Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kinyitottak az idősklubok és az ÉNO

2020. július 31.

Július 1-jétől az önkormányzat és a ferences rendtartomány által fenntartott idősklubok, valamint az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona (ÉNO) ismét várja az időseket és a fogyatékkal élőket.

A nappali klubok több mint három hónapig nem voltak látogathatóak, az intézmények munkatársai és az ellátottak telefonon vagy egyéb infokommunikációs eszközön tarthatták egymással a kapcsolatot, így a személyes találkozási lehetőséget mindenki fokozottan várta. A jogszabályok alapján július 31-ig csak az engedélyezett létszám feléig fogadhatják a klubtagokat az intézmények, ezért telefonon történő előzetes egyeztetés alapján történik a napi programok szervezése.

Az intézmények újranyitása fokozott elővigyázatossággal, a higiénés szabályok, előírások szigorú betartásával történik. Amennyiben az időjárás engedi, elsősorban intézményen kívüli programokat, kirándulásokat, sétákat szerveznek a klubok vezetői. A szociális étkeztetést igénybe vevőknek ismét lehetőségük van arra, hogy az ételt helyben, az intézményben fogyasszák el, avagy előre csomagolva elvigyék. Emellett minden intézmény lehetőséget biztosít arra, hogy az étkezők a továbbiakban is igénybe vehessék a házhoz szállítási szolgáltatást.

A veszélyhelyzet ideje alatt a gondozási központok által nyújtott házi segítségnyújtás során az idősek életének és egészségének védelme érdekében csak az önálló életvitel fenntartásához elengedhetetlen tevékenységeket végezték el a gondozók, néhányat (például vasalás, ételkészítés, kísérés, postai szolgáltatás igénybe vétele) felfüggesztettek. Ezeket ismét biztosítani tudják az intézmények.

A II. Kerületi Önkormányzat vezetése továbbra is nagyon fontosnak tartja, hogy az idősek vigyázzanak saját maguk és egymás egészségére. Az intézmények vezetői szeretnék megköszönni az időseknek, a fogyatékkal élőknek és a hozzátartozóknak azt a szeretetteljes együttműködést, amit naponta tapasztaltak a veszélyhelyzet fennállása alatt. Az intézmények örömmel várják újra a régi ismerősöket és az új érdeklődőket!

Az egyes szociális ellátásokról, az intézmények újranyitásáról bővebb tájékoztatást kaphatnak a www.masodikkerulet.hu/node/41895 oldalon.