Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szívügye a megelőzés

Bemutatkozik kerületünk új háziorvosa

2018. május 25.

Dr. Gyánti Rita lett a Hunyadi János utcai háziorvosi rendelő új háziorvosa, aki néhány hónapja vette át elődje, a nyugdíjba vonuló Bende Tibor praxisát. A sebészként végzett orvos itthon és külföldön is dolgozott. 

 

 

Azt vallja, hogy a háziorvos egyik legfőbb feladata javulást elérni a páciens meglévő egészségi állapotához képest. Szívügye a megelőzés, praxisa több fontos szűrőprogramban is részt vesz.

– Tavaly december elsejével vettem át ezt a praxist. Korábban több kollégánál is vállaltam helyettesítést, így láttam a rám váró feladatokat. Pár éve költöztem Máriaremetére, kézenfekvő választás volt ez a praxis, így saját körzetemben lakom. Úgy gondolom, kiváltság itt élni.

Hogyan indult a pályája?

Mindig is orvosnak készültem, 2001-ben végeztem a SOTE-n, pályám sebészként indult. Tíz évet dolgoztam Magyarországon, aztán ösztöndíjjal Németországban, majd három évet Angliában éltem. Általános sebész vagyok, ezen belül a vastagbél- és végbélsebészetet tanultam, ám a munka kórházhoz kötött részétől elbúcsúztam. Mivel már egyetem alatt kacsintgattam a háziorvosi szakma felé, most elérkezettnek láttam az időt arra, hogy váltsak. Nagyon vonzó volt az a szakmai szabadság, ami az új munkámmal jár. Fontos számomra, hogy a beteg magas színvonalon legyen ellátva, és azt vallom, van erre mód ebben a sokat szidott egészségügyi ellátási rendszerben is.

Hogy látja a háziorvosok szerepét?

A hozzám fordulóknak nagyon fontos az a kapcsolódási pont, amit a háziorvos jelent. Nyitottak és igénylik, hogy koordináljam a gyógyulásukat, tanáccsal lássam el őket, meghatározzak alapvetéseket. Gyakran óriási bizalmat kapok, ami megtisztelő és hasznos is, hiszen így közösen dolgozhatunk az egészségükért. A rendelésre sok időt szánok emiatt is, másrészt azért is, mert elődöm papíralapon vezette a betegek dokumentációját, jómagam pedig a hatékonyabb, minőségi munka érdekében elkezdtem digitalizálni ezeket. Sajnos, az adatok frissítése időigényes, ezért a betegek megértését és türelmét kérem, illetve arra biztatom őket, hogy telefonon kérjenek előjegyezést a rendelésre. Sürgős esetben a rendelés első felében sort kerítek az időpont nélkül érkezőkre is. A várakozási idő csökkentésére bevezettem, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket, illetve a rendszeres kontrollhoz szükséges beutalót, aki teheti, kérheti e-mailben. Rendelés után előkészítjük és két-három munkanappal később várakozás nélkül átvehetők a kért papírok. Aki nem él ezzel a kényelemmel, annak marad a megszokott gyakorlat.

Mekkora a praxisa?

Körülbelül 1300-an tartoznak hozzám, és szívesen fogadom az újonnan érkezőket is. Kiemelném, hogy az idegen nyelven beszélő betegeket is várom, angolul és németül tudunk kommunikálni. A pácienseim többsége az ötven év feletti korosztályba tartozik. Többnyire általánosan előforduló problémákkal fordulnak hozzám. Sok a magas vérnyomásos, illetve a magas koleszterinnel, vérzsírral, húgysavszinttel élő páciens. Mindig hangsúlyozom, hogy kisebb baj néhány tabletta, mint egy kontrollálatlan vérnyomás vagy egy-két befolyásolható rizikófaktor megléte, ami csökkenti az élettartamot és az egészségben eltöltött évek számát. Bár az itt élők szerencsére jobb egészségi állapotnak örvendenek, fontos célkitűzésem, hogy a páciens meglévő egészségi állapotához képest javulást érjek el.

Említette, hogy külföldön is dolgozott. Van különbség például egy német és egy magyar beteg szemléletében?

A megelőzést sokkal többen tartják fontosnak tőlünk nyugatabbra. Örök vesszőparipám a szűrés, állandóan biztatom a betegeimet, hogy ha nincs panaszuk, akkor is jöjjenek évente-kétévente a háziorvosukhoz – például vállaltam, hogy praxisommal csatlakozzunk az uniós támogatással megvalósuló nemzeti vastagbél- és emlőrákszűrő programhoz, valamint az önkormányzat ingyenes szűrőnapjait is jó lehetőségnek tartom. Hasznosak az úgynevezett menedzserszűrések is, egyre több cég biztosítja ezeket minden dolgozójának. Rövid ideje dolgozom saját praxisban, és a megközelítésemnek hála, már van olyan páciensem, aki túl van egy rákműtéten és köszöni szépen, jól van! Minimális panasza volt, de hál’ istennek hajlandó volt részt venni a szűrővizsgálatokon.

NZSA