Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Az élsport legfényesebb fejezete

2020. július 15.

A II. Kerületi Önkormányzat Hajós Alfréd Sportösztöndíja a kerületi élsportoló gyermekeket kívánja támogatni.

 

A szakmai zsűriben a magyar sportélet kiemelkedő tagjai – Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Knoch Viktor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Kropkó Péter Ironman, triatlonista – döntenek az ösztöndíj odaítéléséről.

A tizenkétszeres magyar bajnok Kropkó Péter nemcsak sportolóként, de négygyermekes édesapaként is pontosan tudja, milyen áldozatokat kíván a győzelemig vezető út szülőtől és gyermektől egyaránt. Ő maga tizenhét éven át volt veretlen triatlonista, de gyermekei is nagyon sikeresek: az utóbbi években nem volt olyan II. Kerületi Kaptató, ahol egy-két Kropkó gyerek (sőt, egy alkalommal mind a négy, Marci, Márti, Jázmin és Ábel) ne állt volna a dobogó legfelső fokára.

Kropkó Péter

– Kétszeresen is megtisztelő számomra, hogy a szakmai zsűri tagja lehetek – vallja a sportember. – Egyrészt olyan élsportolókkal kerülhetek így egy csapatba, akiknek a neve minden magyar ember számára ismerősen cseng, érmeiket és eredményeiket szinte lehetetlen felsorolni. Másrészt szép, de nagy felelősséggel járó feladat gyerekek teljesítményét megítélni, még ha ebben 36 évnyi sportolói tapasztalat van is a segítségemre. Ez az ösztöndíj jóval több, mint egy gesztus, stratégiai jelentősége van, nem a jelenről, hanem a jövőről szól.

A sport nagyszerű dolog, de ne felejtsük el, hogy a győzelem nem a célja, hanem a következménye. Sokan irigylik a győzteseket, de nem tudják, milyen nehéz, sok-sok kudarccal kirakott út vezet odáig. A sport éppen a kudarctűrésre és a kitartásra tanít.

Észrevettem, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt milyen sokan jártak ki a szabadba futni, mozogni. Dicséretes, hogy az emberek rákaptak a sportra, és úgy vélem, most sokkal többen használják például a futóköröket vagy a szabadtéri fitneszparkokat, mint a járvány előtt.

Hajós Alfréd

A pályázat és az önkormányzat célja, hogy felfedezze a kerületi tehetségeket, és anyagilag hozzájáruljon azokhoz a pénzbeli terhekhez, amit egy élsportoló gyermek jelent a családjának. Maga az ösztöndíj egy komoly összeg, ugyanakkor elképesztő költségei vannak az élsportnak. Az uszoda a négy gyereknek havi nyolcvanezer forint, a két nagyobbnak, akik triatlonoznak, csak a kerékpár kerül másfél millió forintba – és ezt kétévente cserélni kell, mert kinövik.

Kropkó Péter családjával minden évben részt vesz a II. Kerületi Kaptatón. Képünk 2015-ben készült

A négy saját gyermekünk mellett egy ötödiket is támogatunk. A család maximálisan kihasználja a kerület infrastruktúráját: a Panoráma sportközpont pályáját és a Vérhalom téri futókört is. Heti egy futóedzéssel gyönyörű eredményeket lehet elérni. A legfontosabb az ügyesség és a képesség kifejlesztése, a technika elsajátítása, és ehhez nem kell agyonhajszolni a gyerekeket. Fontos viszont a motiváció, és az, hogy ők is tudják, az élsport talán a legfényesebb fejezet lesz életük könyvében, de „csak” egy fejezet, és a többire is készülni kell, hogy a versenyzés befejezése után ne maradjanak üresen a könyv lapjai.

Péter Zsuzsanna

Hajós Alfréd SportÖsztöndíj. A II. Kerületi Önkormányzat Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2020. június 7-től pályázatot hirdet a Hajós Alfréd Sportösztöndíjra a 2020/2021-es tanévre. A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető az önkormányzat honlapjáról, benyújtási határidő: július 3. (péntek) 12 óra. A pályázattal kapcsolatban bővebb információ a www.masodikkerulet.hu/cimlap/palyazatok oldalon, valamint a II. kerületi Polgármesteri Hivatal Intézményirányítási Osztályán Rácz Edittől kérhető a racz.edit@masodikkerulet.hu címen, vagy a (06 30) 545-2132-es telefonszámon.