Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ne csak finom, hanem egészséges is legyen!

2018. június 18.

Receptklub címmel a senior főzőiskolát szervezett a II. Kerületi Idősügyi Tanács azért, hogy a  vállalkozó kedvű időseket is megismertesse új receptekkel. 

 

2010 óta a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) II. kerületi népegészségügyi szakembereinek szakmai koordinációjával és vezetésével működik az Életvitel Stratéga keretei között a gyermekek körében nagyon népszerű, Iskolában fő az egészség elnevezésű tankonyhaprogram. A sikeren felbuzdulva tervezte és szervezte meg Receptklub címmel a senior főzőiskolát a II. Kerületi Idősügyi Tanács azért, hogy az évtizedes főzési gyakorlattal és kialakult, esetenként megrögzült szokásokkal rendelkező, vállalkozó kedvű időseket is megismertesse új receptekkel, XXI. századi konyhatechnológiával készített, változatos, egészséges és mindezek mellett finom ételekkel. Szerkesztőségünk június 5-én, a nyári szünet előtti utolsó klubdélutánon járt a Törökvész Úti Általános Iskola tankonyhájában, ahol nyomon követhettük egy igazán könnyű és finom ételsor elkészültét. Ősszel a főzőklub folytatódik, részleteket a Budai Polgár őszi lapszámaiban olvashatnak majd.

A főzőklub résztvevőit Kisa Judit és Husztiné Filemon Adrienne dietetikus, valamint Kocsis Gábor séf fogadta. Az ő feladatuk az ételsor összeállítása és a négyfős főzőcsapatok segítése az előkészületek és az elkészítés során.

– A tankonyhát eddig csak gyerekek használták, de az Idősügyi Tanács az idősek igényeit és kívánságait felmérve megszervezte a Receptklubot – mondta el Husztiné Filemon Adrienne. – Most harmadszor találkozunk, és legnagyobb örömünkre hatalmas érdeklődést tapasztalunk.

– Minden receptünkben van egy kis csavar – tette hozzá Kisa Judit. – Készítettünk például diétás pörköltet hajdinával, a múltkori alkalommal kenyeret és teljes kiőrlésű házi tortillalapokat sütöttünk, ma pedig a menü zabpelyhes vagdalt sütőben sütve, zelleres és brokkolis burgonyapüré, citromos répasaláta, kókuszlisztes túrófánk és házi joghurtos gyümölcsfagylalt lesz. Az édesítést gyümölcscukorral oldjuk meg, és több laktózmentes élelmiszert is hoztunk.

A dietetikusok azt is elmondták, hogy olyan technológiákat szeretnének megmutatni, amik nincsenek benne még az olyan háziasszony rutinjában sem, aki nap mint nap szorgoskodik a konyhában, illetve olyan élelmiszereket, amelyek ismeretlenek lehetnek az idősebb korosztály számára. Érdekességként mesélték, hogy a hajdinát a résztvevők közül csak egy hölgy kóstolta eddig. Fontos szempont, hogy az ételt elkészítők tisztában legyenek annak jótékony élettani hatásaival is. Sokan panaszkodnak arra, hogy szívesen fogyasztanak ízletes ételeket, de egészségügyi problémájuk miatt korlátozni kényszerülnek étvágyukat vagy ízlésüket, ezért nagy örömmel fogadnak minden finom és egészséges élelmiszert.

– A receptklub látogatói tudnak főzni – mesélte Adrienne –, de a tankonyhában máshogy kell eljárni, mint otthon, hiszen mások a körülmények, sokan vagyunk együtt. Meg kellett például mutatnunk, hogy kell kóstolni akkor, ha nem maguknak és a családtagjainknak készítünk ebédet.

– Nagyon jól érezzük mi is magunkat – vallotta be Judit. – Ez számunkra is igazi öröm és feltöltődés. A nyári szünet után, ősszel újra a tűzhely mellé várjuk az érdeklődőket.

Az aznapi menü receptjét Kocsis Gábor állította össze, aki – elmondása szerint – szívesen dolgozik tankonyhában.

– Gyerekekkel is szeretek foglalkozni, mert bennük látom a jövőt. Őket könnyebb irányítani, mint a felnőtteket, akiknek megvannak a maguk szokásai. Most először jöttem el a receptklubba, de nagy örömmel tettem, és kíváncsi vagyok, hogyan fogadják és hogyan készítik el a receptemet.

Közben összeálltak a csoportok, mindenki kötényt kötött, és a szakemberek irányításával munkához látott. Voltak összeszokottabb társaságok, ahol zökkenőmentesen ment a munkamegosztás: répa- és krumplipucolás, húsdarálás, de mindenhol jókedvűen, lelkesen álltak neki a munkának, aminek rövid időn belül meg is lett a gyümölcse. A jól végzett munka méltó megünnepléseként szépen terített asztalnál jóízűen fogyasztották el a menüsor ízletes és egészséges fogásait.

Péter Zsuzsanna