Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Éld át a tánc élményét!

2018. szeptember 23.

 Idén szeptemberben 56. évadát kezdte meg a Berczik Sára Budai Táncklub. 

 Az intézmény a kisgyermekkortól a szenior korosztályig kínál mozgáslehetőséget a legkülönbözőbb műfajokban és szinteken. Négy tagozaton évente több száz növendék látogatja a foglalkozásokat.

Éld át a tánc élményét! – ez lehetne táncklubunk mottója – kezdi a beszélgetést Simonné Puskás Judit intézményvezető, moderntánc- és klasszikusbalett-pedagógus, akit az idén Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díjjal tüntettek ki. – Úgy gondolom, mindenkinek jár, hogy megélhesse azt a nagyszerű érzést, amit az esztétikus mozgás és a tánc tud nyújtani. Tanítványaink – legyenek bár kisiskolások vagy nyugdíjasok – és pedagógusaink is arról számolnak be, hogy tánc közben eltűnik számukra a külvilág az összes nyűgével-bajával, és csak az az örömteli pillanat marad, amit a mozgás során megélünk. Mindenféle mozgás lehet örömforrás, de a tánc, azáltal, hogy zenére végezzük, talán még többet tud nyújtani testi és lelki jólétünk érdekében.

 

Mi itt, a Berczik Sára Budai Táncklubban szeretnénk megadni ezt a csodás élményt mindenkinek, annak is, akinek nincs lehetősége professzionális módon foglalkozni a táncművészettel. Az intézmény névadója, egykori művészeti vezetője nyomdokain működik ma is. A  Berczik-módszer szerinti oktatás nagyon alkalmas a kisgyermekkori mozgásfejlesztésre éppúgy, mint a már érettebb korú hölgyek rugalmasságának és fittségének megőrzésére. Kiemelkedően színvonalas a klasszikus balett oktatása, amely tizennégy csoportban zajlik, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a modern, kortárs műfajokra is. A táncklub hagyományához tartoznak a versenyek és bemutatók is, amikor a növendékek színpadon is megmutathatják ügyességüket. – Ettől a tanévtől új kurzusokat is indítunk. Különböző korosztályoknak különböző szinteken kínálunk kortárstánc-tanfolyamot, valamint egy eddig nálunk még nem oktatott műfajt is beemeltünk, ez a stretching. A szó jelentése magyarul nyújtás, ami jó kiegészítője lehet más óráknak, de önállóan is nagyon hasznos: segíti a hajlékonyság megőrzését, nagyon jól karbantartja az izmok és ízületek rugalmasságát. Másik újításunk a táncbörze, amit idén tavasszal rendeztünk meg először. Ennek lényege, hogy az érdeklődők különböző műfajokat próbálhatnak ki térítésmentesen. Egy-egy próbafoglalkozás húsz percig tart, így lehetőség van egy alkalommal nyolc-tíz mozgásformát is megismerni. Sokan élnek a lehetőséggel, hogy nálunk többféle tanfolyamon, táncórán is részt vegyenek, így sokoldalúan fejleszthetik mozgásukat és élvezhetik a tánc örömét. Bár az órák amatőröknek szólnak, a foglalkozásokat profi pedagógusok tartják, és ahol a műfaj igényli, élő zongoraszó kíséri a mozgást, ami további élményt jelent a résztvevőknek.

Péter Zsuzsanna