Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből…

2017. április 18.

  Mátrahegyi Csaba olyan arcát ismeri kerületünknek, amilyet csak kevesen. 

Ő ugyanis kéményseprő, aki 2000 óta járja a II. kerület lakásait, és mászik fel a háztetőkre, ahonnan csodálatos panorámában gyönyörködhet – ha egy pillantásnyi szünetet tart munkájában. Kezdetben bútorasztalosnak készült, a maga gyártotta bútorok között él Pilisszentivánon. A II. kerületet, aminek minden négyzetméterét jól ismeri, második hazájának tekinti.

Fotó:Soós Dániel

– Véletlenül lettem kéményseprő. Édesapám gázkészülékek javításával foglalkozott, én is hasonló szakmát gondoltam kitanulni, ezért a tüzeléstechnikai karbantartó és kéményseprő-iskolába jelentkeztem, ahová fel is vettek. Kiderült, ez nem két különböző, hanem egyazon szakma, de nem bántam meg a választásomat, sőt! Nagyon megszerettem a kéményseprőséget: mosolyt csal az emberek arcára. A kéményseprőkkel kapcsolatos babonák közismertek és nagyon régi keletűek, egészen Mária Terézia koráig nyúlnak vissza. Akkoriban a kéményseprők házról házra jártak és kérdezgették, hogy szükség van-e a kémény tisztítására. Mindenhol szívesen látták őket, mert ahol jártak, ott – legalábbis a kémény miatt – nem volt tűz. Ezért lettünk szerencsehozók, és ez a mai napig megmaradt. Ha megyek az utcán, látom, hogy felderül az emberek arca, sokan a gombjuk után nyúlnak. Ez kedves, de azt már sem én, sem a kollégáim nem szeretjük, ha valaki meg akar minket simogatni – mert ilyen is előfordul! Persze nekem is megvannak a magam babonái: ha valamiért vissza kell mennem, akkor vagy leülök egy fél percre, vagy háromszor átlépem a küszöböt, nehogy valami szerencsétlenség érjen. És véletlenül sem ajándékozok éles vagy szúrós tárgyat, mert az elvágná a barátságot.

A mai kéményseprők feladata elsősorban a baleset-megelőzés, nem a tűzesetek megelőzése. A szilárd tüzelésű kályhákat évente, a gáztüzelésűeket kétévente ellenőrizzük. Ez nagyon fontos a lakók biztonsága érdekében, mert nem egyszer találkozunk közvetlenül életveszélyes berendezésekkel vagy helyzetekkel. A szakszerűen és lelkiismeretesen elvégzett munka – túlzás nélkül – életmentő. Ma már törvény írja elő, hogy a bekötés alatti, úgynevezett koromzsákrésznek ajtaja legyen, amin keresztül ki tudjuk tisztítani a kéményt. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor a kémény megtelhet, és bekövetkezhet a baleset. A kéményekben a lehulló por, korom, szurok mellett faágakat, csontokat, diót is lehet találni. Ezeket a madarak dobálják be, de néha magával a „tettessel” is találkozunk – élve vagy halva. A legérdekesebb tárgy, amire bukkantam, egy pisztoly tölténytára volt. Amikor beraktam az újságpapírokat a kéménybe, hogy elvégezzem a huzatpróbát, valami furcsa hangot hallottam. Szerencsére előbb megnéztem, mi az, és nem gyújtottam meg rögtön a papírt. Nagy durranás lett volna. Nem jó ötlet a kéménylyukat tárolásra használni!

Az elmúlt évek alatt töviről hegyire megismertem és megszerettem a II. kerületet. Sok barátom lakik itt, általuk is kötődöm ide. Legkedvesebb városrészem a hidegkúti Ófalu, imádom a hangulatos kis utcáit. Nemcsak dolgozni járok oda szívesen, bármikor örömmel oda is költöznék!