Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből…

2017. szeptember 11.

Apjok Gergely a HSC alelnöke és a Pokory József Sport- és Szabadidőközpont sportszervezője.

 Szeret utazni, de a világ végéről is visszavágyik Hidegkútra, ahol gyerekkora óta él. Az egyetem után kezdett filmezni, több híres sztárral találkozott és bulizott már. Rendezőasszisztense volt a Földiek című alkotásnak, ami nemrég diák Oscar-jelölést kapott.

Gyerekkorom óta Hidegkúton élek, évekkel ezelőtt játékosként kerültem a Hidegkúti Sportklubhoz. Ez egy nagy szerelem, büszke vagyok arra, hogy már hatszáz gyerek focizik nálunk. Alelnök és technikai vezető vagyok. Imádok utazni. Amikor kiskamaszként versenyszerűen síeltem, hónapokig Chilében edzettem. Pár éve úgy döntöttem, hogy visszamegyek egyedül az Andokba, 800 kilométerre a fővárostól, egy kicsi zsákfaluba. Közösségi oldalon jelölt be egy gyerekkori indián barátom. Megkérdeztem, lakhatnék-e náluk, és igent mondott. Találkoztam a régi haverokkal és újra megismertük egymást. Kecskét sütöttünk, fociztunk és hegyet másztunk. Szuper volt. De bárhova utaztam is, mindig tudtam, hogy visszajövök. Hidegkút az otthonom, szeretem a II. kerületet. Nem akartam soha beköltözni a belvárosba, fontos a nyugalom, a tisztaság, ezért inkább autókázom akár egy órát is, de ide akarok hazajönni. A sporton kívül a film kapott főszerepet az életemben.

Eredetileg televíziós műsorkészítő szakon végeztem, ki is próbáltam magam egy kereskedelmi csatornánál, de éreztem, hogy ez nem az én világom. Diákmunkát vállaltam és a Die Hard 5 forgatásán kaptam egy „izgalmas” feladatot. Három hónapon keresztül papírokat semmisítettem meg. A filmes világba viszont azonnal beleszerettem. Ezután rendezőasszisztens-gyakornok lettem, majd elkezdtem feljebb lépkedni azon a bizonyos ranglétrán... Produkciós asszisztensként, harmad-, másod- és első asszisztensként is dolgoztam. Utóbbi a rendező jobbkeze, ő felel azért, hogy időben véget érjen egy forgatás, a stábnak jusson ideje ebédre, és azért, hogy a rendező nyugodtan dolgozhasson. Az adókedvezménynek köszönhetően rengeteg film forog Magyarországon, egy nagy stábban közel ezer ember is dolgozhat. Bekerültem a Herkules, A kém, az Inferno (A Da Vinci-kód 3. része) és a Szárnyas fejvadász stábjába. Élvezem, hogy mindig új embereket ismerek meg, és érdekes találkozni a nagy sztárokkal is. Vannak, akik féltik az intim szférájukat, de a többségük közvetlen. Matt Damon például rendkívül szimpatikus volt, minden forgatási napon félórás szünetet tartott és felhívta a családját, hogy elmesélje az élményeit. Jó pár színész együtt bulizott velünk a forgatás végén, például Jason Statham vagy Jude Law. Ő különösen szerette az éjszakát, erről a sajtó is beszámolt. Később belecsöppentem a reklámok világába, első asszisztensként dolgozhattam egy alacsony költségvetésű reklámban. Olyan jól sikerült, hogy a producer utána rendszeresen hívott. Legutóbb egy japán cipzárokat gyártó cégnek dolgoztunk. A reklámok mellett csak kisebb munkákra, klipekre (Zanzibár), kisjátékfilmekre maradt időm. Így lettem a Földiek című film rendezőasszisztense. Hat napot forgattunk Szokolyán egy tanyán családias körülmények között, igazi örömmunka volt. Nemrég diák Oscar-jelölést kapott. Összesen hét filmet jelöltek, ebből három kap majd díjat, nagyon drukkolok neki.

Sok rendezőasszisztens álma, hogy rendezhessen. Én nem akarok, rajongok ezért a munkáért, azért, hogy át kell gondolni és pontról pontra meg kell tervezni a projektet, hogy mikor, hol, mi történjen majd. Nagy vágyam, hogy egyszer részt vehessek egy olyan nemzetközi produkcióban is, amit a világ más-más pontján forgatnak, különböző stábokkal. De szívesen dolgoznék itthon inkubátorfilmesekkel is, akik első nagyjátékfilmjükre készülnek. Egyelőre jól bírom, hogy heti hat napot dolgozom, és öt óránál ritkán alszom többet. Mindent elvállalok, ami persze hiba, mert néha tudni kell nemet mondani, hát próbálom rávenni magam.