Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Amikor verseny van, mindent beleadok

2020. február 21.

A kerületünkben élő tizenegy éves Törő Ármin nevét érdemes megjegyezni, mert bizonyára hallani fogunk róla még.

Az Áldás Utcai Általános Iskola negyedikes tanulója és a Jövő SC sportolója a tavalyi év végén korosztályában országos csúcsot állított fel ötvenméteres pillangóúszásban, ezzel ennek a számnak korosztályos bajnoka lett. Az ötven méter pillangó mellett ötven méter gyorsúszásban is első helyen végzett az országos ranglistán 2019-ben. Árminnal és édesanyjával a Komjádi uszodában találkoztunk.

– Három éve járok ide – mondja Ármin, akinek szinte második otthona lett a Komjádi uszoda. – Mindennap van edzésünk, két óra úszás és egy óra gimnasztika. Egyelőre még csak délután, de jövőre elkezdődnek a reggeli edzések is. A legtöbb hétvégén versenyünk van. Ez néha kicsit fárasztó, de szeretem csinálni. Jó itt a hangulat, vannak barátaim és edzők is nagyon jók.

És a sok munkának megvan a nagyon szép eredménye is. 

Legjobban a pillangót és a gyorsúszást szeretem, ezekből ötven méteren ranglistavezető lettem tavaly, de mellúszásban is sikerült másodikként zárnom az évet. Az országos bajnokságon hat egyéni számban és két váltóban is az első hat között végeztem.

Mikor kezdtél el úszni?

Anyukám azt mondja, hogy már kicsi koromban is nagyon szerettem a vizet. Az óvodával is jártunk úszni, de igazán hétéves koromban kezdtem, és már akkor vittek versenyre. A legelső számban, amiben legelőször versenyeztem, hatodik helyezést értem el, innen tudtuk, hogy ebből lehet még valami. Mindig egyre jobbakat úsztam és végül meglett az országos bajnoki cím.

Szeretsz versenyezni?

Igen, és akkor tudok igazán jót úszni, ha mellettem van az ellenfelem. Amikor verseny van, mindent beleadok! Nem is tudok közben másra gondolni, csak hogy minél gyorsabban ússzak. Szeretném, ha jó úszó válna belőlem, példaképem Milák Kristóf, aki gyerekkorában többször is volt korosztályos csúcstartó. Nagy álmom, hogy én is megtartsam az elsőségemet, sőt akár más úszásnemben és távon is tudjak majd csúcstartó lenni.

Az úszás mellett a kerület egyik legerősebb iskolájába jársz. Hogy érzed magad az Áldásban?

Nagyon jól! Korábban egy nemzetközi iskolába jártam, negyedikben jöttem át az Áldásba. Szerencsére nagyon jó tanárt kaptam, Németh Jutka nénit, és így fel tudtam zárkózni minden tantárgyból. Legjobban a matematikát szeretem.

A sport és a tanulás mellett jut időd másra is?

Szoktam olvasni, játszani meg sétálni a kutyánkkal, és szeretem a peonzát (egyfajta pörgettyű) meg a Rubik-kockát. Van otthon egy zongoránk, apukám szokott tanítani, a zenélést is nagyon élvezem.

 

Ármin tehetsége és kitartó munkája mellett a szülők támogatása is szükséges ahhoz, hogy ezek a kimagasló eredmények megszülethessenek. 

– Nagy szerep hárul a családra – kapcsolódik beszélgetésünkhöz az édesanya, Kőműves Dóra. – A mindennapi edzés, a sok hétvége rengeteg időt és energiát kíván meg nemcsak a sportolótól, hanem a családtól is. A versenysport ezzel jár, ezt minden szülő tudja. Nálunk ráadásul a nagyobbik fiam is sportol, ő díjugrató és szintén nagyon szép eredményeket hoz.

Ezek szerint a versenyszellem megvan a családban.

A fiúk között mindig is volt rivalizálás, és nagyon szerencsésnek tartom, hogy ilyen pozitív módon, ráadásul két különböző sportágban élhetik ki versenyszenvedélyüket. Számunkra, szülők számára pedig nagy öröm – és minden fáradságért kárpótol –, ha látjuk, hogy a fiúk milyen sikeresek a maguk területén. A Jövő SC-ben nagyon tetszik nekem, hogy nem versenyistálló. Aki csak szeret úszni, de a versenyzés távol áll tőle, az is megtalálja a helyét, ugyanakkor nagyon segítik a versenyzőket is. Ármin nagyon gyors és dinamikus, ehhez kell még hozzátenni a fizikai erőnlétet. Úgy érzem, nagyon jó helyen van itt, optimálisak a feltételek a fejlődéséhez, és úgy támogatják a jó eredmények elérésében, hogy közben nem fenyegeti a korai kiégés veszélye. Erre mi is odafigyelünk, és arra törekszünk, hogy ne csak az úszás legyen az életében. Mivel óriási mozgásigénye van, rendszeresen járunk vele biciklizni, télen síelni, hódeszkázni. Ha Ármin valamit csinál, azt száz százalékon teszi. Így volt ez a Rubik-kockával is: nem elégedett meg azzal, hogy ki tudja rakni, egyre gyorsabban és gyorsabban oldotta meg. Remélem, hogy ez a tulajdonsága és a motivációja is megmarad, és akkor majd tényleg jó úszó válhat belőle.

A II. Kerületi Önkormányzat nemrég életre hívott Hajós Alfréd Sport Ösztöndíja éppen az olyan kiemelkedően sportoló tanulók felkészülését és versenyeztetését támogatja, mint Ármin.

Erről a lehetőségről még nem hallottam, de nagyon jó ötletnek gondolom, hiszen az élsport anyagi szempontból is nagy megterhelést jelent a családoknak, így minden támogatás nagy segítséget jelent.

Péter Zsuzsanna