Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szerenád az ablak alatt

2020. július 17.

A 14 kamaraegyüttesre osztott Budapesti Fesztiválzenekar több mint 70 muzsikusa összesen 224 helyszínen adott ingyenes, negyedórás mini koncertet június hónap minden vasárnap és hétfő estéjén.

A szerencsés zenebarátok között, akik élőben hallhatták a világ egyik legjobb zenekarának tartott Fesztiválzenekart, voltak II. kerületiek is.

Herboly László, a Budapesti Fesztiválzenekar ütőhangszeres művésze számos fővárosi udvaron, gangon és belső kertben lépett fel és örvendeztetett meg muzsikájával lakóközösségeket, pontosabban lakóközönséget – így a II. kerületben is.

– A zenekar alapítójának és karmesterének, Fischer Ivánnak különleges és sokszor meglepő ötletei vannak, a szerenádozás is az ő fejéből pattant ki – árulta el érdeklődésünkre a muzsikus. – Ahogy kihirdették az egészségügyi veszélyhelyzetet, azonnal elkezdtük a Karanténestek sorozatot, ami azt jelentette, hogy minden este adtunk egy online kamarakoncertet – közönség nélkül. Ahogy azonban megengedett lett élő fülekkel és szemekkel találkozni, éltünk a lehetőséggel, hiszen ez számunkra óriási motivációt jelent, és éppen ezért hatalmas kedvvel és lelkesedéssel vágtunk bele a szokatlan projektbe.

A Szász Károly utcában is fellépett a Budapesti Fesztiválzenekar egyik kamaraegyüttese

Az interneten hirdettük meg a kezdeményezést, és alig két óra alatt le is foglalták az összes lehetőséget, ami mindannyiunkat meglepett és nagyon jó érzéssel töltött el. Hallgatóságunk minden esetben hálásan és örömmel fogadta a fellépést, nem is tudok olyan esetről, hogy valaki rosszallta volna a zenélést. Olyan azonban előfordult, hogy egy kisgyermek elsírta magát, amikor tizenöt perc után abbahagytuk a muzsikálást, de hát mennünk kellett a következő helyszínre. Egy másik alkalommal éppen egy II. kerületi belső udvaron játszottunk, amely több kerttel is határos volt, így nagy számban gyűlt össze a hallgatóság. Másnap a lakók egy köszönőlevelet küldtek nekünk, amiből az is kiderült, hogy az itt élők addig alig beszéltek egymással, de a koncert után megindult köztük a kommunikáció – ennél nagyobb örömöt nem is szerezhettek volna nekünk. A zenének valóban közösségteremtő ereje van zenész és hallgató számára egyaránt.

A kerületi közönség örömmel fogadta a muzsikát

A Budapesti Fesztiválzenekart a jelenlegi tervek szerint élőben és szabadtéren legközelebb augusztus végén, a Hősök terén lehet meghallgatni, ahol Beethoven IX. szimfóniáját adnánk elő, és amelyre a júniusi szerenádok közönségét és természetesen minden II. kerületi zenebarátot szeretettel várunk. Reméljük, az aktuális járványügyi helyzet sem szól majd közbe.

Péter Zsuzsanna

A Budapesti Fesztiválzenekarhoz a június 22-i koncert után érkezett levél: „A június 22-i hétfői koncert fantasztikusan sikerült a Fillér utca 34.-ben. Nagyon köszönjük ezt a szép ajándékot! Minden várakozásunkat felülmúlta az élmény! Csodálatos hangulat volt és nagyon sokan jöttek át a szomszédoktól is. A gyerekek táncoltak és sok olyan, évtizedek óta egymás mellett élő szomszéd beszélgetett és ismerkedett össze, akik eddig köszönni sem igen köszöntek egymásnak. Nagyon köszönjük! Felejthetetlen élmény volt!”