Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A szűrés a korai felismerést jelentheti

2018. július 6.

A II. Kerületi Önkormányzat idén tavasszal is szervezett ingyenes lakossági szűrőnapokat. Dr. Miskolczy Zsuzsanna bőrgyógyász június 2-án fogadta az ingyenes egészségnap bőrgyógyászati szűrésére érkező pácienseket.

A vizsgálatokat több helyszínen, május 26. és június 16. között négy szombati napon végezték el a szakorvosok. Az egészségnapok célja – az előző évekhez hasonlóan – a lakosság nagy részét érintő krónikus betegségek korai felismerése, valamint a felmerülő egészségügyi, étkezési és életmódbeli kérdések megválaszolása volt.

Idén korán érkezett a nyár, s bár mindannyian örülünk a napsütésnek, tisztában kell lennünk a napsugárzás veszélyeivel és bőrünk védelmének fontosságával, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat. Ezt hangsúlyozta dr. Miskolczy Zsuzsanna bőrgyógyász is, aki június 2-án fogadta az ingyenes egészségnap bőrgyógyászati szűrésére érkező pácienseket.

– Nagy volt az érdeklődés: két orvos és két asszisztens összesen százharminc jelentkezőt vizsgált. Elsősorban anyajegyeket néztünk meg, hogy az esetleges rosszindulatú elváltozásokat kiszűrjük. A bőrgyógyászati tumorokra is igaz, hogy ha időben felfedezzük őket, nagyban megnőnek a gyógyulási esélyek. A szűrés nemcsak a korai felismerést, hanem a megelőzést is jelentheti abban az esetben, ha olyan szabálytalan anyajegyeket fedezünk fel, amelyek később melanómává (a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganattá) alakulhatnak.

Milyen esetekkel találkoztak a szűrőnapon?

Melanómát nem, de egyéb rosszindulatú bőrdaganatra utaló gyanús elváltozást találtunk. Azért hangsúlyozom, hogy gyanús, mert végső diagnózist csak a műtét utáni szövettani vizsgálat ad. Találtunk olyan daganatmegelőző elváltozásokat is, amelyekből később esetleg kialakulhat tumor. Ezeknél az időben felismert állapotoknál a további rendszeres gondozás kiemelten fontos.

Évek óta rengeteget lehet hallani a napozás veszélyeiről. Bőrgyógyászként mit gondol, mennyire vagyunk tisztában ezekkel?

A szűrőnap alkalmat adott arra is, hogy elmondjuk a hozzánk fordulóknak, hogyan védekezzenek a napsugárzás káros hatásai ellen. Valóban sokszor, sok helyen leírták, elmondták, hogy 10 és 16 óra között ne menjük a napra, és hogy használjunk fényvédő szereket – de ezeket nem lehet eleget hangsúlyozni.

Sokan nem szívesen használnak ilyet. Van, aki azért, mert nem akar kemikáliákat magára kenni, van, aki pedig azt mondja, hogy ezek megakadályozzák a nap jótékony hatásait.

Az tény, hogy a napnak jótékony hatásai is vannak. Bizonyos bőrbetegségeknek, ekcémás, pikkelysömörös, vagy pattanásos bőrnek kifejezetten jót tehet a napfény, és nélkülözhetetlen a D-vitamin anyagcseréjéhez. A táplálékkal a szervezetbe bevitt előanyagok a napsugárzás hatására alakulnak a bőrben D-vitaminná. A fényvédőkre azonban szükség van a káros hatások miatt. Korai káros hatás a leégés, illetve a bizonyos gyógyszerek szedésekor bekövetkező fényérzékenység. Gyakran hallhatjuk azt is, hogy a bőr nem felejt. Ez azt jelenti, hogy az évek, évtizedek során a bőrünket ért UV-dózisok összeadódnak, és egy bizonyos szintet átlépve DNS-károsodást okoznak a bőr sejtjeiben. Ebből fakadnak a késői ártalmak: a daganatképződés, illetve a korai bőröregedés, ami fokozott ráncosodással, illetve a fénynek kitett területeken a bőr kifoltosodásával jár.

