Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
2020. október 30.
forrad
A Fő utca 70–78. épületkomplexum – itt volt a katonai ügyészség és bíróság, a politikai nyomozó főosztály, valamint a körzeti börtön – félelmes színhely volt 1956 előtt és után egyaránt.  

2020. szeptember 18.
kirandul
Az egészségi és anyagi szempontból rászoruló, nehéz sorsú gyermekeknek rendszeresen és nagy körültekintéssel szervezett nyári üdüléseket a Székesfőváros a két világháború között.

2020. szeptember 11.
kkki
Unokatestvéremék nyári lakása a Pusztaszeri úton volt. Az ötvenes-hatvanas évek vakációinak jó részét ott töltöttem. Rossz időben a házban sakk és gombfoci, jó időben a kertben pingpong és gyümölcsdézsmálás.

2020. szeptember 4.
halom
A járványhelyzet ráirányította a figyelmet a zöldterületekre, különösen azokra, amelyek könnyen elérhetőek, mégsem tömegek által látogatott helyek.

2020. szeptember 4.
sztok
A Margit körút 40. kapuja mellett, a Horvát utcától néhány lépésre 44 éve őrzi egy tábla Sztrókay Kálmán emlékét. Az emlékeim messzebbre nyúlnak. Gyermekkoromban sok időt töltöttem ebben a házban nagymamám testvéreinél.

2020. szeptember 4.
aranka
A Marczibányi téren most kialakított körforgalomban sétálva feltűnhet egy immár 110 éves hangulatos villa, az Aranka utca és a Felvinci út sarkán, a Rézmál aljában.

2020. augusztus 14.
szech
Egy nemesi származású nagybirtokos, iparmágnás egy tanító lányát legfeljebb a harmincas évek filmjeiben vette feleségül.

2020. július 17.
kitaibel
A Kitaibel Pál utcában nőttem fel. Kisgyerekként megtanultam a lakcímemet, ami semmivel nem tűnt különlegesebbnek, mint a többi környékbeli utcanév.

2020. június 12.
vasasz
Szádeczky-Kardoss Tamás földmérővel, tájfutóval és természetjáróval vágunk neki a budai hegyek II. kerületi részének, hogy vasasztalokat nézzünk. Ezek a tárgyak a hajdani földmérők munkáját segítették.

2020. június 5.
shuller
Van, aki még „A Schüllerként” ismerte, a legtöbben talán Hársfa vendéglőként emlékeznek rá.

1 / 20Következő