Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Felelősséggel egymásért a járvány idején is

2020. május 10.

Idén ünnepli fennállásának kerek tizedik évfordulóját a Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület. Vezetőjüket, Rozsos Zsoltot kérdeztük arról, mit jelent az ő számukra a járványidőszakban való helytállás.

Tízéves fennállásuk alatt ilyen helyzettel, mint a mostani, nem kellett még megbirkózniuk: mi most a dolguk?

Először is, egyesületünk működését kellett egy kicsit módosítanunk, hogy hatékonyak maradhassunk. A 65 éven felüli tagtársainkat egészségük védelme érdekében kivontuk a polgárőr szolgálatokból – ők a távolból persze tapasztalataikkal ezután is segítik a munkánkat. A digitális távoktatásra való átállás miatt viszont most könnyebben be tudjuk vonni a még tanuló tagjainkat: az önkéntes állomány zöme egyébként is belőlük áll.

Rozsos Zsolt

Sok a feladatuk?

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a tűzoltók munkája most sokkal kevesebb: a kerületiek úgy látszik, komolyan veszik a tűzgyújtás tilalmát, és mivel kevesebb a forgalom az utakon, a baleset is kevesebb. Egy-egy esetünk azért így is akad, ezekről közösségi oldalunkon rendszeresen beszámolunk.

És a polgárőröknek?

A járőrözési tevékenységünk több feladattal egészült ki az elmúlt hetekben: segítettünk a lakosság tájékoztatásában az önkormányzatnak, plakátokat ragasztottunk, rendszeresen ellenőrizzük a lezárt játszótereket és az intézmények környékét, és részt veszünk a veszélyeztetett idős korosztály ellátásában. Sokan közülük közvetlenül is megkerestek minket – az elmúlt tíz évben már megtapasztalták, ránk számíthatnak.


Jobban kell most figyelnünk a biztonságunkra?

Igen, és fontos, hogy ezt ne csupán a hivatalos szervektől várjuk, hanem magunk is tegyünk érte. Az öngondoskodás ott kezdődik, hogy az ember gondosan becsukja a kertkaput… Az egymásért vállalt felelősség pedig ott, hogy ebben a megváltozott helyzetben jobban figyelünk a környezetünkre is. Az elmúlt hetekben találtunk már tárva-nyitva hagyott garázst, autó ajtajában hagyott kulcscsomót, sőt, nyitott ajtóval álló gépkocsit is. Nem „károgni” akarunk, de jó, ha tudjuk, a bűnözőknek is jelentős bevételkiesést hozott a karantén, amit valószínűleg majd máshonnan akarnak pótolni.

Mostanában gyakrabban láthatjuk a kerület Hűvösvölgyön inneni felén cirkálni a járőrkocsikat. Hogyan fogadják önöket?

Egyesületünk megítélése nagyon pozitív, sokan integetnek, köszönnek, sőt, legutóbb egy hálás kerületi lakostól még süteményt is kaptunk. Bár sosem toboroztunk, az önkéntesek száma is szépen emelkedik. A kerületi szervekkel, a rendőrséggel is jó a kapcsolatunk, a közösségi oldalainkat is sokan követik. Úgy tűnik, a környékbeli polgárok megértették, nemcsak várnunk kell, hogy majd gondoskodnak róluk, hanem a magunk eszközeivel ezért tehetnek is: a civil összefogás társadalomformáló ereje pedig most a járványban talán minden korábbinál jobban érezhető.

Viczián Zsófia