Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

50 éves a Körszálló

2017. december 15.

Hotel Budapest néven kevesen tudnák beazonosítani, de ha azt mondjuk, a Körszálló, úgy már sokan ismerik. E kitörölhetetlenül a hatvanas évekhez kötődő budai épület idén szilveszterkor lesz éppen fél évszázados.

Képzeljünk magunk elé egy, a középkor óta meglévő útvonalat, amely szépen követve az Ördög-árok vonalát, a budai hegyek felé kanyarog. Egyik oldalán árnyas park, a Városmajor, amely már 1785 óta lényegében közpark. Másik oldalán az elegáns Olasz fasor (korábban Retek utca), majd Szilágyi Erzsébet fasor szép századfordulós bérházai sorakoznak, illetve a Pasaréti úti elágazástól kertvárosi villák sora kezdődik. Milyen épület való ide? – tehetjük fel a kérdést.

Arra, hogy ilyen, bizonyára a 60-as években is kevesen tippeltek. Egy óriási, hatvannégy méter magas, csúszó zsaluzatos betonépítmény, amely a jobbmódú külföldi turistákat célozza, étteremmel, bárral, kilátóterasszal. Egy harminc méter átmérőjű betonhenger, és egy ahhoz kapcsolódó széles, lapos, lépcsőzetes téglalap.

De ez lett, és a környékbeliek már bizonyára megszokták Szrogh György alkotását. Talán meg is szerették, hisz kicsit olyan, mint egy világítótorony. Vagy mint egy nagy dobozos üdítő. De legalábbis egy különleges alakú építmény, és nem csupán egy magas betonház. Eredetileg Floridáról nevezték volna el, aztán mégis Hotel Budapest lett, de mindenki Körszálló néven ismeri. Tizenkilenc szinten 280 szobája van.

Ha építészetileg nézzük, jól jelez egy határpontot a város szerkezetében: eddig belvárosias a beépítés, a házak többemeletesek, összeérnek. Innentől pedig kertvárosias: alacsonyabb, különálló, kertes villák következnek. Aki ide megérkezik, azt érezheti, már kiért a városból, a zöldben van – és főleg ezt érezhette a megnyitásakor, amikor még sokkal kevésbé volt beépítve a budai hegyvidék.

Felhőkarcoló, de mégse, mert gömbölyded. Forogni azért nem forog, mint a berlini Alexanderplatz tornyán a büfé – pedig sokan a kortársak közül ezt is remélték építésekor. Az sem igaz, amit híreszteltek róla, hogy cikkely alaprajzúak volnának a szobái. Tetejéről viszont régen is, most is fantasztikus panoráma nyílik a városra. Eredetileg koktélokat és különlegesebb külföldi röviditalokat is árusító kilátóterasz volt itt, de később beépítették, ma már csak a nagy üvegablakokon keresztül élvezhetik a vendégek a panorámát. Forgalmával a kezdetektől nem volt baj, a nyugatiak szemében is vonzó szállodának számított. Ma a külföldi turisták inkább viszonylag alacsony áraiért és jó elhelyezkedéséért szeretik, parkolójában mindig állnak buszok.

Az épület többször átesett már felújításon, de, akarva vagy akaratlanul, még mindig van bizonyos „retró” bája. Növényzettel benőtt előterasza és a „csárda” felirat még a ’80-as éveket idézi, és odabenn is mintha használatban volnának az eredeti bőrfotelek. A Körszálló idén szilveszterkor ünnepli 50. születésnapját. V. Zs.