Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből…

2017. november 20.

Egy szép csokor virág, egy burjánzó cserepes növény barátságosabbá, otthonosabbá varázsolja lakhelyünket – már ha megfelelően tartjuk és gondozzuk kerti, szobai vagy balkonnövényeinket. 

 Szerencsére van egy olyan üzlet Buda szívében, ahol nemcsak megvásárolni tudjuk a kiszemelt szépséget, de rögtön „használati utasítást” is kapunk hozzá. A különleges boltban egy különleges nevű fiatalember dolgozik, akinek személyisége sem mindennapi. Ő  Szécsényi-Farkas Vid kertészmérnök, klinikai hipnoterapeuta.

– Délelőttönként a virágüzletben dolgozom, délután hipnoterapeutaként fogadom a klienseimet. A virágok és az emberi tudat egyaránt vonzó és izgalmas terület volt számomra már gyerekkorom óta. A kecskeméti egyetem kertészeti karán végeztem, zöldség- és dísznövénytermesztés szakirányon. Szeretem a virágokat, de nem szeretem azt a romantikus mázat, amivel ezt a szakmát bevonják, mert az nem felel meg a valóságnak. Ez is időnként keserves, vagy éppen nehéz fizikai munka. Persze otthon én is nevelek számomra érdekes és különleges fajtákat.

Ez a bolt két ember orchideák iránti rajongásából jött létre, más és több, mint egy átlagos virágüzlet. Sok visszatérő vásárlónk van, aki szeret ide bejönni. Aki virágot vesz, jó tanácsot is kap mellé. Ez fakad egyrészt a szakmai tudásomból, másrészt a személyiségemből: ha rossz kedvem is van, nem tarolok át másokon, ha problémám van, nem tolom át másokra. Szívesen megosztom viszont az ismereteimet, még ha időnként túl is töltöm információval a vevőt. Elég intuitív vagyok és jó emberismerőnek tartom magam, a személyiségtípust gyorsan be tudom lőni, és ez meghatározza, hogyan szóljak az ide betérőhöz.

Szécsényi-Farkas Vid kertészmérnök, klinikai hipnoterapeuta

Ezek a tulajdonságok segítenek másik hivatásomban, a hipnoterápiás munkában. A hipnózis bizonyos értelemben, leegyszerűsítve nem más, mint hogy a megfelelően ellazult állapotú páciens tudattartalmához hozzáadunk olyan – előre megbeszélt – szuggesztiókat, amik számára kellemes következményekkel járnak. Ezek befogadására elvileg mindenki képes, de nagyon sok múlik azon, hogy valós-e a kliens motivációja, illetve hogy hogyan tud együttműködni a terapeutával.

A lélek bugyraiban tett utazás rendkívül érdekes. Időnként találhatunk ott olyan dolgokat, amikkel nem szívesen nézünk szembe, de eszközt is kapunk hozzá, hogy változtatni tudjunk. Ahogy átgyúrunk valamit önmagunkban, a teljes valóságunk megváltozik. A siker érdekében azonban kegyetlenül őszintének kell lennünk magunkhoz. Ez persze eleinte nagyon nehéz, de amikor megtapasztaljuk, hogy a problémánk vagy hitrendszerünk nem is mi vagyunk – hanem azok vagyunk, akik ettől szenvedünk. Ettől a felismeréstől már máshogy látjuk a világot és saját magunkat. Ha ezt elérem valakinél egy terápiás szituációban, az nagy sikerélmény mindkettőnknek. Terapeutaként arra kell figyelnem, hogy csak a szertartás vezetője legyek, ne a kliensé. Őt éppen arra kell megtanítanom, hogy saját kezébe vegye a sorsát. Talán ez a legtöbb, amit magunkért tehetünk.