Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A betegbiztonság növeléséért

2020. november 12.

Komplex infrastrukturális fejlesztés valósult meg a Szent Ferenc Kórházban: új higiénés rendszert és az ápoltak biztonságát szolgáló praktikus betegazonosító rendszert vezettek be.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház újabb fejlesztéseket hajtott végre egy 169,31 millió forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós pályázati támogatásból, melynek célja a rendszerszintű technológiai folyamatok fejlesztése, ezen belül speciálisan a – jelenlegi helyzetben kiemelten fontos - fertőzések elkerülésére bevezetésre kerülő új higiénés gyakorlat, emellett pedig egy szintén az ápoltak biztonságát szolgáló betegazonosító rendszer bevezetése. A fejlesztést a Széchenyi 2020 program tette lehetővé.

A megvalósult program számos ponton segíti a betegellátást: a kórházba kerülők számára és a munkatársaknak egyaránt praktikus azonosítórendszer került bevezetésre, ami mellett ugyane program keretében egy összetett higiénés rendszer is a napi gyakorlat része lett. A projekt a jelenlegi rendkívüli járványhelyzetben ráadásul alapfunkcióján túlmutató fontossággal bír.

Az egységes betegazonosító rendszer alkalmas arra, hogy a beteget a betegregisztrációval kezdődően végigkísérje az intézményben való tartózkodása során. A speciális rendszer nagyban megkönnyíti az ápolási személyzet munkavégzését, mivel csökkenti a humán erőforrást igénylő adminisztrációt, ezzel egyúttal csökkentve az egészségügyi ellátás során a hibalehetőségek számát is. Így összességében biztonságot nyújt betegnek, dolgozónak egyaránt.

A projekt keretében egy új, összetett higiénés rendszer is bevezetésre kerül. Ennek része egy új kézfertőtlenítő-adagoló eszközpark, mely betegnek, dolgozónak, hozzátartozónak egyaránt elérhetővé vált a kórház szinte minden pontján; egy speciális vízfertőtlenítő berendezés, melynek beüzemelése a vízben élő baktériumok által okozott fertőzéseket szorítja vissza és egy környezeti infekciókontroll támogató rendszer, ami egy felület- és térfertőtlenítő berendezéssel napi szinten segíti egyes fertőzések kockázatának minimalizálását.

A fejlesztéssel javult a kórházban az egészségügyi infrastruktúra, és az intézményben megforduló betegek összességében jobb egészségügyi szolgáltatásban részesülhetnek. A fokozatosan bevezetésre került biztonsági elemek, különösen a higiénés célú eszközök és protokollok pedig különösen fontosak most, a jelenlegi járványveszély közepette, mivel a pályázat keretén belül megvalósult elemek mind a kórházban ápoltak és dolgozók biztonságát, a fertőzések megelőzést, illetve az ellenőrzést szolgálják. A rendkívüli helyzetben a pályázat kapcsán szerzett tudást, illetve eszközparkot partnerintézményeknek is rendelkezésére bocsátják, illetve oktatják.