Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szegedi művészvendégek tárlata

2017. július 6.

 Július végéig szegedi képzőművészek kiállítását tekinthetik meg azok, aki eljönnek a Vízivárosi Galériába. 

Nemrég a II. kerület három művésze – Székelyi Katalin, Dréher János és Végh András – látogatott el a dél-magyarországi városba, hogy az ottani közönségnek is bemutassa alkotásait, cserébe pedig három szegedi kollégát – Pataki Ferencet, Henn László Andrást és Popovics Lőrincet – lát vendégül a II. Kerületi Önkormányzat galériája.

A kiállítótérbe lépve az arany árnyalataival készült ikonszerű képekkel találkozunk, amelyekről egyaránt asszociálhatunk templomi vagy karácsonyi hangulatra, de – tudván, hogy szegedi alkotóról van szó – a szőke Tisza is eszünkbe juthat. Pataki Ferenc munkáiról a kiállítást megnyitó Novotny Tihamér művészettörténésztől megtudtuk, hogy azok a művész más képeihez felhasznált festékestubusok újrahasznosításával készültek.

Popovics Lőrinc tizenöt fekete gránitból és csiszolt üvegből készült szobrot hozott magával kerületünkbe, amelyek egyszerre hordozzák az ősit és a korszerűt, akárcsak Henn László András nonfiguratív festményei.

Novotny Tihamér meglátása szerint az egymástól teljesen eltérő anyag- és formanyelvet használó három szegedi kiállító művei közös érzéseket, gondolatokat, képzeteket keltenek. Olyan jelzőkkel jellemezte hármójuk művészi közösségét, mint mágikus, kultikus, mitikus, misztikus, archaikus, rituális, szakrális és transzcendens.

A HÁRMAN: P+H+P – festmények, grafikák, szobrok elnevezésű tárlatot JÚLIUS 25-ig keddtől péntekig 13-18 óráig, szombaton 10-14 óráig lehet megtekinteni a Vízivárosi Galériában (1027 Kapás utca 55., www.vizivarosigaleria.hu).

PZS