Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Jane Goodall avatta fel a róla elnevezett tanösvényt Hidegkúton

Szemlélet-mód formálás a jövőért

2018. június 4.

A tanösvény a Vöröskővár térségében található ritka élővilágot hivatott bemutatni

A tanösvény – amelynek létrehozását a II. Kerületi Önkormányzat anyagilag is támogatta – a Vöröskővár térségében található rendkívül ritka élővilágot, köztük az egyedülálló haragossikló-populációt hivatott bemutatni.

A II. kerület zöldövezeti jellegének megőrzése, környezeti értékeink megóvása, a természet védelme mindannyiunk közös felelőssége, önkormányzatunk számos intézkedésével, programjával szolgálja ezt a célt, mint a lakossági ágaprítás, a Komposztáló Kerület Program, a veszélyes hulladék-gyűjtési akciók vagy a „Fogadj örökbe egy közterületet” program, emellett természetesen folyamatos a pihenőparkok és zöldfelületek fejlesztése és fenntartása is. Célja minden esetben a II. kerületben élők életminőségének javítása, az itt élők környezettudatos gondolkodásmódjának és magatartásának ösztönzése, erősítése.

Májustól egy újabb különleges helyszín szolgálja a II. kerület természeti értékeinek védelmét: a Jane Goodallról elnevezett tanösvény, mely hat kihelyezett tábla mentén a természetvédelmet és az oktatást szolgálja az egykori vitorlázórepülő-tér mellett, a Vöröskővár környékén.

A tanösvény május 18-i hivatalos átadására Jane Goodall világhírű etológus is ellátogatott, aki már másodszor járt kerületünkben. Az avatón beszédet mondott a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt is, aki bejelentette egy új, madárbarát kerületi program elindítását, amelynek keretében az önkormányzat fenntartásában működő II. kerületi óvodák, gondozási központok és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona madáretetőket és madárodúkat, valamint a madarak etetéséhez szükséges élelmet és ismeretterjesztő anyagokat kapnak. Beszédében kiemelte: egy önkormányzat csak akkor tudja megtartani és fejleszteni természeti értékeit, zöldterületeit, ha ehhez partnereket talál, jelen esetben a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet és a Jane Goodall Intézetet.

– Együtt olyan szemléletmódot tudunk kialakítani, amely a következő generációknak már másfajta viszonyrendszert ad az élővilághoz. Apró lépésenként közösen előbbre tudunk jutni, hogy ne csak mi tudjuk élvezni ezt a gyönyörű környezetet, hanem az utánunk következő generációk is; ezen fogunk dolgozni – tette hozzá a polgármester.

Jane Goodall elmondta, hogy immár másodszor jár Hidegkúton.

– Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy az egyik haragossiklót, amit rádió-nyomkövetővel láttak el, és amelyet én magam engedtem vissza a természetbe néhány hónapja, Jane-nek nevezték el. Jane a tudomány szolgálatában nagyon sok adatot szolgáltatott a haragossiklókról. Ez egy gyönyörű környék, amely rengeteg felfedeznivalót tartogat – emelte ki Jane Goodall. – Manapság a gyerekek sok időt töltenek el telefonjukat nyomogatva, vagy videókat nézve, ami miatt kimarad az életükből az az izgalom, amit a természetben az új dolgok fedezése nyújtana. Az 1991-ben útjára indított „Roots and Shoots”-programunk célja, hogy megismertessük és megszerettessük a természetet a gyerekekkel. Ennek egyik legfontosabb üzenete, hogy mindannyian, fiatalok és idősek egyaránt, mindennap létre tudunk hozni valamilyen változást a bolygónkon. Csak rajtunk áll, hogy milyet. Mostanra világszerte több mint száz országban működik „Roots and Shoots”-csoport az óvodáktól az egyetemekig . Ők nap mint nap tesznek azért, hogy jobb világot hozzanak létre. Nagyszerű, hogy itt most létrejött egy tanösvény, amelyen járva mindenki tanulhat a természetről, ahogy fiatal koromban én is tettem – tette hozzá az idén 84 éves etológus.

Az eseményen beszédet mondott Halmos Gergely, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elnöke, Előd Réka osztályvezető a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében és Schmidt András, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Majd a polgármester Jane Goodallal közösen átadta a városrészünk természeti szépségeiről szóló rajzpályázat díjazottjainak a nyereményeket. A II. Kerületi Önkormányzat ajánlotta fel a pályázat fődíját is, az MME nyári táborába szóló ingyenes részvételt.

Az eseményen végül bemutatták környezetvédelmi projektjeiket a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium, a Lauder Iskola, valamint Kisvárda, Szentendre, Méntelek és Mád iskolai csoportjai.

Ld