Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2019. március 23.

Vallja, hogy tanulni mindig érdemes. Szívesen szerez örömet másoknak, és nem elégszik meg a tökéletesnél kevesebbel. Az eredetileg tanárként végzett Németh Ágnes másfél évtizedig vezette hoszteszirodáját, majd 2010-ben úgy érezte, itt az idő új dolgokat tanulni.

Öt év kutatómunka és tapasztalatszerzés után tavaly júniusban megnyitotta különleges fagylaltozóját Máriaremetén.

– Nem véletlenül esett a választásom a cukrászatra és azon belül a fagylaltkészítésre. Édességek területén ínyencnek tartom magam, így végtelenül kíváncsi lettem, hogyan lehetséges kiváló fagylalttermékeket előállítani. 

Ez a kíváncsiság idővel szenvedéllyé vált. A tanfolyami padok koptatásán túl rendszeresen elutazom fagylaltfesztiválokra, -versenyekre, ötleteteket gyűjtök, elsősorban sok-sok kóstolással és beszélgetek olasz fagylaltmesterekkel. Folyamatosan kísérletezem a műhelyemben, hogy kifinomult ízű, egységes és kellemes állagú, kompromisszummentes fagylaltot kínálhassak. Tagja vagyok egy olasz szakmai szervezetnek, ahová más fagylaltmesterek ajánlásával, meghívásos úton lehet bekerülni, és amelynek célja a minőségi fagylaltfogyasztás előmozdítása és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés – bizony, erre még Olaszországban is szükség van!

Mivel nem tudok kibújni a bőrömből, a fagylaltozóba betérőket is folyamatosan új ismeretekkel látom el, elmagyarázom, hogy miről lehet fölismerni a piemonti mogyorót, mi a tonkabab, a muscovado, vagy bármely nyersanyag, amit használok, hogyan termesztik, hogyan állítják elő, és végül miként lett belőle fagylalt.

Fontosnak tartom a környezettudatosságot, ezért ahol csak lehet, kerülöm a műanyagok használatát. Szeretnék ebben példát mutatni. Az üzletben használt kiskanalak egyike biológiailag lebomló anyagból (PS), a másik kukoricakeményítőből (PLA) készült, ez utóbbi komposztálható is. A papírpoharak szintén lebomlanak. Még tavaly csatlakoztunk a Refill-programhoz, ami azt jelenti, hogy nem tartunk palackozott vizet, viszont szívesen töltjük meg ingyen a hozott kulacsokat bárki számára friss, hideg csapvízzel. Kirándulókat, biciklizőket, kutyásokat is szívesen látunk.

Szerettünk volna olyan barátságos helyet kialakítani, ami társasági élettérként is működik – legyen bármilyen kicsi –, ahová „program” eljönni. Hűvösvölgy és Máriaremete ehhez tökéletes választásnak bizonyul. A környékbeliek nagyon kedvesek, lelkesek, örömmel fogadtak minket. 

Szerencsére eddig a visszajelzések több oldalról igazolják az erőfeszítéseinket: öt hónapnyi nyitvatartás után bekerültünk a Magyar Konyha 2019-es gasztrokalauzába mint TOP 10 fagylaltozó. Nagyon jó érzés, hogy amit én szívvel-lélekkel csinálok, az tetszik és örömöt szerez másoknak. A legnagyobb dicséretnek mégis azt tartom, ha kicsik és nagyok azt mondják a málnafagylaltra: olyan, mint amikor málnát eszem.

Bár a fagylaltozó jelenleg kitölti minden időmet, van egy másik kedves elfoglaltságom is, a zene. Harminchat éve vagyok az Óbudai Kamarakórus tagja. Ez egy egészen kivételes dolog az életemben: nemcsak az éneklés öröme tart egyben minket, barátok is vagyunk. Itt voltak, amikor megnyitottam az üzletet, a születésnapomon pedig egy vintage fagylaltoskanállal leptek meg, a következő felirattal: „Ági 50… csak most kezdődik…”.