Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Internet kortalanul

2020. április 11.

„Emlékeznek? Mi is volt annak a programnak a neve, amivel internetezni lehet?”

Az Internet kortalanul tanfolyamokat elvégzettekre gondolva...

Sok évvel ezelőtt arra hirdetésre lettem figyelmes a Budai Polgárban, hogy a II. Kerületi Önkormányzat Internet kortalanul tanfolyamot indít. Már a név is rendkívül felhívó volt és egyben megmosolyogtató. Azon gondolkodtam, hogy micsoda kreatív ötlet és mennyire jó kezdeményezés...

Mandácskó Zoltán, az Internet kortalanul tanfolyamok egyik informatikatanára

Kis idő múlva azon vettem észre magam, hogy ennek az ötletnek egyik kibontakoztatója lehettem, hisz egy idő után oktathattam a kerület szépkorú polgárait arra, hogy mi is az internet, a Windowst eszik-e vagy isszák, avagy kinyitják-e, vagy épp arra, hogyan lehet az interneten vásárolni, jegyet venni és az unokát megtalálni széles e világban.

Idővel egyre több tanfolyam lett, egyre többfajta képzési kínálattal és most már ott tartunk, hogy nemcsak azt oktatjuk kolléganőmmel, Hupuczi Beatrix tanárnővel, hogyan kell a számítógépet használni, hanem, hogy Android vagy iOS? Tablet, fablet vagy telefon?

Sajnos, a koronavírus az önkormányzati kurzusokat is megállította és ezáltal a tanár és a diák egymástól messze került, hisz nincs lehetőség a személyes találkozásra, az óra szünetében egy jó kávézásra és nem utolsó sorban a tanulásra, amely az órák alkalmával történt. Ezért próbáltunk olyan lehetőségeket összeszedni, amik felfrissítik az emlékeiket és ezekben a szomorú, elzárt percekben, napokban újra az internet világába kalauzolják Önöket. Abba a világba, ami igaz, hogy tud csalfa lenni, de ha megtalálják a hiteles, érdekes és szórakoztató tartalmakat, akkor olyan pillanatokat tudnak szerezni önmaguknak, ami örömet adnak az ürömben.

Emlékeznek? Mi is volt annak a programnak a neve, amivel internetezni lehet? Így van, a böngészőprogram. A gépeken lehet Internet Explorer (Edge), Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari és társai. Megtanultuk azt, hogy a biztonságos böngészés és a legtöbb bővítmény érdekében az utolsó hármat használjuk leginkább. Megtanultuk, hogy a böngésző címsora az, ahol Önök keresni tudnak és meglévő honlapokra navigálhatnak el. Többek között a címsorba beírva tudnak eljutni a II. kerület (www.masodikkerulet.hu), a Budai Polgár (www.budaipolgar.hu), a Marczi (www.marczi.hu) honlapjára, de sok más honlapra is. Csak, ugye, nem felejtjük el, hogy enter billentyűt is kell nyomni a link beírása után.

Ha keresni szeretnének, akkor a keresőszavakat is ide kell egymás után felsorolni. Tehát, ha mondjuk szájmaszkot és fertőtlenítőt akarnak venni, akkor ide érdemes a szájmaszk vagy a fertőtlenítő szót beírni, majd entert ütni. Nem felejtették el, ugye, azt sem, hogy mindig ellenőrizzék, az információ hiteles-e! Már csak azért is, mert tudják, hogy az általam felsorolt dolgok jelenleg hiánycikkek a piacon.

Ha szeretnének kapcsolatot tartani a négy fal között a barátaikkal, családtagjaikkal, akkor arra ott van továbbra is a Facebook, a Viber, a What’s up, a Hangouts, a We chat és sok-sok más, ingyenes beszélgetést lehetővé tevő alkalmazás. Fontos, hogy Önöknek nem kell mindegyiket telepíteni, csak azt, amelyikkel a legtöbb ismerősüket elérik. Ha meg elakadnak, szóljanak a családtagjuknak, unokáknak, barátnak, és biztos lesz olyan, aki a szociális távolságot betartva segít feltelepíteni a programot.

Küldjön e-mailt (például egy böngészőből elérhető online felületről, mint a Gmail), írjon magáról szeretteinek, vagy írjon blogot (például az ingyenes és magyar nyelvű www.blog.hu oldalon), ahol napról napra hírt adhat magáról a világnak. Erre is van sok-sok lehetőség, amely használata csak Öntől és a bátorságától függ. Merjen belevágni, hisz képes rá!

Ha pedig jó videókat, esetleg vlogokat (videós blogbejegyzéseket) szeretne készíteni, akkor ott a YouTube, Vimeo, Indavideo, Videa és sok-sok más nagy videótárhely, ahol akár teljes estés filmeket is megnézhet, és saját alkotásokat is megoszthat. Akár egy jó videót a mákosguba elkészítéséről, vagy egy leander gondozási tippjeiről.

Fontos, hogy vigyázzanak az egészségükre, így, ha véletlenül éhesek lennének, vagy nagy bevásárlásra kellene menniük, gondolják végig, hogy erre is jó az internet, hisz akár telefonon applikáció segítségével, akár a számítógépen megtalálják a különböző étel-házhozszállító oldalakat (a Netpincér és a Wolt a két legnagyobb), a nagyobb bevásárlóközpontok online felületeit, amelyeknél akár készpénzzel, akár bankkártyával is tudnak fizetni.

Most, hogy otthon vannak, van bőven idejük a rendrakásra IT eszközükön. Biztos tele van a lomtár, amit ugye üríteni kell. Hisz biztos sok a szanaszét levő fájl a gépen, ezeket mappázzák, kategorizálják, hogy az ugyanoda tartozók egy helyre kerüljenek. Ami nem kell, azt pedig töröljék le, minek foglalja az eszközön a felesleges tárhelyet. Ahogy van lomtalanítás a lakásban, úgy kell a gépen is!