Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szeretünk a II. kerületben élni

2019. július 5.

A közösségek teszik annyira szerethetővé kerületünket. 

Szeretünk a II. kerületben élni – egy idei reprezentatív kerületi közvéleménykutatás eredménye alapján lakosságunk 97 százaléka jó helynek, ideális otthonnak tartja a kerületet. De vajon miért? Erről kérdeztünk itt élő, itt dolgozó, ismert és kevésbé ismert embereket, olyanokat, akik ide születtek, és akik később választották otthonukká a II. kerületet. A csodás természeti adottságoknál csak egy dolog kapott nagyobb hangsúlyt: az itt élő közösség ereje és összetartása.

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekes, dalszövegíró, a II. kerület díszpolgára

A II. kerületről olyan jelzők jutnak eszembe, mint könnyű, laza, odafigyelő, igényes, intelligens. Nekem ezek fontos dolgok, és itt megvan ez a sokszínűség. Ami még nagyon fontos, hogy befogadó. A II. kerületben találtam meg azt az otthont, amire vágytam. Olyan helyen szerettem volna élni, ahol megvan a kertvárosi életérzés, de taxival akár 15 perc alatt bent vagyok a belvárosban. Ez nagyon fontos szempont volt. Szeretem ezt a családias hangulatot. Az elmúlt években szépen lassan sokakat megismertem. Szeretem, ha úgy tudok bemenni a henteshez, hogy pontosan tudja, mit szeretek a legjobban, hogy mindig van hozzám egy szép szava. Én falusi lány vagyok, és vidéken ez alap: mindenki ismer mindenkit, és így mindig tudsz egy kicsit beszélgetni valakivel. Jó, hogy a II. kerületben ez az érzés, mondjuk úgy, feeling abszolút megvan.

Mécs Károly, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a II. kerület díszpolgára

Eredetileg zugligeti vagyok, de a II.  kerületbe jártam általános iskolába – ez az első, nagyon szoros kötelékem a kerülettel. Amikor pedig ideköltöztem, rájöttem, hogy ez azért is jó kerület, mert innen látom a Sváb-hegyet, a János-hegyet, mindazt, ahol felnőttem. Azért is szeretem a II. kerületet, mert itt minden kéznél van: pár percnyi járásra minden beszerzés elvégezhető, azonkívül, ha zöldre és jó levegőre vágyik az ember, akkor kimehet a hegyekbe, a II/A kerületbe, és mindenütt az az érzése, hogy otthon van. Szeretem a méreteit és a „belakottságát” ennek a városrésznek, hogy minden zöld mögül előbukkan egy villa, egy házacska, amihez emlékek fűződnek, híres emberek, történelmi személyiségek laktak ott. Bárhova megyek a kerületben, azt érzem, hogy itthon vagyok. Mi már itt gyökereztünk, a feleségem a kerületben is született. Látom, hogy a fiatalok is rendkívüli módon kedvelik. Nagy örömmel tölt el a régi épületek újjávarázsolása, ahogy a helyreállítás során megváltoztatják a funkciójukat, kitárul egy régi épület szépsége. Fontos, hogy ki is bővítik ezeket a tereket, mert az embereknek kell, ahol felüdülhetnek, kikapcsolódhatnak. Szeretünk itt élni, és úgy érzem, hogy én már meg is maradok ebben a kerületben.

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó

Két éve élek a II. kerületben, gyerekkori álmom volt, hogy itt lakhassak. Amikor az ember beköltözik valahová, akkor próbál szocializálódni a környezetéhez. Nekem itt nagyon sok ismerősöm, barátom lett, pontosan azért, mert jó közösségi terek vannak, ahol tudunk találkozni, jókat eszünk, közben beszélgetünk, utána hazavisszük egymást. Nagyon jó kis közösség van itt, mindenképp szeretnék a kerületben maradni. Akár egy picit kijjebb is mennék a belvárosi részből és a kertvárosi részét megnézném a kerületnek, már csak azért is, mert nagyon tetszik Máriaremete, Budaliget, Széphalom, az a környék, ahol a Gyarmati Dezső Uszoda épül, mert hamarosan ott kezdek dolgozni. Úgy gondolom, hogy II. kerületi polgár maradok, és élvezni fogom minden részét.

 

Még több interjúért keresse a II. Kerületi Önkormányzat csatornáját a YouTube-on!