Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egy kosztümös film is lehet trendi!

2017. augusztus 30.

 Herendi Gábor romantikus kalandfilmje, a Kincsem 434 ezer nézőt vonzott a mozikba. Az idei év legnézettebb filmje volt nyár közepéig.

  Kerületünkben élő rendezője mesélt az olvadó műszakállakról, a bolond lovakról, a Valami Amerika 3-ról és arról is, hogyan szeretett bele a filmezésbe.

 – A hatvanas években kevés volt a végzett fogorvos, ezért a fogtechnikusokat továbbképezték fogászokká, így apukámat is. Miután fogat húzott, laboratóriumában azonnal megcsinálta a pótlást, fog nélkül nem engedett el senkit. Híre ment a színészek között, hozzá járt szinte mindenki: Törőcsik Mari, Básti Lajos, Márkus László, Sinkovits Imre és hosszan sorolhatnám. Emlékszem Tordy Gézára, aki addig, amíg sorra nem került, gesztenyéből figurákat csinált nekem. Fábri Zoltán filmrendező szinte családtag volt, ott voltam a Pál utcai fiúk forgatásán is. És akit a mozdony füstje egyszer megcsapott... Engem ez a közeg magába szippantott. Bár fogorvosnak tanultam, egyetemista koromban már forgattam, egy rugós, szovjet nyolc milliméteres kamerával. Ollóval vágtam meg a filmet és celluxszal ragasztottam össze a részleteket. Sikert arattam, ami megerősített abban, hogy nagyon szeretném ezt csinálni.

Fotók: Soós Dániel

Mikor látta utoljára a legutóbbi filmjét, a Kincsemet?

Épp tegnap voltam egy közönségtalálkozón, és mivel jól éreztem magam, ott is ragadtam és megnéztem sokadszor. Jó volt látni a közönséget, ahogy együttlélegzik a filmmel. Egy 14 éves fiú azt mondta, nem szerette a magyar filmeket, de a Kincsemet fantasztikusnak tartja. Izgultam, hogy a még moziba járó fiatalokat sikerül-e megtalálni, és ez nagyon pozitív visszacsatolás volt.

Gondolom, sok színész megkereste, amikor kiderült, hogy ön rendezi ezt a hárommilliárdos büdzsével készülő filmet. Hogyan választott?

Nekem jól esik, ha valaki azzal hív fel, hogy szeretne Herendi-filmben szerepelni. De ahhoz ragaszkodom, hogy a színészek részt vegyenek egy válogatáson, utána tudok csak dönteni. Az idősebbek azt gondolják, ha ismerem őket, tudom, mire képesek. Ez így is van, de a castingon derül ki, hogy illik-e hozzájuk a karakter. Blaskovich Ernő szerepére könnyen megtaláltam Nagy Ervint, mert kevés a magyar férfi színészek között az ilyen típusú macsós figura, akiből sugárzik az erő. A női főszereppel nehezebb dolgom volt, sok tehetséges színésznő közül választhattam. Petrik Andreának a kiállása, a mély hangja fogott meg, és a válogatáson az is kiderült, hogy nagyon jól működik együtt Ervinnel.

Amikor valaki azt kérdezte, mihez hasonlítanám a Kincsemet, a Zorro jutott eszembe. Milyen filmet akart készíteni?

Nem rossz gondolat. Maga Kincsem története nem lett volna elég drámai, hiszen az egy bonyodalmak nélküli sikertörténet: amelyik versenyen elindult, azt megnyerte. Amikor felkértek a rendezésre, már elkészült egy jó dramaturgiai lábakon álló forgatókönyv, ezt alakítottuk tovább a szerzővel, Hegedűs Bálinttal (a Liza, a rókatündér forgatókönyvének a szerzője – a szerk.). Belenyúltam egy picit a történetbe, hogy herendisebb legyen. Több humort, izgalmat csempésztem bele, kiharcoltam, hogy merjen „maibb” lenni. Be akartam bizonyítani, hogy egy kosztümös film is lehet trendi. Belefért Fluor Tomi Mizu című számának dúdolása, vagy egy lájkolás is. A főszereplők ruhatárába pedig direkt kerültek extravagáns elemek.

