Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A járvány megfékezése

2021. január 22.

A vakcinafejlesztés az emberiség első sikeres globális projektje!

A járvány második hulláma négy és fél hónapja kezdődött. Valószínűleg a nyaralók hurcolták vissza a Balkán-félszigetről, ahol zárványokban nyáron is megmaradt. Karácsonykor tetőzött – szaknyelven: ért a platóra –, napi kétszáz körüli halálozással. Volt olyan nap, amikor lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a legtöbben a világon. Azóta lassan csökkenésnek indult a kórházban, lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is. Most 120 körüli számokat látunk napok óta. Igaz, a karácsonyi nagybevásárlások némileg növelhették a fertőzés terjedését, míg az iskolai téli szünet csökkenthette. Így, sajnos, a korlátozó intézkedéseket még nem lehet feloldani.

A járvány megfékezésére három módszer közül választhatnak a döntéshozók: a járvány kitörésekor gyorsteszteléssel, kontaktkutatással és azonnali karanténintézkedésekkel lehet elfojtani a veszélyt.

Ha ez nem sikerült, akkor a korlátozások bevezetését nem lehet elkerülni. Nem az a fontos, hogy milyen szigorúak a korlátozások, hanem az, hogy milyen gyorsan vezetik be őket. Sajnos, Magyarországon a környező országokhoz képest hat héttel később léptek életbe korlátozások, és ennek jelentős hatása volt a járvány terjedésére.

Az igazi megoldás a „nyájimmunitás” kialakítása, amihez a vakcinák segítenek hozzá bennünket. Ennél a vírusnál nagyon fontos az, hogy a lakosság legalább 60 százaléka megkapja az oltást. Tehát addig nem fogjuk visszakapni az életünket, amíg 6 millió magyar meg nem kapja az oltást.

Sajnos, az oltásokkal kapcsolatban sok ember bizalmatlan. Leginkább azért, mert az oltások kifejlesztése más esetben akár évekig is eltart. Hosszú időt vesz igénybe az engedélyezési folyamat is. Most mindez nagyon lerövidült, aminek több oka is volt azonfelül, hogy a bürokrácia nem lassította sehol az engedélyek kiadását. Sőt!

A legfőbb ok az volt, hogy nagyon sok előzetes kutatásra lehetett támaszkodni. Ugyanis nem ez volt az első koronavírus, ami veszélyes járványt okozott. A MERS nyolc évvel ezelőtt a Közel-Keleten keltett nagy riadalmat, ezért el is kezdtek kifejleszteni ellene egy vakcinát. Szerencsére nem lett belőle világjárvány, így a klinikai vizsgálatok leálltak, az oltás végül nem készült el. Ezeket a preklinikai eredményeket azonban a jelenlegi vakcinafejlesztések felhasználták, ami sokat gyorsított a folyamatokon.

A leggyorsabban engedélyezett BioNTech-Pfizer mRNS-alapú vakcina hasznosította a magyar származású Karikó Katalin húsz éve folytatott kutatásait. Tehát nem kellett a gyógyszercégeknek a nulláról indulniuk.

Az is sokat gyorsított a folyamaton, hogy a már engedélyezésre váró vakcinákat a gyártók elkezdték ipari mennyiségben előállítani, mivel a kormányok – Európa esetében az Európai Bizottság – sok száz millió ampullát rendeltek meg előzetesen. Az engedélyhez nem jutott vakcinákat meg kellett volna semmisíteni, ezzel komoly üzleti kockázatot vállaltak a gyógyszergyártók.

Tehát mind a kutatók, mind a gyógyszergyárak és kormányok, mind az engedélyező hatóságok sokat tettek azért, hogy az emberiség minél hamarabb hozzájusson a biztonságos oltóanyaghoz. Ez volt az emberiség első sikeres globális projektje.

Magyarországon csak olyan oltóanyagot lehet használni, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett. Veszélyhelyzetben a magyar OGYÉI is adhat ki csak Magyarországon érvényes forgalomba hozatali engedélyt. Hasonlóan ahhoz, ahogy december elején Nagy-Britanniában ez meg is történt. Ott a világon először engedélyeztek koronavírus elleni oltóanyagot, amiből már kétmilliót be is adtak. Milliós számban oltottak már az USA-ban és Izraelben is. Ezek alapján látszik, hogy nagyon ritkán lép fel komolyabb szövődmény. Egyedül azoknál lehet ez, akiknek korábban már voltak súlyos allergiás reakciói. Ezért a Pfizer-vakcina esetén az a szabály, hogy az oltás beadása után fél óráig az oltóponton kell maradni, hogy az egészségügyi személyzet kéznél legyen, ha nagyon ritkán szükség van rá. A legtöbb esetben a szokásos reakció egy kis bőrpír és duzzanat a beadás helyén.

A legfontosabb az, hogy a hetvenévesnél idősebbek és azok, akik krónikus betegek, minél hamarabb megkapják az oltást. Különösen a cukorbetegek, szívbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők vannak veszélyben. Az is fontos, hogy azok az egészséges fiatalok vagy középkorúak is megkapják az oltást, akik szuperterjesztők lehetnek: tehát ápolók, tanárok, pénztárosok, ügyfélszolgálatosok. Csak akkor lassul a vírus terjedése, ha ők már nem terjesztik. Az lenne a legjobb, ha mindenki felvenné az oltást.

Lehet, hogy ezt a vakcinaútlevél fogja felgyorsítani. Egyre többen beszélnek erről. Ilyen igazolást az kaphat, akit beoltottak. Enélkül valószínűleg sem repülni, sem szórakozóhelyre, sem sportközpontba menni nem lehet majd. Bár a kormányok azt mondják, hogy az oltás önkéntes, mégis sok cég előírhatja majd az ügyfeleinek. Iskolába is csak az a gyerek mehet vissza, akiről az orvosa kimondja, hogy nem fertőző. A felnőttek esetén úgy tűnik, ez az igazolás a vakcinaútlevél lesz. Bárhogyan is: minél többen kapják meg az oltást, annál jobb lesz mindenki élete.

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser