Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Berek Katira emlékezünk

2019. június 3.

Emléktáblát avattak a két évvel ezelőtt elhunyt Berek Kati, a nemzet színésze egykori, Harcsa utcai otthonánál.

Az ünnepségen Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, rendező és Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszerző emlékezett a színművészre. 

Berek Kati 1957-től haláláig, 60 éven keresztül élt a Harcsa utca 2. szám alatti ház ötödik emeletén. Lapunknak adott korábbi interjújában azt mondta, azonnal beleszeretett Duna-parti lakásába. Mesélt arról is, hogy több alkalommal szerepelt kerületi produkciókban, például Földessy Margit rendezésében a Szindra Társulat fiatal tehetségei mellett is színpadra lépett egykor.

 

Az emléktábla-avatáson elsőként Szinetár Miklós emlékezett Berek Katira, aki nagyon jó barátja, nagyszerű művész és ember volt. Megjegyezte, tagja volt a nagy színészgenerációnak, amelynek hiányát ma is gyakran érzi a szakma. – Berek Kati úgy tudott verset mondani, hogy minden szónak minden mondatnak értelme volt. Amit a színpadon csinált, mindig meggyőző, megrendítő és igaz volt – mondta. Hozzátette, nagyon szerette őt és nagy boldogság, hogy ezután tábla hirdeti az emlékét mindenkinek.

Sebő Ferenc beszédében hangsúlyozta, azért lett zeneszerző, mert Berek Kati ráparancsolt. Mint mesélte, elétett a színésznő egy kínai darabot, és azt mondta, zene kell hozzá. Hiába tiltakozott, Kati azt mondta, meg tudja csinálni. – És neki volt igaza – tette hozzá, majd zenésztársaival előadta József Attila Rejtelmek című versének megzenésített változatát.

– Biztosan nem lettem volna színész, ha nincs Berek Kati és Gyurkó László – hangsúlyozta az ünnepségen Jordán Tamás, aki ekkoriban már geodétaként dolgozott, és 1970 őszén kapcsolódott be a legendás 25. Színház munkájába. – A magyar geodézia elveszített egy nagyszerű geodétát (nevet). Már nem voltam fiatal, de Kati kérésére beugrottam egy darabba, amiben egyetlen egy mondatom volt. A mai napig hihetetlen hálás vagyok neki – fogalmazott. Hozzátette, elcsuklik a hangja, ha rá emlékezik, mert nagyon sokat köszönhet neki. Végül elszavalta József Attila Tanítások című versét. 

Az emléktábla avatásán részt vettek Berek Kati családtagjai, valamint Gaál Anna, akit a színésznőhöz több évtizedes barátság kötött és Stremény Géza, az emléktábla készítője. Koszorút helyezett el Biró Zsolt bizottsági elnök, önkormányzati képviselő, Nagyné Varga Melinda a Fővárosi Önkormányzat képviseletében, valamint a Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet képviselői.

NZSA

Berek Kati 1930. október 7-én született Makón, a város árvaházában nőtt fel. Nyolcévesen már a szegedi színházban játszott. Gellért Endre osztályában Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén is osztálytársa volt. 1952-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1970-ben egyik alapítója volt a 25. Színháznak, a hazai alternatív színjátszás egyik megteremtője lett. Később visszaszerződött a Nemzeti Színházhoz, majd Győrbe ment, később a kecskeméti Katona József Színház tagja volt. Több mint hetven évig játszott, a Thália Színházban lépett utoljára színpadra. Hosszú betegség után 2017-ben hunyt el.