Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

27 olimpiai aranyéremről tudósíthatott

2020. június 5.

A gondolat – hogy rádióriporter legyen – harmadéves magyar–történelem szakos egyetemista korában vetődött fel Novotny Zoltánban..

A nyolcvanadik születésnapját a napokban ünneplő, ma is aktív rádiós 1966 óta él kerületünkben.Eddig tizenhárom olimpiáról tudósított, amelyek során huszonhét magyar aranyérem megszületését közvetíthette.

– Kérvényem pozitív elbírálása után fél évvel már egyenes közvetítésekre is lehetőséget kaptam. Később, 1963 januárjában a végzős hallgatók között bemondó-utánpótlást kereső Magyar Rádió meghallgatásán tizenhatból kettőnket vettek fel. Így lettem bemondó, miközben a sportrovatnál továbbra is maradhattam. Szerencsémre éppen akkor kezdődtek a körkapcsolásos közvetítések, így könnyebben szóhoz jutottam.

1967-ig kellett várnia, amíg végleg a sportrovat munkatársa lehetett.

Így történt, és nemsokára nemzetközi labdarúgó-mérkőzést, a Slavia Prága–MTK találkozót közvetíthettem. Érdekesség, hogy egyik elődöm, Gulyás Gyula és a világhírű cseh riporter, Jozef Laufer is Slavia–MTK labdarúgó-mérkőzésen debütált.

Több mint fél évszázados pályafutása kínálja a kérdést: mely sportágak állnak igazán közel önhöz?

Már kisgyermekként is kedveltem a labdarúgást, s ezt a sportágat szurkolóként mind a mai napig megtartottam. Mivel 43 éves koromig aktívan játszottam, ezért a kosárlabda a következő a sorban. A tenisz is szívügyem, hiszen mindmáig ütögetek a Spartacus öregfiúkkal, elsősorban Avar Lászlóval és B. Tóth Lászlóval. A birkózás és a súlyemelés pedig azért lett a kedvencem, mert annak idején ezeket azzal bízták gondjaimra, hogy egy kicsit mélyebben ássam bele magamat e sportágak ismeretébe.

Bizonyára vannak a sportolók között is olyanok, akik közelebb állnak emberileg önhöz.

Először Balczó Andrást, Papp Lacit és Puskás Öcsit említeném, bár közülük csak Balczót közvetíthettem. Puskás edzéseire egészen 1956-ig rendszeresen jártam, személyesen viszont csak 1981-ben, hazalátogatásakor ismerkedtünk meg. Papp Lacit mint profit nem láthattam bunyózni, szövetségi kapitányként viszont igen jó kapcsolatba kerültünk. Albert Flóriánt és Gyarmati Andreát is ide kell sorolnom.

A kiemelt sportágaival kapcsolatosan megjelölne néhány markáns egyéniséget is?

A zseniális Albert Flórival civilben is sokat beszélgettem, de mégis Fazekas Lászlót említem. Ugyanígy vagyok a kosárlabdázással is, ahol Greminger Jánossal játékosként, sportvezetőként és teniszpartnerként is igen szoros kapcsolatban álltam, de mellette kiemelném Bánhegyi Lászlót is, aki a szoros eredményt hozott mérkőzések utolsó másodperceiben nagyon sokszor dobott győzelmet érő kosarakat. Teniszben Gulyás István és Taróczy Balázs áll a listám élén, birkózásban pedig a rendkívül nagyra tartott Kozma István eredményei lenyűgözőek. Ráadásul egymás ellen is kosaraztunk, de Komáromi Tibort is „szólítanám”. Súlyemelésben Földi Imre az abszolút első, de Szanyi Andor kockáztató versenyzése is igazán imponált.

Érdekes az is, ahogyan megoszlottak az ön által közvetített magyar olimpiai győzelmek.

Az ötödiktől tizedik olimpiámon főnökként mindössze hat aranyérmes tudósítás lehetősége esett rám, kezdő éveimben viszont, az első négy játékon tízszer kürtölhettem világgá magyar sikereket. Az utolsó három alkalommal – immár első fokon nyugdíjasként – tizenegy első helyet jelenthettem a szurkolók millióinak.

Ott lesz-e 2021-ben a tizennegyedik olimpián?

Már Rio de Janeiro után elhatároztam, hogy befejezem, mert nem akarom túlfeszíteni a húrokat. Egyre nehezebbek a munkavégzés feltételei, meg én is csak emberből vagyok és ráadásul már nyolcvanéves. Így, ha megérem, végre egyszer fotelból fogom végignézni az ötkarikás vetélkedést.

Mit szól a játékok elhalasztásához?

Amennyiben előveszik és követik a klasszikus hagyományokat, akkor most végleg törölték volna a 2020-as olimpiát. Ma már más érdekek dominálnak és így elégedettek lehetünk a halasztást hozó döntéssel. Ami engem illet, örülök, hogy végéhez közeledik a karantén, és óvatosan ismét birtokba vesszük a pályákat.