Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ház a Mandula utcában

2018. február 26.

 Kálmán József krisztinavárosi műszaki- és gépnagykereskedő 1918-ban házasodott össze Tauszig Ilona úrhölggyel. Mint gazdag és alaposságra törekvő ember, semmit sem bízott a véletlenre.

 Ifjú nejével Cottely Géza közjegyző előtt házassági szerződést kötött, melyben „halálesetére vonatkozólag” feleségére nézve megnyugtatóan rendezte vagyoni viszonyát. 1931-ben pedig rózsadombi családi házuk tervezésére két neves építészt is felkért: Vidor Emil magyar szecessziós műépítészt, a nagypolgári villaépítészet egyik legjobb mesterét és Abos Brúnót, aki még magasabb körökben mozgott – gróf Károlyi Emma, gróf Esterházy Móricz miniszterelnök megrendelésére is dolgozott, de a királyi palota időszerű átalakításaiban szintén részt vett. Kettejük munkájából azonban egy olyan villa született a Mandula utca 27. szám alatti telken, mely a harmincas évek két jellegzetes irányzatához, a historizáló és a modern stílushoz sem tartozik: „stílus nélküli”, egyetlen dísze az utcahomlokzat jobb oldali „bástyája”, ráadásul a kivitelező bauxitbetont használt a födémek kialakításához.

A majdnem szabályos kocka alaprajzú épület földszintjén volt az ebédlő, a hall, a konyha, a tálaló és a „tornyos” úriszoba, a kert felől a házmester lakása. Az emeleti sarokszobában kapott helyet a felnőtt háló, mellette a gyerekszoba, a fürdő, a mosókonyha és a személyzet szobája.

A házaspár a Szent János térről költözött fel az akkor nagyobbrészt Óbudához tartozó Rózsadombra, bár az első években valószínűleg nyaralónak használták a házat, mert ősztől tavaszig a legtöbb utca szinte járhatatlan volt a feneketlen sártól:

„A III. kerületi elöljáróság az idén gyors intézkedéssel igyekezett elejét venni a panaszoknak. Elrendelte és végre is hajtja a rózsadombi utcák salakozását, sőt a munkálatokat a Szemlőhegy egész környékére is kiterjeszti. Ínséges és fizetett munkások dolgoznak, hogy a salakozással minél előbb elkészüljenek. Haidecker János elöljáró tegnap bizottság élén megtekintette a Pajzs, Mandula, Vérhalom és Szemlőhegy utcákon folyó munkálatokat és a gőzhengerelést a Vérhalom téren” – tudósított a Budai Napló 1936. november 19-én.

Kálmán József kereskedése a háború alatt sem ment tönkre, az eke-, borona-, vetőgép- és traktoralkatrészek mindig kelendőek voltak. A Manninger-féle rovarfogót és a Kálmán-Medicago egyetemes őrlő- és zúzógépet pedig kizárólag az ő cége forgalmazta. Egykori Mandula utcai háza ma is áll, három lakássá alakítva.

Verrasztó Gábor