A közösségi oldalakon volt, aki azt írta, sírt és imádja, sokan többször is megnézték a filmet. Ön azt írta, „Boldog vagyok, hogy örömet okoztunk”. Ezért forgat?

Az örömszerzés nagyon fontos, de maga a folyamat borzasztóan jó. A filmezés maga a boldogság, függővé tesz, amikor vége van, mindig vákuumba kerülök. A forgatásaimon nincs feszültség, engem a jókedv inspirál. Imádom az utómunkát is, ahogy a vágás során összeáll a film, ahogy kialakul a ritmusa. És persze nagyszerű érzés, ha a végén élvezik a nézők.

Mi volt a legnehezebb?

Összesen hetvenöt napon keresztül forgattunk, minden nap száz-százötven emberrel. Igazi bravúr volt, hogy sikerült őket összehangolni, megúsztuk baleset nélkül és egy napot sem csúsztunk. Negyvenfokos melegben bőrkabátban játszani önmagában emberpróbáló, és hát az álszakállak, bajszok is jól olvadtak. Ervin azt mondta, hogy a vizes és a tüzes felvételek gyötörték meg. Utóbbi a nézők kedvence, a film egyik legdrámaibb jelenete, amit végig füstben forgattunk. Andreának a jelmezek nehezítették a dolgát, mielőtt kamera elé lépett, több órán át készült a sminkje, a póthaja, és fűzőt kellett viselnie, amiben nagyon nehéz volt mozognia.

Telivérek, macska és kutya is szerepelt a filmben. Forgatott korábban is állatokkal?

Reklámfilmesként macskákkal, de lovakkal most először dolgoztam. Beleástam magam a témába, megnéztem jó pár lovas filmet, főleg a technikai része izgatott. Nehéz lovakkal dolgozni, ugyanakkor szép volt a küzdelmessége. A telivérek versenylovak, lehetetlen őket idomítani, bolondok. Ezért játszotta Kincsemet összesen hét ló, mert mindegyik más helyzetet viselt jobban. A nézők nem vették észre, de persze a lószakértők kiszúrták. Nem volt más megoldás.

A „movie on” tetoválás a kezén a filmhez kötődik.

Igen, egy fogadás eredménye. Már két év munkám volt a Kincsemben, amikor még mindig nem tudtuk, lesz-e belőle valami. A filmalap sokáig nem adott zöld utat és már elkezdtem benne nem hinni, ráadásul pont akkor dobták vissza Pálfi György Toldi-filmjét, ami ugyanebben az előkészítő fázisban volt. Egyik barátom csináltatott egy tetoválást az alkarjára, és amikor megláttam, azt mondtam, ha a Kincsem megvalósul, én is bevállalok egy ilyet.

Sokszor fogad, vagy csak a Kincsem volt ennyire fontos?

Korábban a hajamat festtettem be, valami úgy látszik, kell. Nagyon tudok izgulni ezekért a filmekért, óriási felelősség. Állati rossz, hogy ez ilyen drága műfaj. Ha ennyi pénzt elköltök, akkor látni kell az eredményét. Vannak rendezők, akiket ez nem izgat, engem nyomaszt. Beleroppantam volna, ha olyan film készül, amin fanyalognak. Most már kiengedtem.

 

Fotó: Szabó Adrienn

Hányan látták a filmet?

Eddig 434 ezren, sokáig még az amerikai filmek se körözték le, nagyon boldog vagyok! Az internet miatt – Amerikát kivéve, ahol tarolnak a fantasy filmek – sajnos lecsökkent a moziba járók száma mindenhol a világon. Tíz évvel ezelőtt dupla ennyien nézték volna meg a Kincsemet is. Drága a mozijegy, ami abból is látszik, hogy amikor egy mozi féláras napot tart, mindig telt házas.

