Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2018. december 1.

Garancsy Balázs húsz éve szépíti a II. kerület hölgyeit és urait. A hajszobrászat mellett másik szenvedélye a futás.

 

Garancsy Balázs húsz éve szépíti a II. kerület hölgyeit és urait. Dolgozott már a Keleti Károly és a Csalogány utcában, de több mint tíz éve a Bakfark Bálint utcában várja régi és új vendégeit. A hajszobrászat mellett másik szenvedélye a futás – de nem ám egy-két szigetkört teljesít, hanem akár huszonnégy órát is képes végigfutni. Ennyi idő alatt pontosan Lillafüredig jutna el.

– Gépésztechnikus az eredeti szakmám, a fodrászatot a Depeche Mode-nak köszönhetem. Nagy rajongója voltam a zenekarnak, és próbáltam hasonlóra szárítani a frizurámat. Innen jött az ötlet, és azóta nagyon megszerettem a szakmámat. Sokféle ember jár hozzám. A hölgyek szeretnek beszélgetni, mesélni, a férfiak kevésbé nyitottak, viszont inkább piperkőcök. A legkedvesebb számomra a hűséges vendég. Emlékszem, még az első időkben bejött az üzletbe egy anya és a lánya, és persze homlokegyenest más elképzelésük volt a kislány frizuráját illetően. Nagy nehezen megegyeztünk, és elégedettek lehettek, mert azóta is kitartanak mellettem. A jó fodrász vendége karakteréből, fejformájából, hajának minőségéből látja, hogy mi állna jól neki – és ezt meg is tudja csinálni. Ha ettől nagyon eltérő hajviseletre vágyódik, szoktam szólni, hogy nem ajánlom. Szeretem, ha rám bízzák a fazon kialakítását; a bizonytalanságból már számos remek frizura született. A szakmám szépsége a vendég mosolya. Szokták mondani, hogy ha egy nőnek valami problémája van, akkor elmegy a fodrászhoz. Ezt én is tapasztalom, és bízom benne, hogy a megszépült külső lelkileg is segít.

Ha nem a fodrászüzletben dolgozom, futok. A futás számomra több mint szenvedély: függőség. Néhány éve kezdtem triatlonozni, de leginkább a futás, főleg a hosszú távú futás tetszett meg. Indultam már a Budapest Maratonon is, de ennél nagyobb távokat szoktam megtenni: tizenkét, illetve huszonnégy órás versenyeken veszek részt. Eddigi legjobb eredményem – 197 kilométer huszonnégy óra alatt – idén, egy országos versenyen született Sárváron, a vár körüli egy kilométeres pályán. Elég monoton egy ilyen körpályás verseny, de én szeretem.

Jó érzés, hogy egy hosszú felkészülési időszak után, amikor eljön a verseny napja, számot tudsz adni az erőnlétedről és kitartásodról. Maga a futás is boldogít, mert egy bizonyos idő után a szervezet valóban el kezdi termelni azt a bizonyos boldogsághormont. Futás közben zenét hallgatok vagy csak hagyom, hogy a gondolataim szabadon csapongjanak a fejemben. Előfordult már, nem is egyszer, hogy elsírtam magam.

A legnagyobb örömöm a családom: a feleségem, akivel együtt kezdtünk sportolni és négyéves kislányom. Velük teljes és boldog az életem.