A fényvédő szerek hátránya, hogy azt a hamis illúziót kelthetik, hogy ha bekentem magam ötvenfaktoros naptejjel, akkor nem lehet semmi bajom. Ez nem így van. Segít a káros hatások kivédésében, de teljes védelmet nem nyújtanak. A fényvédő szerekben lehetnek fizikai szűrők, ezek visszaverik a napfényt, és kémiai szűrők, amelyek a bőrben gátolják a biológiai hatások és a gyulladás kialakulását. Gyerekeknél inkább a fizikai szűrőket tartalmazó készítményeket ajánljuk. Az is fontos, hogy mindig 15-20 perccel azelőtt kell bekenni magunkat, hogy kimennénk a napra, és szükséges időnként megismételni a bekenést.

Mit tehetünk bőrünk egészségéért?

Mindenkinek minden évben legalább egyszer el kellene mennie bőrgyógyászati szűrésre. Ha valakinek a családjában előfordult már bőrdaganat, illetve ha nagyon sok anyajegye van, akkor ajánlott a gyakoribb szűrés. Nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a fényvédelmet – mindenki a maga bőrtípusának megfelelően. Egy fehérbőrű, kékszemű embernél nagyobb a kockázata a leégésnek, mint egy kreolnál, aki sokkal jobban bírja a napfényt. A harmadik – és talán legfontosabb – pedig az önvizsgálat. Ha azt látjuk, hogy valamelyik anyajegyünk megváltozik, akár méretében, formájában vagy színében, vagy esetleg kisebesedik, viszket, forduljunk szakorvoshoz. A változás és a szabálytalanság jelzi az esetleges problémát. A jóindulatú anyajegyek szabályosak, szimmetrikusak, egyszínűek. Akkor is érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, ha egy anyajegy megsérül – nem azonnal, akkor elég egy kis hámosító, gyulladáscsökkentő krémmel kezelni – hanem néhány hét elteltével érdemes ellenőriztetni. Azokra az anyajegyekre érdemes nagyobb figyelmet szentelni, amelyek állandó irritációnak vannak kitéve, a hölgyeknél például a melltartó vonalában, férfiaknál a borotvált helyeken lévő anyajegyekre.

Mit gondol az évente kétszer rendezett ingyenes egészségnapokról?

Nagyon jó és hasznos kezdeményezésnek tartom, és mindenkit csak biztatni tudok, hogy éljen a lehetőséggel. Aki azonban valamiért lemaradt, az se keseredjen el, mert a Fekete Sas utcai rendelőben a bőrbetegségek kezelése mellett természetesen szűrővizsgálatokat is végzünk, csak előre be kell jelentkezni. Mindenkit várunk.

 ***

Az önkormányzattal együttműködve a Budapesti Szent Ferenc Kórház kardiológiai vizsgálatokkal, szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegség-kockázati felmérésekkel vett részt az ingyenes egészségnapokon. Ahogy a kórház főigazgatójától, dr. Toldy-Schedel Emiltől megtudtuk, az idei tavaszi szűrőnapokra több mint hetvenen jöttek el.

– Azt tapasztalom, hogy az emberek – legalábbis a II. kerületi lakosok – egyre inkább egészségtudatosak – nyilatkozta a főigazgató. – Ez abban is megmutatkozik, hogy tudják, milyen panasszal, hova forduljanak, így minket kardiológiai és diabetológiai problémákkal kerestek meg. A szűrőnapi esetek mintegy felében volt szükség további vizsgálatokra.

