Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szellemi szórakozóhely nyílt a Margit körúton

2019. február 2.

Egy ideig színésznek készült, végül esztétika és filozófia szakon végzett a Szabad Ötletek Szövetkezetének, a SzÖSz-Műhelynek a megálmodója, Forgách Péter.

 

Alternatív történelemóra, színestészta-készítés, zenés verselemzés, művészetterápia, SzöSz-Piac és még sok izgalmas esemény várja itt a kicsiket és a nagyokat.

Logójuk egy több ezer éves játékot, a tangramot ábrázolja. Miért?

A kínai legenda szerint egy szerzetes utazni küldte a tanítványát, hogy a világ szépségének lényegét egy képben megfesse. De leejtette a tábláját, amit nem tudott többé négyzet alakban összerakni, próbálkozásai közben viszont sok szép minta keletkezett, és rájött, hogy a világ sokféleségét meg lehet találni a széttört tábla darabjaiban. Jól szimbolizál minket, mi is sokféleképp szerveződünk össze.

Honnan jött a SzÖSz ötlete?

Szerettem volna egy olyan művészeti műhelyt gyerekeknek és fiataloknak, aminek a szabályait, kereteit ők maguk hozhatják létre, valamint egy szellemi szórakozóhelyet felnőtteknek és idősebbeknek. Olyat, ahol azok is jól szórakoznak, akik nem kiütni akarják magukat péntek este, hanem inkább intellektuális bulira vágynak. Például szívesen beszélgetnek, játszanak, muzsikálnak; megosztják egymással sokszínű tudásukat és újakat sajátíthatnak el. Barátokkal beszélgettem erről először, majd a koncepció kidolgozásába egyre több szakembert vontunk be. Végül heten alapítottuk meg. Szövetkezet vagyunk, így minden bevétel közös. Ha egy program megvalósításához segítség kell, akkor külsős együttműködőket hívunk és tanulunk tőlük. November óta tartunk foglalkozásokat. A Margit körúton működik a műhely, ezért kiemelten fontosak számunkra a II. kerületiek.

Forgách Péter, a SzÖSz-Műhely vezetője

Milyen végzettségre van szükség egy ilyen hely vezetéséhez?

Nem a diplomán van a hangsúly, nyitottság kell hozzá és sok tanulás. Engem mindig több dolog érdekelt egyszerre. Sokáig csellóztam, de jó pár tudomány is közel áll hozzám, például a pszichológia – a családomban sok pszichológus van –, egy ideig Marosvásárhelyen színésznek tanultam, és természetesen a művészetfilozófia is szívügyem. Végül esztéta lettem, kurátorokkal, múzeumpedagógusokkal és számos művésszel dolgoztam együtt. Megismertem olyan szakembereket, akik nem tudtak, vagy nem kívántak az állami támogatásokkal, pályázatokkal működő intézményekben dolgozni. Velük összefogva akartam a saját, piaci alapon működő munkahelyünket megteremteni. De mivel az egyik alapelvünk a társadalmi szolidaritás, ezért lesznek olyan programjaink is, amelyekre a résztvevők egy része ösztöndíjasként jöhet. Ezeket leginkább magánadományokból kívánjuk finanszírozni.

Például milyen programok lesznek?

Egy szakmai team – közgazdásszal, volt állami gondozottal, pszichológussal – elkezdett kidolgozni egy gazdasági tudatosságot fejlesztő projektet állami gondozottak részére, akik életkezdési támogatást kapnak, amikor el kell hagyniuk az otthont. Fontos, hogy addigra legyen egyfajta pénzügyi kultúrájuk, hogy ne vesszen el a pénzük. Műhelyfoglalkozásokon, szituációs játékokkal készítjük majd fel őket erre az élethelyzetre, felkeresve a kerületi gyermekotthonokat.

Milyen kisebbeknek szóló foglalkozásaik vannak?

Már csecsemőkortól kezdve állítottunk össze művészeti, fejlesztő foglalkozásokat. Izgalmas zenei nevelési program az Aki Lear urat szereti, boldog, ezt általános iskolásoknak ajánljuk. A többalkalmas foglalkozásokon angolszász nonszensz gyerekverseket dolgozunk fel. Olyanokat várunk, akik valamilyen hangszeren – nem baj, ha kezdő szinten – játszanak, mert a szavak jelentését és hangzását is elemezzük. Verset, álomnaplót írunk, szobrászkodunk, táncolunk, elektromos hegedűt építünk. Legújabb kezdeményezésünk a SzöSz-Piac, amelynek szabályait a gyerekek találják ki, játékaikat, könyveiket csereberélhetik majd.

A felnőtteknek szóló programok közül melyik a legnépszerűbb?

Nagyon szeretik a színestészta-műhelyt, ahol tésztát gyúrunk, közben szó esik sok mindenről: például pigmentekről, az olasz futuristákról, a háborús étkezésről. A végén otthon megfőzheted, amit készítettél. A horgolós olvasókör is a kedvencek közé tartozik, horgolás közben szépirodalomról beszélgetünk most éppen Irvin D. Yalom műveiből olvasunk részleteket. A meglévő foglalkozások folyamatosan bővülnek, sok tervünk van. Néhányat kiragadva: szeretnénk egy művészettörténésszel városismereti sétákat tartani, de várandósoknak is tervezünk városhasználati foglalkozást. Építész tartaná, és arról beszélgetnénk, hogyan lehet Budapesten másállapotban mozogni.

Lesznek az iskolai tananyaghoz kötődő programok?

Alapesetben nincsenek, de ha megkeresnek – gyerekek, tanárok, szülők – minket azzal, hogy segítsünk egy téma feldolgozásában, akkor gondolkodunk azon, hogyan lehet egy sulis témát kiegészíteni. Szívesen körbenézünk a IX. kerületben, ha mondjuk, a Pál utcai fiúkat kell feldolgozni. Szeretnénk filmklubot indítani. A fő célunk az, hogy a hozzánk érkezők végül közösséget alkossanak azáltal, hogy együtt vesznek részt egy többalkalmas kreatív tanulási folyamatban.

Volt már olyan foglalkozás, amiből aztán új ötlet született?

Végső soron mindegyik foglalkozást továbbgondoljuk és igyekszünk tanulni belőle. A befogadott foglalkozások szervezőit megkérjük, hogy találják meg, hogyan kapcsolódhatnak hozzánk. Egy társasjátékos rendezvény például közös műhelymunkát szervez majd az Open History társasággal, amely interaktív, alternatív történelemórákat tart nálunk; különleges fúzió lesz. Karácsonykor odaadtuk a helyet egy jótékonysági eseménynek, amit evangélikusok szerveztek. Innen jött az ötlet, hogy indítsunk egy gyerekeknek szóló vallásközi programot. Ezen nem a vallások közötti konfliktusokat dolgoznák fel, hanem a Bibliát alapul véve a közös dolgokról, érdekességekről beszélgetnénk, például vicces történetek mentén. Szívesen meghívnánk ide a kerületi vallási közösségek képviselőit is, így nagyon sokat lehetne tanulni egymásról.            

Novák Zsófi Aliz

INFO: SzÖSz-Műhely kulturális centrum  1027 Margit krt. 14. Tel.: (06 70) 216-3977. Facebook.com/szoszmuhely