Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Hagyományőrzés a patinás villában

2017. május 10.

A tavaly újranyitott Vadrózsa étterem elkötelezett a magyar szakácsművészet hagyományai iránt, de a modern konyha újításaira is nyitott. Földvári Gábor lokálpatrióta tulajdonosnak a gasztronómia mellett kerületünk is sokat jelent.

 – Nem lehet nem szeretni ezt a városrészt a maga sokszínűségével, szépségével és patinájával. Magam évtizedek óta a II. kerület lakója vagyok, vállalkozásaim is ide kötnek, így a Trombitás kert, amelynek Dániel fiammal együtt vagyunk tulajdonosai. A régi, helyi lakók valószínű, hogy átérzik, amit én is minden alkalommal, amikor a város más pontjára kell mennem: olyan, mintha elutaznék, és mindig jó érzés hazatérni, még ha csak néhány órára is hagytam el az otthonomat.

Földvári Gábor bevallottan lokálpatrióta. Amikor úgy döntött, megveszi a Vadrózsa éttermet, tudta, hogy nemcsak egy régi vendéglátóegységnek, hanem Buda egyik közismert, patinás villájának őrzője lett. A II. világháború előtt Kocsis Tivadar, a kor neves építésze több házat is emelt városrészünkben, így a Vérhalom vagy a Tövis utcában is. A Pentelei Molnár utca 15. szám alatt álló neobarokk stílusú Vadrózsa épülete is az ő jellegzetes alkotása. Az eredeti tervek szerint a földszintes, sátortetős ház a terasz felől egy nagy hálószobával és hatalmas fogadószobával rendelkezett, emellett egy könyvtárszobát is kialakítottak a falai között. Az épületet államosították, majd 1968-ban átalakították presszóvá és étteremmé. A belső terek egyik felét konyhai célokra rendezték be, a nagy szobákból pedig fogyasztóteret alakítottak ki. Az épületet később átrendezték, bővítették.

– A villában az utóbbi néhány évben szünetelt a vendéglátás, tavaly tavasszal vettük át és indítottuk újra az éttermet, de nem fogtunk nagy átalakításokba, mert ez a miliő így hangulatos, ahogy van. Az épület külső és belső jellegét a rózsadombi környezethez méltó parkkal együtt meg kellett őrizni a maga szépségében. A belső berendezéssel is ezt szeretnénk sugallni.

Szintén a hagyományok tiszteletének része, hogy az étterem egyik termét – ahol egy hangszer is áll a vendégek szórakoztatására – Gyarmati Istvánról, a neves zongoristáról nevezték el. A másik szalonban egy vitrin rejt érdekes relikviákat.

– Nagy kedvelője vagyok a magyar humornak és vendégeink körében is gyakran előfordulnak jeles képviselői – mondta el Földvári Gábor. – A békebeli vidámság egyik emblematikus alakja volt Gärtner Sándor kabarészerző és színész, akit legtöbben talán Szőke Szakáll művésznéven ismernek. Ő a szerzője a valaha legtöbbet játszott, Vonósnégyes című kabarénak is. A háború előtti világban itthon, Németországban és Ausztriában dolgozott, majd származása miatt feleségével Amerikába emigrált a ’30-as évek végén. Hollywoodban ért el újabb sikereket, de sosem tért haza. Ne feledjük, hogy főpincérszerepben lett világhírű. Tiszteletére táblát állítottunk, egy fogást neveztünk el róla, és berendeztünk egy vitrint Szakáll régi, személyes tárgyaival, amelyeket aukción sikerült beszerezni.

A Vadrózsa étterem a gasztronómia terén is ragaszkodik a magyar és a nemzetközi konyha hagyományaihoz. A klasszikus ételek elkészítésébe azonban a modern konyhaművészet elemeit is becsempészik.

– A hagyományos magyar szakácsmesterség útján járunk – emelte ki Földvári Gábor. – Nálunk a lazacon kívül szinte minden hazai alapanyagból készül. A hozzávalók jó részét például a Fény utcai piac minőségi termékei közül válogatjuk ki, de az Auguszt cukrászdával is régi kapcsolatot ápolunk. Remélem, hogy értékmegőrző munkánkkal még sokáig a II. kerületi vendégek megelégedésére szolgálhatunk.