Nagyon hasznosnak találom az önkormányzat kezdeményezését egyrészt a már említett egészségtudatosság növelése miatt, másrészt pedig azért, mert az utóbbi években megváltozott az egészségügy elérhetősége. Ez alatt azt értem, hogy nem biztos, hogy ahová a beteg a panaszával fordul, ott reagálnak a leggyorsabban és a legjobban az adott problémára. Úgy gondolom, hogy a kórházaknak és rendelőintézeteknek kellene alkalmazkodniuk a betegekhez. Mi, a magunk részéről, azzal szeretnénk megkönnyíteni a hozzánk fordulók dolgát, hogy a jövőben kétműszakos ambulanciát tervezünk bevezetni, így reggel 8 és este 20 óra között állunk majd a járóbetegek rendelkezésére. Azt szeretnénk, hogy az egészségügyi ellátás valóban mindenki számára elérhető, magas színvonalú szolgáltatás legyen.

 ***

– Az önkormányzat támogatásával 2011 óta évente két alkalommal biztosítunk a felnőtt lakosság számára számos betegségcsoportra kiterjedő szűrővizsgálatot – mondta el lapunknak dr. Nyilas Zsuzsanna orvosigazgató. – Ennek célja egyrészről a populáció egészségtudatosságának erősítése, a betegségek korai felismerése, másrészről ide tartozik a már kialakult betegségek jelenlegi állapotfelmérése is.

A szűrés helyszínén a lakosok néhány óra alatt több rendelésen is megfordulhatnak, így a vizsgálatok után képet kapnak jelenlegi testi állapotukról figyelemfelkeltő mértékben.

Örömünkre szolgál, hogy az immár hagyománnyá vált kezdeményezés egyre népszerűbb, folyamatosan emelkedik a szűrőnapokon jelentkezők száma. Míg két éve tavasszal a három helyszínen összesen 252-en vették igénybe az egészségnapokat, idén már 443 résztvevőt számoltunk. Ez azért is fontos, mert például a szív-érrendszeri megbetegedés világszerte, így Magyarországon is vezető halálok, de előkelő helyen áll a daganatos betegség és az agyi érbetegség (stroke) előfordulása is. Minden megelőzési lehetőség csökkentheti ezeknek a súlyos kórformáknak az előfordulási vagy súlyosbodási kockázatát. Az egészségnapok lehetőségeit főként nők használják ki, kerületünkben, de országos viszonylatban is, csaknem kétszer annyian, mint a férfiak.

Idén május 26-án a Községház utcai rendelőben 197, június 2-án a Kapás utcai rendelőben 230, végül a két szűrőnapról továbbirányítva június 16-án a Fillér utcai kardiológián 16 felnőtt jelentkezőt fogadtunk. A 443 résztvevő összesen 1164 vizsgálaton vett részt, 216 főt szűrtünk ki és rendeltünk vissza vagy irányítottunk további kivizsgálásra vagy ellátásra.

Az egészségnapokon legtöbben a bőrgyógyászat, a belgyógyászat, a vastagbélrákszűrés rendeléseit választották, de népszerű volt a dietetikai tanácsadás, a tüdőgyógyászat, a nőgyógyászat és a szemészet is. Sokan ismerkedtek meg a nordic walking-technikával is. Idén tavasszal a szűréseken 31 harminc év alatti fiatal is megjelent.

Összehangolt csapatmunkával, szakértelemmel várjuk ezeken a napokon a pacienseket, hiszen pár óra alatt több százan fordulnak hozzánk bizalommal, közben rengeteg kérdés is elhangzik a megelőzés, egészségmegőrzés, életviteljavítás területéről, de az is előfordulhat, hogy nehezebb helyzetekkel is szembe kell néznie paciensnek, orvosnak, szakasszisztensnek egyaránt.

Legközelebb ősszel várjuk a II. kerületi érdeklődőket az egészségnapokon. Remélem, szép számban köszönthetjük az új és visszatérő egészségtudatos jelentkezőket – tette hozzá dr. Nyilas Zsuzsanna.