem zeneipari szereplők járnak azért, hogy kapcsolatokat építsenek.

Van a zenén kívül olyan elfoglaltság, ami teljesen ki tudja kapcsolni?

Még pultos koromban szoktam rá a Rubik-kockázásra. A mai napig rengeteg kockám van. Régebben ínhüvelygyulladásig gyakoroltam, 10-12 órákat naponta. De jóleső az is, ha egy koncert utáni napon a kanapén heverészve netrixezhetek. És nagyon szeretek főzni is, imádom a reggeli piacra járás hangulatát. Általában célzottan megyek a Fény utcai piacra, megveszem, amit kell, aztán beülök fröccsözni és megbeszéljük, ki mit hogyan főz. Közben eszem egy lángost is. A gasztronómia nagyon fontos az életemben. Ha utazunk, előbb nézem ki az éttermeket, mint bármi mást. Más országok felfedezése is nagy élmény, feleségemmel, Orsival bejárjuk a világot. Tavaly Balin és Thaiföldön is jártam, márciusban megyünk Japánba három hétre.

Mióta lakik a II. kerületben?

A negyedik budapesti lakásban élek, és nem véletlen, hogy már itt, Budán. Ki akartam zökkenni a bulinegyedből, a Király utcai közegből. Elképesztő a II. kerület közlekedése, volt, hogy nyolc perc alatt értem a Deák térre a Vízivárosból, ajtótól ajtóig az Akváriumba. Imádom a Frankel Leó utcában, hogy van ott egy kis sétálós rész, de a Bambi presszó hangulata is egyedülálló. Ha lejövök és Kati néni észrevesz, már csomagolja a melegszendvicsem. Szeretnék egyszer egy saját lakást itt a környéken. 

 

Novák Zsófi Aliz