Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A világhálón se álljunk szóba idegenekkel!

2018. április 17.

 Az okostelefon az életünk részévé vált, ma már a két-három éves gyerekek is könnyedén használják. A kérdés a hogyanon van.

  A szülőkön kívül a pedagógusok is szembesültek azzal, hogy érdemes minél hamarabb megtanítani a gyerekeket a biztonságos internethasználatra, mert nem mindegy, hogyan kommunikálnak, milyen alkalmazásokat töltenek le, kivel lépnek kapcsolatba, milyen képeket osztanak meg magukról. A veszélyekről Keskeny Tamás őrnagy beszélgetett a Szent Angéla iskola negyedikes diákjaival.

 Az internet biztonságos használatáról a tavaszi szünet utáni első tanítási napon hallhattak érdekes előadást a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium diákjai Keskeny Tamás őrnagytól, a BRFK Bűnmegelőzési Osztály kiemelt főelőadójától. A negyedikesek osztályfőnöke, Szutterné Viz Lívia elmondta, az előadást azért szervezték, mert az egyik szülői értekezleten kiderült, a szülők többsége tart attól, hogy gyermeke bajba kerülhet internetezés közben. Az előadás kezdetén szó esett az internet történetéről és egészségügyi hatásairól is. – Orvosi kutatások szerint napi négy óránál több számítógép előtt töltött idő hosszú távon káros hatással lehet a szervezetünkre – hívta fel a figyelmet az előadó. A görnyedt és ülő testtartás gerinc- és nyaki problémákat okozhat, de romolhat a látásunk és a rendszeres, erőteljes fülhallgató-használat következtében a hallásunk is. A folyamatos internetezés „állandó készültségben tart”, ami szellemileg is fárasztó. A szakember szerint esténként érdemes – még kikapcsolt állapotban is – a hálószobán kívül elhelyezni az elektromos készülékeinket. Megjegyezte, a fővárosban is minden évben történik baleset a gyalogosok, autósok felelőtlen közlekedése miatt, mert telefonálnak, neteznek, ami elvonja a figyelmüket.

Hosszan beszélgetett a gyerekekkel arról, hogy a különféle alkalmazások és internetes oldalak beszélgető felületein – például online játszható játék csetablakjában, közösségi oldalakon – kommunikálók milyen trükköket vethetnek be, hogy a bizalmukba férkőzhessenek. Mindig óvatosnak kell lenni, példaként említett egy esetet, amikor egy férfi a neten magát fiatal fiúnak kiadva, úgynevezett álprofil mögé bújva próbált meg elcsalni egy tinilányt.

– Ahogy az utcán sem állunk szóba idegenekkel, úgy az interneten sem! Nem tudhatjuk, hogy akivel beszélgetünk, jó szándékkal kezdeményezte-e a beszélgetést, vagy bűncselekményt akar elkövetni. Egy webkamerás beszélgetés során például kifigyelhetőek a lakásunkban tartott értékek – magyarázta. Hozzátette, ha valakit interneten keresztül ismernek meg a gyerekek, arról mindig számoljanak be a szüleiknek. – Ha találkoznátok egy online megismert újdonsült barátotokkal, akkor a szüleitek tartsanak veletek, középiskolások vagy felnőttek pedig legalább egy barátot vigyenek magukkal, hogy ha baj van, legyen segítség – figyelmeztetett.

A gyerekek kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a bűnöző hackerek a magas szintű informatikai tudásukkal visszaélve – leggyakrabban anyagi haszonszerzés vagy károkozás céljából – jogosulatlanul törnek be számítógép-hálózatokba, de némelyikük „vírust” is készít. Utóbbiak kapcsán javasolta, hogy mindenki győződjön meg arról, biztonságos internetes oldalon jár-e, a „www” kezdet előtt látható-e a https (az s betű a secure, tehát biztonságos) betűsor, vagy egy kis lakat. Ha nem, akkor ne használják az adott oldalt. Az interneten érkező kéretlen reklámokról annyit mondott, mindig rögtön ikszeljék ki őket, ne kattintsanak rájuk. Ha mégis rátévedtek az oldalra, ilyen felületen soha ne regisztráljanak és ne adják meg adataikat, jelszavaikat sem, mert ezekkel visszaélve a privát szférájukba férkőzhetnek, számítógépüket is tönkretehetik. Az ártó programok megfékezésében segítenek a különféle vírusirtó és szűrőprogramok, de csak akkor, ha folyamatosan frissítik őket.

Szó esett arról is, mit jelent az, hogy az internet nem felejt, miért kell tehát nagyon megválogatnunk, miket posztolunk, illetve milyen képeket osztunk meg magunkról, hiszen azok könnyen kikerülhetnek a készítő ellenőrzése alól. Az őrnagy rövid oktatófilmeket is levetített az említett témákban. Ezek bemutatták, hogy például néhány egyszerű kérdésen keresztül hogyan deríthető ki, melyik iskolába jár a csetelő, hol lakik, esetleg milyen értékek vannak a birtokában.

Az iskola igazgatója, Szalai Gábor szerint nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek és a szülők biztonságos internethasználatra nevelését, ezért szeretné elérni, hogy az alsó tagozaton rendszeresen tartsanak hasonló ismeretterjesztő órákat. A rendőrség ingyenesen tart előadásokat, az iskolák a kerületi képviselőjükön keresztül kérhetik a különleges órát.

NZSA