Harcol azért, hogy komolyabban vegyék a könnyedebb hangvételű filmeket is?

Nem akarom más filmek sikerét a Kincsemnek vindikálni, de úgy érzem, segített abban, hogy be merjen ülni a közönség más magyar alkotásokra is. Igenis, kellenek a jó minőségű, könnyedebb filmek! A magyar közönség kíváncsi a magyar művészekre, szereti a vásznon a saját színészeit látni.

Melyik mostanában bemutatott magyar filmet szerette?

A Testről és lélekről az egyik kedvencem. Enyedi Ildikó mély érzelmekről mesélt benne, egy gyönyörűen fotózott, humoros mozzanatokat is tartalmazó művészfilmet csinált. Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje is tetszett, és sorolhatnám tovább, de sajnos sok film elvérzett a forgalmazás során.

Említette, hogy egy-egy forgatás után vákuumba kerül. Most erre nem volt ideje. Hogy áll a Valami Amerika 3?

Összesen 35 napig forgattuk, elképesztő gyorsan haladtunk vele. Nagyon biztató, sokat nevettünk a forgatáson, jók az előérzeteim. A szereplők egy milliókat érő, lopott bélyeg után nyomoznak. A régi karakterek – mint például Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc – mellett sok új szereplő is feltűnik majd a vásznon, például Pokorny Lia, Stohl András és Nagy Ervin is. Február 15-én kerül a mozikba.

A Skyfilm pasaréti irodájában fogadott minket. Mióta él és dolgozik a II. kerületben?

A belvárosban nőttem fel, de mindig vágytam rá, hogy csendesebb városrészben éljek. 1984-ben a Pusztaszeri úton vettem egy kis legénylakást, aztán a családommal Hidegkúton építkeztünk, most pedig Adyligeten élek. Az első pillanattól szeretem a kerületet, de mi tagadás, a Hűvösvölgyi út forgalmát tudnám feledni. Éppen emiatt egy ideig motoroztam, csak volt egy balesetem – az Ördögárok utcában elsodort egy autó – és azóta nem ültem motorra. Adyliget egyébként igazi oázis, egy sűrű nap végén másra sem vágyom, mint kiülni a teraszomra.

A II. kerületnek még nincs olyan elnevezése, mint például a VI. kerületnek Terézváros. Hogyan nevezné el?

Mivel nekem ez egy sziget, Greenlandnek, Szigetvárosnak.

Milyen filmet szeretne a Valami Amerika után forgatni? Mik a tervei?

Nagy vágyam, hogy angol nyelven forgassak filmet, mert magyar nyelvű vígjátékkal nehéz átlépni az országhatárt. Már kész a forgatókönyv is, fiatalokról szól – van benne Facebook, szex, drog és rock and roll – komoly mondanivalóval. Aktuális, ezért sietnék vele. Ezt el lehetne vinni fesztiválozni, és így a komolyabb díjakra is nevezhetnék. Ehhez lenne kedvem azzal együtt, hogy nagyon boldog vagyok a közönségfilmjeim sikerével. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Távolabbi terveim között szerepel egy krimi és tévéfilmek is. Mindenhol egyre népszerűbbek a sorozatok. A magyarok még többnyire licencekkel dolgoznak, de már kezd felnőni egy új írógeneráció, így megvan rá az esély, hogy nemsokára lesznek saját, jó minőségű sorozataink is.

Novák Zsófi Aliz

 

A Kincsem című filmről

A XIX. század második felében járunk a Monarchiában, ahol a kicsapongó életet élő Blaskovich Ernő gróf lovát és fogadásait is elveszíti. De rátalál Kincsemre, aki meghozza számára a sikert. Ezután lehetősége nyílik arra, hogy visszaszerezze édesapja elorozott házát és birtokát. A szerelem nehéz döntés elé állítja, hiszen a kiszemelt hölgy éppen a riválisa lánya.