Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A dallam lelkesít, nyugtat, felpezsdít

2019. november 6.

Nagy sikerrel, telt ház előtt tartotta hatodik jótékonysági hangversenyét a Törös Alapítvány 2011 a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében.

 

A koncert bevétele – közel 900 ezer forint – az előző évekhez hasonlóan idén is a II. kerületiek egészségügyi ellátásának javítását szolgálja.

A közönséget, melynek soraiban Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, valamint a koncert védnökei, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző is helyet foglalt, a koncert szervezője és háziasszonya, a Törös Alapítvány alapítója, dr. Törös Edit reumatológus főorvos köszöntötte.

– A zene a legnagyobb jótétemény, amit halandó megismerhet – idézte Joseph Addison angol zeneesztéta szavait a főorvos, aki felidézte a hangversenysorozat immár ötéves történetét. Köszöntőjében ismertette a koncert programját, amelynek középpontjában a dallam állt. – A dallam, mely mélyen megérinti szívünket, lelkünket; a dallam, mely iránytű zajos világunk forgatagában; a dallam, mely lelkesít, nyugtat, felpezsdít és áthatja minden sejtünket.

Az első rész az opera világába kalauzolta a nézőket: Rossini A sevillai borbély nyitányát követően a fiatal vietnami tenor, Ninh Duc Hoang Long énekelte el Nemorino áriáját Donizetti Szerelmi bájital című operájából, majd Leoncavallo Mattinata című művét, ráadásként és meglepetésként pedig kedvenc magyar zeneszerzője, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának legnépszerűbb áriáját, a Hazám, hazámat adta elő, amit a közönség vastapssal

jutalmazott. A második részben a zongoráé lett a főszerep a művelődési központ színpadán. Dr. Törös Editről már sokan tudják, hogy nemcsak kiváló orvos, de kitűnően zongorázik is, a jótékonysági hangversenyen Beethoven Holdfény szonátájának első tételével lepte meg közönségét. Az előadás egyben magyarországi ősbemutató is volt, hiszen ezúttal a zenekari átiratot hallgathatták meg a nézők, amit a bolgár zongoraművész, Georgij Cserkin készített és küldött el a Duna Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének, Szklenár Ferencnek. A szonátát követően Csajkovszkij b-moll zongoraversenyének áradó, szenvedélyes dallama csendült fel a rendkívül tehetséges, mindössze 22 éves, Junior Prima díjas zongoraművész, Balogh Ádám előadásában.

A Duna Szimfonikus Zenekar jótékonysági hangversenyének karmestere Kanai Toshifumi volt. A lélekig ható muzsika élvezete mellett a koncertre jegyet váltó közönség a II. kerületben élők egészségügyi ellátásának fejlesztését is támogatta. A rendezvény bevétele 864 ezer forint lett.

Dubrovay László II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerző, a jótékonysági koncert egyik védnöke: – Minden évben eljövök és meghallgatom a Törös Alapítvány jótékonysági hangversenyét, amely minden alkalommal egy nagyon kellemes, szeretetteljes, bensőséges hangulatú rendezvény – olyan, amilyennek egy jótékonysági koncertnek lennie kell. Minden hangversenyen gyönyörű darabokat és kitűnő szólistákat hallhattunk. A zenének összefogó és társadalomszervező ereje van, jó eszköz arra, hogy sokakat megszólítson és egy nemes cél érdekében aktivitásra bírjon. Számomra nagyon megtisztelő, hogy a hangversenyek védnöke lehetek, és igyekszem a magam eszközeivel, akár zenész kapcsolataimmal is hozzájárulni ahhoz, hogy a II. kerületiek egészségügyi ellátása javulhasson.

Mécs Károly, a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a II. kerület díszpolgára: – Gyerekkoromban állandóan lógtam az iskolából és a Rózsavölgyi zeneműboltba mentem, hogy meghallgathassam a legújabb lemezeket. Rendszeres koncertlátogató vagyok azóta is, ma már óriási a választék, csak idő nincs elég. Először jöttem el a feleségemmel a jótékonysági koncertre, de Törös Edit főorvos asszonyt jól ismerjük régóta. Nagyon szép a koncert, jól van összeállítva a műsor, remélem, évről évre újra megrendezik majd. Nemsokára messzire utazunk a Nemzeti Színház társulatával, Brassóba és Kassára, jó most feltöltődni és kikapcsolódni. Szóljon mindenhol a muzsika, mert ennél léleküdítőbb dolog kevés van!

Péter Zsuzsanna