Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Még a Budakeszi úton is szabad volt a szánkózás

2021. január 15.

A síelés és a szánkózás a XX. század elején egyre kedveltebb téli időtöltéssé vált, sportolásra alkalmas hómennyiség esetén számos közterületen hatóságilag is engedélyezték a budai oldalon a szánkózást.

Hivatalból azt is meghatározták, hogy egy szánkón legfeljebb három felnőtt ülhetett egyszerre, a gyermekek számáról nem rendelkeztek. Azt viszont szabályzatba iktatták, hogy hol lehet szánkázni, és még arról is született döntés – valószínűleg a terepadottságokat figyelembe véve, hogy egy adott helyszínen csak felnőttek, csak gyermekek, vagy bárki csúszhatott-e a szánkón. Egy 1913-ban készült kiadvány igen lelkesen számolt be arról, hogy örvendetesen növekszik a téli sportélet a budai hegyekben. „Az utóbbi időben az egészséges sport mindinkább elterjed, nemcsak mindkét nembeli fiatalság, de még a javakorabeli férfiak, nők is vígan csúsznak le a lejtőn, és kipirult arccal húzzák föl ismét a ródlit a starthoz”.

Szemlőhegy – Romer Flóris utca 1909

Két egyesület: a Budapesti Budai Torna Egylet és a Budapest–Zugligeti Egyesület kérelmére a székesfőváros tanácsa a téli sport űzésére szabályzatot dolgozott ki, egyes utakat és utcákat szánkópályának jelölt ki. Általában a kisforgalmú, de nagyobb esésű utcákon engedélyezték a szánkázást, de az 1910-es években például vasár- és ünnepnap délután még a Budakeszi utat is hivatalosan vehették birtokba a csúszkálni vágyók. 

Ahogy a szánkózás népszerűsége egyre nőtt, mind több közutat jelöltek ki lesiklásra, a II. kerületben az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején több helyszín is ezek közé tartozott. A teljesség igénye nélkül: a Görgényi út a Nagybányai úttól a Szalonka útig felnőtteknek és gyermekeknek, az Alvinci út a honvéd emléktől a Kapor útig: csak felnőtteknek, az Áfonya és a Borbolya utca csak gyermekeknek, a Cimbalom utca, a Cserje utca, a Józsefhegyi út, az Endrődi Sándor utca, a Ruszti út a Fillér utcától a Csopaki útig, a Törökvész út és a Pusztaszeri út bal oldala és az általa határolt domboldal felnőttek és gyermekek számára volt kijelölve. A síelők hivatalos gyakorlóterepének a József-hegyi vízmedence környékét határozták meg.

Romer Flóris utca 1908

A ki nem jelölt területeken tilos volt a szánkózás és a síelés, sőt, a síterületen szánkózni nem volt szabad, a szánkázás útvonalain pedig a síelés volt tiltva. Valamennyi szabály betartását, beleértve a gyermekeknek és a felnőtteknek engedélyezett helyeken a korosztály figyelemmel kísérését, a rendőrség hatáskörébe utalták, amely utasítást kapott a szabályszegők figyelmeztetésére vagy megbüntetésére.

Kertész Z István