Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

„Karanténanyák” hétköznapjai

2020. május 22.

Az önkormányzat és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest online beszélgetést szervezett május elején Veiszer Alindával, Péterfy Borival, Havas Dórával és Miklós Józsefnével, amelynek fő témái a járvány okozta megváltozott élet hétköznapjai voltak. 

A köszöntőt Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere mondta, aki szólt az egészségügyi veszélyhelyzetben az édesanyákra nehezedő külön terhekről, illetve arról a „láthatatlan” munkáról, ami a legtöbb családban még mindig a nőkre hárul.

A beszélgetést Veiszer Alinda vezette, beszélgetőtársa Havas Dóra gasztroblogger, Péterfy Bori színész, énekes, valamint Miklós Józsefné Marcsi, a Ferences Rendtartomány II. kerületi Gondviselés Háza Gondozási Központjában dolgozó étkeztetésvezető volt – mind a négy résztvevő édesanya.

Veiszer Alinda

Az egyórás beszélgetés fő témái természetesen a járvány okozta megváltozott élet hétköznapjai voltak.

Miklós Józsefné Marcsi

Miklós Józsefné, bár már maga is nagymama, mégis sokat dolgozik a gondozási központban, ahol a mostani helyzetben még több munkájuk van. Mint mondta, az idősek közül sokan félnek kimenni, ugyanakkor szenvednek az egyedülléttől, de vannak olyanok, akik azt mondják: túléltem a háborús időket is, ezt is túl fogom. Ő is és gondozottjai is alig várják már, hogy visszaálljon az élet a rendes kerékvágásba, főleg a személyes találkozásokat hiányolják. Marcsi az unokáit is régen nem látta, elsősorban ők hiányoznak neki.

Havas Dóra

Havas Dóra kihívásokkal teli, nehéz időszaknak nevezte az elmúlt heteket, amiknek fő kérdése, hogy hogyan lehet egyensúlyban és harmóniában tartani a munkavégzéssel és a családdal töltött időt. Mint mondta, nagyon sok megkeresést kap, rengetegen kérnek tőle tanácsot, bevétele viszont nincs. Beszélt az online tanulás nehézségeiről, arról, hogy ez milyen szorongást kelt a gyerekekben, akikkel azonban igyekszik sokat sétálni, biciklizni. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek számára szép emlékké szelídüljön a kényszerű otthonlét. Pesszimistának vallotta magát, szerinte a járvány után hamar vissza fog térni a régi, túlpörgetett, teljesítménykényszeres világ, nem fogunk tanulni korábbi hibáinkból.

Péterfy Bori

Péterfy Bori mindkét szakmájában munkanélküli lett, ami teljes anyagi bizonytalanságot hozott számára, ugyanakkor élvezi a lelassult tempót, és azt, hogy nagy családban, több gyerekkel szorult otthonába, így sok a vidámság, játék körülötte. Nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak vallotta magát, sokat olvas, ír, videóklippet forgat. Megállt a mókuskerék, fogalmazott, ugyanakkor öngólnak nevezte, hogy az előadóművészek most ingyen szerepelnek az online térben. Dórához hasonlóan ő sem hisz a csodákban, abban, hogy a járvány tanulságai valamiféle pozitív fordulatot hoznának a társadalomban.     

PZS

xxx

„Kiszabadulók - Gyerekkel a karantén után” címmel újra online beszélgetést szervez a  II. Kerületi Önkormányzat az Átriummal és a FES-sel együttműködésben május 28-án, 9.30-tól.

Kit, hogyan érint az újranyitás? Mennyire aggódunk a második hullám miatt? Mennyire élvezhetjük felszabadultan a nyarat? Hogyan emlékezünk a több hónapos bezártságra? Milyen gyereknapot hagy nekünk a koronavírus?

A veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos enyhítésével ismét új helyzet előtt állunk. Kimozdulhatunk, végre nem kell otthon maradni, de a koronavírussal együtt a korlátozások egy része is velünk maradt. Hogyan lehet az eddigieknél árnyaltabb szabályozáshoz viszonyulni, és hogyan biztosítható a gyerekeknek a felszabadult nyári élmények sora a járvány első hulláma utáni bizonytalanságban – erről fognak beszélgetni vendégeink.

A ráhangolódást az Átrium Ketrec zenekar és Palya Bea közös produkciója fogja segíteni, majd Őrsi Gergely polgármester nyitja meg a beszélgetést, amit Veiszer Alinda fog vezetni.

A beszélgetés résztvevői: Palya Bea énekes, dr. Szentiványi Dóra pszichológus, a“#maradjotthon - hogy bírod” projekt ötletgazdája és Horváth Alíz, a Hűvösvölgyi Bölcsőde vezető-helyettese, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének II. kerületi alapszervezeti titkára.

A beszélgetést követhetik élőben a ZOOM alkalmazáson keresztül, illetve visszanézhető lesz II. került Facebook-oldalán is.

A webináriumon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linkre kattintva megtehet:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUvce6tqj4vHNxytUnaaLsU1AkZxjWoKWlL